Razak Baginda Nafi Didakwa Mahkamah Perancis Dalam Isu Scorpene - pakdin.my

Sekali lagi beberapa media tempatan membuat laporan mengelirukan.

*Menjadi sasaran penyiasatan awal atau penyiasatan formal di Perancis tidak semestinya menjurus kepada pendakwaan. – Reuters*

Baca sini:  https://www.reuters.com/article/us-france-malaysia-submarines-idUSKBN1A41JN

SUARAM, yang diketuai oleh wanita yang pernah mengatakan bahawa ‘dia tidak keberatan dipanggil agen CIA’ , meminta siasatan dan Perancis menyiasat, tiba-tiba akhbar tempatan mengatakan mereka telah di dakwa.

********

*Razak Baginda Nafi Didakwa Mahkamah Perancis Dalam Isu Scorpene*

Abdul Razak Baginda menafikan bahawa dia akan didakwa di mahkamah Perancis dan menjelaskan bahawa media Perancis telah mengeluarkan fakta yang mengelirukan.

Merujuk kepada berita oleh Agence-France Presse (AFP), Razak akan “didakwa” rasuah dalam pembelian kapal selam Scorpene pada tahun 2002.

“Proses perundangan Perancis berbeza dari proses perundangan Malaysia.

Istilah ‘dakwa’ dalam konteks siasatan bermakna meletakkan individu tersebut di bawah ‘penyiasatan rasmi’.

“Dalam proses perundangan Malaysia seseorang yang disyaki melakukan jenayah disiasat dan jika ada bukti yang mencukupi, orang itu dituduh di mahkamah undang-undang,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan malam tadi.

Semalam, AFP memetik sumber kehakiman Perancis berkata Razak didakwa di Perancis pada 18 Julai dengan tuduhan penyelewengan aset korporat.

Sebelum ini, empat eksekutif industri pertahanan Perancis telah pun disiasat.

Mereka adalah dua bekas pengerusi DCNI, Philippe Japiot dan Dominique Castellan, dan dua bekas ketua Thint Asia, Bernard Baiocco dan Jean-Paul Perrier.

Kesemua menafikan tuduhan terhadap mereka.

Razak berkata bahawa laporan terdahulu mengenai empat lelaki lain yang dikenakan juga turut mengelirukan.

“Prinsip universal dalam mana-mana prosiding jenayah adalah ‘seseorang tidak bersalah sehingga terbukti bersalah’. Apa-apa pendakwaan jenayah perlu berasaskan bukti dan bukan khabar angin atau naratif.

“Saya tidak melakukan apa-apa jenayah rasuah atau melanggar mana-mana undang-undang dalam perkara itu,” katanya sambil menambah bahawa beliau kesal dengan berita mengelirukan dan fakta-fakta yang betul mengenai perkara itu tidak dilaporkan.

Malaysia membeli kapal selam Scorpene bernilai hampir € 1 bilion (RM5 bilion) dari unit kapal tentera laut Perancis DCN, yang dikaitkan dengan kumpulan pertahanan Perancis, Thales.

Pihak berkuasa Perancis membuka siasatan ke atas perjanjian itu pada 2010 sebagai tindak balas terhadap aduan daripada kumpulan hak asasi Suaram Malaysia.

Menurut AFP, siasatan itu mendedahkan bahawa satu lagi syarikat, Terasasi, yang merupakan pemegang saham utamanya ialah Razak, menerima € 30 juta untuk apa yang dibilkan sebagai kerja perundingan, tetapi yang penyiasat percaya benar-benar menjadi depan untuk sogokan.

Penyiasat Perancis juga meneliti tuduhan bahawa € 114 juta telah dibayar kepada syarikat peluru berpangkalan di Malaysia, Perimekar, sebagai sebahagian daripada perjanjian itu. Syarikat itu dikawal pada masa itu oleh isteri Razak.

*****

Berita sebelumnya (20 Julai 2017):

*Tiada Perbicaraan Atau Siasatan Rasuah Di Perancis Berkaitan Pembelian Kapal Selam Scorpene*

https://pakdin.my/tiada-perbicaraan-atau-siasatan-rasuah-di-perancis-berkaitan-pembelian-kapal-selam-scorpene/

https://pakdin.my/category/khas/scorpene-am-rencana/

‘Cubaan Fitnah PM dan Kerajaan: @tianchua Mengaku tiada Perbicaraan Kes Kapal Selam Scorpene Di Mahkamah Perancis’  https://pakdin.my/cubaan-fitnah-pm-dan-kerajaan-suaram_intl-tianchua-fitnahpr/

‘Hansard Parlimen bertarikh 21 November 2012 di Dewan Rakyat.’ http://www.parlimen.gov.my/files/hindex/pdf/DR-21112012.pdf

UTAMAPOLITIKRazak Baginda Nafi Didakwa Mahkamah Perancis Dalam Isu Scorpene

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium