Tren kargo dan Komuter KTM berlanggar di Tanjung Malim, 5 cedera #pakdin.my

Lima daripada 20 penumpang tren Keretapi Tanah Melayu (KTM) Komuter cedera dalam kemalangan membabitkan tren berkenaan dengan tren KTM Kargo di Stesen Tanjung Malim, jam 6.02 pagi tadi.

Unit Komunikasi Korporat Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), dalam satu kenyataan, memaklumkan semua penumpang yang cedera dihantar ke Klinik Kesihatan Kecil Tanjung Malim dan menerima rawatan pesakit luar serta sudah dibenarkan pulang.

Menurutnya, seramai 15 lagi penumpang yang selamat pula dipindahkan ke tren KTM Komuter lain dan meneruskan perjalanan ke Stesen KL Sentral.

“Tren KTM Kargo dengan muatan 30 gerabak memulakan perjalanan dari Stesen Jalan Kastam pada jam 2.15 pagi dan sepatutnya tiba di Terminal Kargo Ipoh (ICT) jam 7.50 pagi.

“Tren berkenaan kemudian berlanggar dengan tren KTM Komuter yang ingin memulakan perjalanan dari Stesen Tanjung Malim ke Stesen Pelabuhan Klang pada jam 6.05 pagi,” menurut kenyataan itu.

Kemalangan itu turut mengakibatkan kelewatan Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) sektor utara dan KTM Komuter Tanjung Malim-Kepong.

“Tren ETS perjalanan dari Ipoh ke Kuala Lumpur dijadualkan berlepas pada jam 5.05 pagi dan dijangka tiba pada jam 8.05 pagi mengalami kelewatan perjalanan selama 60 minit manakala perjalanan dari Kuala Lumpur ke Padang Besar mengalami kelewatan 25 minit.

“Perkhidmatan tren ETS bagi Sektor Utara selain daripada yang dinyatakan akan mengalami kelewatan perjalanan di antara 10 hingga 15 minit,” menurut kenyataan itu.

Kemalangan itu turut mengakibatkan perkhidmatan KTM Komuter mengalami kelewatan selama 15 minit iaitu membabitkan perjalanan dari Tanjung Malim ke Kepong manakala 25 minit bagi perjalanan Kepong ke Tanjung Malim.

Perkhidmatan tren KTM Komuter selain daripada laluan Tanjung Malim-Kepong akan beroperasi seperti biasa dan semua kelewatan itu disebabkan hanya satu landasan dapat digunakan.

“KTMB memohon maaf di atas kesulitan yang berlaku. Kerja-kerja baik pulih dan siasatan lanjut berkaitan insiden ini sedang dijalankan.

“Sebarang perkembangan terkini akan dimaklumkan dari masa ke masa, untuk maklumat lanjut, sila hubungi Pusat Panggilan KTMB di talian 03-2267 1200 atau layari Twitter @ktm_berhad,” menurut kenyataan itu.

 

 

Berkaitan