Kit Siang menipu orang Cina sekali lagi - pakdin.my

Lim Kit Siang hari ini berkata beliau akan mempertimbangkan untuk bersara dari politik jika itu dapat menghalang DAP daripada dibatalkan pendaftarannya sebelum pilihan raya umum akan datang. “Sekiranya persaraan politik saya adalah syarat untuk berakhirnya konspirasi Umno/BN untuk membatalkan pendaftaran DAP, katakan sedemikian, dan saya akan memberinya pertimbangan,” kata Kit Siang.

Kit Siang memberi respons terhadap Setiausaha Akhbar Perdana Menteri Najib Tun Razak, Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad, yang mengisyaratkan bahawa DAP munkin tidak dibenarkan menggunakan logo parti dalam pilihan raya umum ke-14 kerana Pendaftar Pertubuhan (RoS) tidak mengiktiraf kesahihan CEC (jawatankuasa eksekutif pusat) parti itu.

Ini adalah tindakan klasik Kit Siang, Raja Wayang Cina. Raja Wayang ini, sekali lagi, cuba untuk menipu orang Cina dan cuba untuk memenangi simpati. Kit Siang menjadikannya kelihatan seperti beliau bersedia untuk mengorbankan dirinya demi parti dan demi kepentingan Cina. Tetapi itu hanya satu drama sahaja dan percubaan untuk bukan sahaja mendapat simpati tetapi untuk menipu orang Cina.

Paling baik pun DAP boleh memenangi 50-55 kerusi Cina dalam pilihan raya umum akan datang walaupun 100% undi Cina adalah untuk DAP. Jadi apa yang Kit Siang harap untuk capai dan berapa kerusi lagi yang beliau harapkan DAP dapat menang dengan drama terbaru ini?

Tidak, Kit Siang tidak berniat untuk ‘bersara’. Beliau telah menjadi diktator DAP selama 52 tahun dan beliau telah menghapuskan semua lawan beliau jadi mengapa beliau harus bersara sekarang apabila beliau dapat mengawal parti itu sepenuhnya? Tambahan pula, Lim Guan Eng mungkin juga perlu ‘bersara’ tidak lama lagi apabila beliau dipenjarakan kerana rasuah jadi bagaimana Kit Siang boleh bersara pada masa yang sama? Kit Siang perlu mengisi kekosongan Guan Eng sebaik sahaja beliau dipenjarakan.

Apa-apa pun, Kit Siang tahu bahawa RoS tidak bercakap tentang pembatalan pendaftaran DAP. Jika mereka mahu melakukan itu, mereka boleh melakukannya empat tahun yang lalu. Dan mengapa mereka harus membantu Kit Siang dengan membatalkan pendaftaran DAP? Itulah yang sebenarnya Kit Siang inginkan: untuk DAP dibatalkan pendaftarannya. Kemudian beliau boleh membentuk parti baru dan semua musuh dan pesaingnya tidak akan dilibatkan dalam parti baru ini.

Itulah yang sebenarnya dilakukan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad kira-kira 30 tahun lalu. Beliau meminta RoS untuk membatalkan pendaftaran Umno walaupun RoS mengatakan bahawa itu tidak perlu kerana jenayah yang mereka lakukan terlalu kecil dan tidak cukup serius untuk membuat pembatalan pendaftaran.

Bagaimanapun, Mahathir masih menegaskan supaya RoS membatalkan pendaftaran Umno dan selepas itu Mahathir membentuk parti baru, Umno Baru, dan kemudian melarang musuh-musuhnya daripada menyertai parti baru itu. Musuhnya, yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah, tidak mempunyai pilihan lain selain daripada membentuk parti mereka sendiri, Semangat 46, kerana mereka tidak dibenarkan menyertai Umno Baru.

Inilah juga yang ingin dilakukan oleh Kit Siang. Beliau mahukan RoS untuk membatalkan DAP supaya beliau boleh membentuk DAP Baru dan kemudian melarang musuh-musuhnya daripada menyertai parti baru itu. Sebaik sahaja itu berlaku, Dinasti Lim dapat memerintah parti itu tanpa ancaman dan cabaran dari pemimpin DAP yang lain yang sudah tidak menyukai keluarga Lim itu  – bapa, anak, anak perempuan, menantu perempuan dan sebagainya. Dan sekurang-kurangnya ada enam pemimpin DAP yang menjadi ancaman kepada dinasti Lim dan yang ingin dihapuskan oleh Kit Siang.

Malah, Kit Siang melakukan yang sama dengan Pakatan Rakyat. Apabila beliau mahu menyingkirkan PAS – kerana beliau tidak dapat mengawal Presiden PAS, Abdul Hadi Awang – beliau menutup pakatan pembangkang itu dan memulakan yang baru, Pakatan Harapan. Pada dasarnya Kit Siang marah kerana PAS tidak bersetuju dengan pemecatan Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim. Dan selepas mereka memecat Khalid, PAS tidak bersetuju dengan pelantikan Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor yang baru.

Kit Siang sebelum ini memberitahu Hadi bahawa jika beliau boleh bersetuju dengan pemecatan Khalid dan pelantikan Wan Azizah sebagai Menteri Besar baru, PAS akan menerima RM100 juta untuk membantu membiayai pilihan raya umum akan datang. Tetapi untuk menerima RM100 juta itu PAS mesti menentang DYMM Sultan Selangor dan mencetuskan Krisis Perlembagaan di Selangor. Hadi tidak bersetuju dengan ini walaupun untuk RM100 juta yang dijanjikan oleh Kit Siang.

Kini, Kit Siang tahu bahawa RoS tidak mempunyai niat untuk membatalkan pendaftaran DAP. Itu bukan apa yang ingin dilakukan oleh RoS. Itu adalah apa yang Kit Siang mahu RoS lakukan. Itulah sebabnya beliau bercakap mengenainya. Dan sebabnya mengapa Kit Siang mahu RoS untuk membatalkan pendaftaran DAP telah dijelaskan.

Apa yang dimahukan RoS hanyalah untuk DAP mengadakan pemilihan semula 20 ahli CEC parti itu. Itu sahaja. Ia hanya tentang memilih 20 ahli CEC dengan betul. Malah, Kit Siang tahu ini. Dan beliau juga tahu jika itu tidak dilakukan maka DAP mungkin tidak dibenarkan menggunakan logo parti, roket, dalam pilihan raya umum.

Kit Siang sudah tahu ini kembali pada tahun 2013. Itulah sebabnya mengapa DAP membuat perjanjian dengan PAS iaitu sekiranya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melarang calon DAP menggunakan logo roket dalam pilihan raya umum maka mereka sebaliknya akan meminjam atau menumpang logo bulan PAS.

DAP tahu bahawa mereka telah melakukan kesalahan dan bahawa kesalahan ini mungkin menghalang mereka daripada menggunakan logo roket mereka. Jadi, sebagai pelan tindakan balik, sekiranya SPR tidak membenarkan calon DAP menggunakan logo roket mereka sendiri, mereka akan menggunakan logo bulan PAS sebaliknya.

Tetapi SPR tidak menghalang calon DAP daripada menggunakan logo roket walaupun mereka tidak mematuhi tuntutan RoS. Mungkin kerana masalah itu baru beberapa bulan sahaja dan RoS mahu memberi DAP masa untuk membetulkan masalah itu. Tetapi itu adalah empat tahun yang lalu, dan bakal menjadi lima.

Masalahnya bukanlah masalah yang besar. Ia sebenarnya satu perkara yang sangat mudah. Tetapi ia telah menjadi masalah yang besar kerana DAP enggan menyelesaikan masalah yang mudah itu.

Pertama sekali, RoS hanya bertindak berdasarkan aduan yang diterima daripada ahli-ahli DAP. RoS tidak bertindak secara bebas. RoS bertindak atas aduan ahli DAP yang dikemukakan kepada mereka. Jadi masalah itu dicetuskan oleh ahli DAP sendiri dan bukan oleh Umno – seperti apa yang cuba digambarkan oleh Kit Siang ketika beliau berkata, “Jika persaraan politik saya adalah syarat untuk berakhirnya konspirasi Umno/BN untuk membatalkan pendaftaran DAP, katakan sedemikian, dan saya akan memberinya pertimbangan.”

Jadi, perkara nombor satu: ini adalah antara DAP dan ahli-ahlinya sendiri dan tiada kaitan dengan Umno. Ahli DAP dan bukannya Umno yang membuat aduan dengan RoS.

Perkara nombor dua: apa yang diminta oleh RoS hanyalah untuk DAP mengadakan semula pemilihan parti. Dan RoS bercakap tentang pemilihan semula dan bukannya pemilihan yang baru. Dan terdapat perbezaan besar antara pemilihan semula dan pemilihan baru.

Pemilihan semula bermakna 2,576 perwakilan yang layak menghadiri dan mengundi pada pemilihan parti bulan Disember 2012 harus dijemput untuk menghadiri AGM. Pada bulan Disember 2012, 753 daripada 2,576 perwakilan yang layak tidak dijemput ke AGM, bermakna mereka dilarang daripada AGM. Tambahan pula, 547 perwakilan yang tidak layak menghadiri AGM dibenarkan masuk ke dewan untuk mengundi, yang bermaksud mereka adalah pengundi hantu.

Itu sahaja yang perlu dilakukan oleh DAP. Adakan semula pemilihan parti. Jemput 2,576 perwakilan yang layak untuk menghadiri mesyuarat tersebut. Jangan halang 753 calon yang layak daripada menghadiri mesyuarat itu. Jangan biarkan 547 pengundi hantu menghadiri mesyuarat itu dan mengundi.

Apa yang begitu sukar dengan itu? Mengapa DAP tidak boleh melakukan perkara yang mudah seperti itu? Sebaik sahaja DAP berbuat sedemikian dan 20 anggota CEC diundi, mereka boleh mengadakan mesyuarat CEC pertama mereka dan melantik semua pemegang jawatan mereka, termasuklah Setiausaha Agung parti itu. Dan sebaik sahaja Setiausaha Agung baru parti dilantik, beliau boleh menandatangani Surat Watikah untuk semua calon DAP dalam pilihan raya umum akan datang. Jadi itu bermakna calon DAP kini boleh menggunakan logo roket dalam pilihan raya umum.

Bagi sebuah parti yang berharap dapat memerintah Malaysia jika Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum akan datang, pastinya mereka dapat memahami perkara yang sangat mudah ini dan melakukannya. Jika mereka tidak dapat memahami dan melakukannya, bagaimanakah mereka akan dapat mentadbir negara ini?

Link asal artikel:

http://www.malaysia-today.net/kit-siang-is-cheating-the-chinese-again/

UTAMAPOLITIKKit Siang menipu orang Cina sekali lagi

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium