Malaysiakini ‘U-turn’ Kata 1MDB Akan Membuat Keuntungan Yang Besar? - pakdin.my

Bekas editor ekonomi dan pemilik bersama Kini bin baru sahaja menulis satu artikel dengan tajuk “Here’s how gov’t can make RM90b from Bandar Malaysia“.
http://www.malaysiakini.com/columns/382332

Pada asasnya, dia berkata bahawa pembangunan Bandar Malaysia mempunyai prospek yang besar dan 1MDB akan berakhir membuat banyak wang – wang yang cukup untuk membayar balik semua hutang (yang mereka menuduh disonglap) dan masih mempunyai keuntungan yang besar (sekali lagi mereka akan menuduh Kerajaan boleh songlap pada masa akan datang).

Sekian lama, Pakatan dan portal mesra mereka telah MENUDUH Kerajaan akan muflis kerana hutang 1MDB (yang dengan jelas dibayar balik) dan Kerajaan akan menggunakan GST, menggunakan subsidi bahan api, menggunakan penarikan subsidi harga gula bla bla bla untuk menyelamatkan 1MDB dan hutang ini akan menjadi beban kepada generasi anda yang akan datang dan generasi selepas itu.

Tetapi sekarang orang Pakatan mengatakan bahawa Kerajaan akan membuat keuntungan yang besar daripada 1MDB dan tidak ada lagi hutang yang akan menjadi beban kepada generasi anda yang akan datang dan generasi selepas itu?

Sila … guna otak korang.

Yang mana satu ni? Korang membuat penyokong Pakatun keliru.

Kerajaan akan bankrap atau tidak akan bankrap tetapi sebaliknya membuat keuntungan yang besar?

Tetapi sekurang-kurangnya artikel ini juga menegaskan bahawa 1MDB terpaksa membayar RM2.7 bilion untuk membina / menaik taraf 8 pangkalan tentera sebagai bayaran untuk tanah Bandar Malaysia – yang sama sekali memusnahkan hujah mereka sebelum ini bahawa 1MDB mendapat tanah percuma atau super-murah!

Walau bagaimanapun, artikel ini juga mengiyakan bahawa 1MDB meminjam untuk membangunkan projek-projek mereka yang bermakna akhirnya 1MDB akan membuat keuntungan yang besar dan membayar balik hutang mereka – sepertimana yang biasa dilakukan perniagaan lain di luar sana.

***********

Rujukan:

“Here’s how gov’t can make RM90b from Bandar Malaysia”.
http://www.malaysiakini.com/columns/382332

UTAMAEDITORIAL1MDBMalaysiakini 'U-turn' Kata 1MDB Akan Membuat Keuntungan Yang Besar?

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium