Jangan Terpengaruh Dengan Propaganda Negara Gagal: Najib #pakdin.my


https://youtu.be/XCzd4qfx9TI

WASHINGTON DC: Datuk Seri Najib Abdul Razak berkata rakyat Malaysia di luar negara tidak sepatutnya terpengaruh dengan propaganda bahawa Malaysia adalah negara yang gagal.

Perdana Menteri itu berkata terdapat banyak bukti untuk menunjukkan bahawa Malaysia sedang menuju ke status negara maju.

Sebagai contoh, beliau menegaskan, nilai perdagangan Malaysia antara Januari dan Julai tahun ini mencecah RM1.008 trilion, atau kenaikan sebanyak 22.7% dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Beliau memetik pembangunan infrastruktur seperti sistem MRT dan Lebuhraya Pan Borneo sebagai pemacu dalam menempatkan Malaysia di kalangan 20 negara yang paling maju.

Najib akan membentangkan fakta-fakta ini semasa pertemuannya dengan Presiden Donald J. Trump di White House yang dijadualkan pada hari Selasa.

Beliau berkata sedemikian pada perhimpunan dengan pelajar Malaysia dan warga Malaysia yang tinggal di Amerika Syarikat, di Kedutaan Malaysia di sini.

Turut hadir adalah Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim, Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat Tan Sri Dr Zulhasnan Rafique dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Perdana Menteri itu berkata pertemuannya dengan Trump akan membolehkannya untuk menarik perhatian Amerika Syarikat tentang keazaman Malaysia untuk menjadi negara maju dan negara yang mempunyai peluang yang banyak.

Beliau berkata Malaysia akan terus menyokong usaha global untuk memerangi keganasan dan menunjukkan imej sebenar Islam dan ajarannya.

Sementara itu, Najib berkata hubungan Malaysia dengan Amerika Syarikat kekal kukuh walaupun perubahan dalam kepimpinan.

Terdapat kira-kira 28,000 rakyat Malaysia yang tinggal di bandar-bandar di seluruh Amerika Syarikat.

Berkaitan