Sunday, March 3, 2024

Di mana mereka ketika bangsa kita mempertahankan tanah air ini- pakdin.my

Tanah Melayu diserang Khmer(Angkor, Chenla) mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan Tanah Melayu ini?

Tanah Melayu diserang Chola, mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan Tanah Melayu ini?

Tanah Melayu diserang Siam/Thai(Sukhotai, Thonburi, Ayuthaya, Rattanakosin) mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan Tanah Melayu ini?

Tanah Melayu diserang Portugese, mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan Tanah Melayu ini?

Tanah Melayu diserang Belanda, mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan Tanah Melayu ini?

Tanah Melayu diserang oleh British, mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan Tanah Melayu ini?

Kalau nak pergi jauh sikit di Borneo, semasa Kesultanan Melayu Brunei di serang dan hampir dijajah oleh tentera Sepanyol dan Filipina, mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan pulau Borneo? Yang akhirnya kemenangan di pihak Brunei, berjaya menghambat Sepanyol keluar dari Borneo. Begitu juga Melayu Banjar, mempertahankan Selatan Kalimantan/Borneo dari dijajah Belanda dan berakhir dengan kekalahan dan kejatuhan Kesultanan Banjar.

Tiba2 mereka datang nak hak samarata, nak hapuskan hak bumiputra. Padahal orang-orang Melayu dan Pribumi bermati matian mempertahankan Tanah Air Ini sejak dulu lagi. Kalau tanya mereka apa itu
Perang Musuh Bisik(Kedah-Thai) era Rattanakosin,
Perang Selangor&Johor-Belanda,
Perang Selangor-Thai era Rattanakosin,
Perang Melaka-Thai era Ayuthaya,
Perang Naning(Naning-British),
Perang Tiga Segi(Johor-Aceh-Portugese), Perang Johor&Belanda-Portugese,
Perang Srivijaya-Chenla,
Perang Srivijaya-Chola,
Perang Pattani-Thai era Thonburi&Rattanakosin
dan banyak lagi. Rasa2 mereka tahu ke tidak tentang peperangan2 ini? Mereka berada dimana semasa peperangan2 ini berlaku?

kami Bangsa Nusantara. Benua kalian nun jauh disana. Sini adalah Benua Kepulauan Nusantara Malay Archipelago. Kepulauan Melayu ia meliputi seluruh Asia Tenggara, Champa (Cambodia, Vietnam kini) Selatan Thai, Singapura, Sumatera Riau, Kalimantan, Selatan Filipina, sparuh Myanmar dan kawasan sekitar nya. Rumpun keluarga kami besar di bawah Malayo-Polynesian Austronésia, ia meliputi hampir separuh dari peta dunia sehingga Madagascar. Nenek.moyang kami hebat di lautan maritim dan daratan belayar disekitar kawasan ini tanpa perlu pasport. Berlayar di atas kapal jong yang besar tanpa perlu Kompas, hanya ikut arah angin dan bintang. Sebutkan sahaja empayar empayar orang melayu, Langkasuka Fu Nan Kedah Tua Sriwijaya, Tambralingga, Sailendra, Majapahit etc sampai lah kami masuk islam beramai2 dan menubuhkan pula Kerajaan BerSultan dari situ mula lah penubuhan Kerajaan Kesultanan Melaka Johor Riau Acheh, Pahang, Selangor dll..

Jgn pernah kalian bermimpi mahu berkongsi hak dgn kami. Mana mungkin kami ingin berkongsi hak yang sama ke atas tanah pusaka wasiat peninggalan nenek moyang kami ini. Kami bumiputra semenanjung dan pribumi borneo akan pertahankan Perlembagaan yg telah diwarisi oleh kami hasil peninggalan nenek moyang kami untuk kami wasiat kan pula kepada generasi anak anak kami yg sdg membesar skrg ini dan utk generasi kami yg seterusnya.

Kau Umno, Kau PPBM, Kau Amanah, Kau Pas, Kau PKR, ahh persetankan semua itu, kita di bawah panji yang sama bersatu di bawah penyatuan uumah dan bangsa jadi tolak politik demi survival anak anakkita esok

#TolakIcerd #BersatuSemenanjung #BersatupribumiBorneo #DemiAnakBangsa

https://pakdin.my/tag/icerd

UtamaGAYA HIDUPAGAMADi mana mereka ketika bangsa kita mempertahankan tanah air ini

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR