Spin Terkini Pakatan: Anwar Adalah Mangsa Wang 1MDB #pakdin.my

Pakatan kini cuba untuk spin propaganda terbaru mereka mendakwa Najib membayar peguam Tan Sri Shafee Abdullah untuk menyumbatkan Anwar ke dalam penjara dengan memetik dua bayaran yang didakwa berjumlah RM9.5 juta yang dibuat pada 11 Sep, 2013 dan 17 Feb 2014 – menggunakan wang yang mereka dakwa adalah dari 1MDB.

Tuduhan ini telah seperti biasanya dimulakan oleh Sarawak Report dan kemudian dipetik oleh Malaysiakini dan juaga Majlis Peguam yang dibiayai Soros dan kemudian oleh ahli-ahli politik Pakatan.

Pada masa yang sama, WSJ dan Sarawak Report juga mendakwa Najib telah mengembalikan sebahagian besar RM2.6 bilion yang didakwa adalah dari 1MDB dan kemudiannya akaun ditutup  pada 30 Ogos 2013.

http://www.malaysiakini.com/news/308646

Hello … Pakatan mendakwa bahawa wang 1MDB telah di kembalikan dan akaun ditutup pada 30 April 2013.

Sekarang mereka mendakwa bahawa pembayaran kepada Tan Sri Shafee dibuat pada September 2013 dan Februari 2014 adalah wang daripada 1MDB?

Mana sekolah? Wang dikembalikan, akaun ditutup dan lepas itu sebulan bulan kemudian masih boleh menuntut wang dari 1MDB?

Selain itu, ia telah dinyatakan banyak kali bahawa akaun peribadi Najib digunakan untuk kegunaan UMNO.

Bagi kes Anwar, bayaran kepada Shafee adalah tidak relevan kerana keputusan itu di dalam kedua-dua Mahkamah Rayuan pada tahun 2014 dan keputusan muktamad Mahkamah Persekutuan pada tahun 2015 adalah dilakukan oleh 8 hakim yang mendengar keterangan itu, dibincangkan dan sebulat suara bersetuju bahawa Anwar bersalah.

Tanggungjawab Shafee adalah sebagai pendakwa. Adalah menjadi tugas BELIAU untuk memastikan beliau membentangkan kes ini di mahkamah untuk  pendakwa membuat keputusan mendapati bersalah.

Persoalan mudah mana datangnya sperma Anwar yang dalam penemuan polis masih tidak dijawab oleh Pakatan. Adakah Anwar meninggalkan sperma di mana-mana untuk sesiapa sahaja mengambilnya?

Dan apa yang jadi kepada 12 saksi yang didakwa dimiliki oleh Anwar untuk membuktikan beliau tidak bersalah?

Juga, Tan Sri Shafee TIDAK BOLEH mengesahkan atau bersetuju dengan apa-apa pembayaran, atau untuk perkara itu, apa-apa urus niaga dengan pelanggan tanpa dibalas dengan pemecatan.

Ini adalah keistimewaan peguam-pelanggan yang dia mesti menghormati.

Selama bertahun-tahun, mereka juga mendakwa bahawa Tan Sri Shafee telah menjadi peguam UMNO yang telah mengendalikan banyak kes bagi pihak UMNO dan ahli-ahli politik UMNO.

Peguam, terutama peguam yang memiliki  firma-undang mereka sendiri seperti Tan Sri Shafee tidak hanya mengambil satu kerja pada satu masa. Mereka bekerja dalam banyak kes dan pada masa yang sama atas dasar pembayaran.

Jadi, apa yang masalah UMNO membayar untuk perkhidmatan seorang peguam UMNO?

Adakah Anwar atau Pakatan atau Lim Guan Eng pernah mendedahkan berapa banyak mereka telah membayar peguam mereka dalam banyak kes-kes mahkamah selama ini? TIADA.

Dulu kata Najib songlap duit RM2.6b dan duit SRC masuk poket sendiri.

Kini mereka mendakwa Najib tak masuk dalam poket sendiri tetapi digunakan untuk membayar pelbagai ahli politik, syarikat media, Sultan Pahang, caj peguam dan NGO pulak?

Bukan songlap masuk poket sendiri lagi ke?

Sila pakai otak lah.

Berkaitan