PERSOALAN DALAM FATWA MUTAKHIR DR YUSUF AL QARADAWI BERHUBUNG KONSPIRASI II TERHADAP DATUK SERI ANWAR IBRAHIM - pakdin.my

Dalam transkripsi terjemahan VCD Fatwa Mutakhir Dr Yusuf Al Qaradawi berhubung Konspirasi II Terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim saya tertanya-tanya beberapa persoalan yang mungkin boleh kita kongsi bersama.

Saya tidak bercadang menyanggah fatwa Dr Yusuf Al Qaradawi ( bagi saya ia lebih kepada pandangan peribadi beliau bukan fatwa ) kerana siapalah saya berbanding beliau yang masyhur di seluruh dunia Islam sebagai ulama besar. Namun saya ingin meluahkan persoalan yang ligat bermain di fikiran saya.

Ada rakan memberitahu bahawa hubungan Anwar dengan Dr Yusuf sudah terjalin sejak tahun 80-an lagi dan saya tidak berniat mahu mengaitkan pandangan mutakhir beliau dari aspek tersebut.

Kenapa Dr Yusuf tak pandang mata Anwar ???
Kerana saya khuatir ada pihak menuduh saya cuba merosakkan kenyataan Dr Yusuf yang sudah pun diedarkan dalam bentuk vcd. Sebagai seorang rakan tentu beliau juga tidak akan dapat menerima dakwaan Anwar Ibrahim yang dipuji melangit sebagai insan mulia serta pendakwah, rupa-rupanya seorang peliwat.

Bagi saya Dr Yusuf mungkin tidak sedar atau terlupa barangkali kerana sudah berusia, bahawa sudah 6 tahun DSAI dipenjara kerana kesalahan yang liwat. Cuma kali ini ia berbeza kerana si Saiful lebih ‘jambu’ dan muda berbanding ‘mangsa-mangsa’ liwat sebelum ini dan Anwar sedang dibicarakan di Mahkamah.

- Advertisement -

Ketika tahun 1998, ramai pemimpin serta rakyat tidak dapat menerima tuduhan tersebut kerana ia sangat kontra dengan penampilan Anwar yang kerap berceramah agama dan menzahirkan imej agamawan serta menunjukkan hubungan yang akrab dengan golongan tersebut. Lantas mereka menyertai parti menyokong Anwar.

Buktinya ketika perbicaraan ramai penyokong Anwar memenuhi mahkamah dan ketika itu demonstrasi jalanan menjadi ‘makanan harian’ penduduk ibukota samada sebagai peserta demo atau ‘mangsa demo’ hingga mengganggu kehidupan seharian mereka. Namun kini bilangan mereka sudah sedikit kerana ramai kalangan rakyat pro Anwar sudah jemu dan bosan melihat penipuan demi penipuan yang dibuat olehnya seperti mana ulasan blogger Aspirasi Bangsa di sini

Selepas meneliti salinan transkripsi VCD oleh Dr Yusuf Qaradawi di atas, saya cuma ingin cetuskan beberapa persoalan yang terdapat di dalam kandungan vcd yang diedarkan :

1. Soalan yang ditanya oleh wartawan ialah : boleh tolong jelaskan pertuduhan fitnah terhadap saudara Anwar Ibrahim seperti yang dilakukan oleh sesetengah pihak tanpa bukti dan saksi. Jadi apa pandangan syarak mengenai hal ini ?

Persoalan saya : kenapa diungkapkan kalimah ‘fitnah’ dan ‘tanpa bukti dan saksi ‘ ? bukankah ia disertakan dengan berbagai bukti dan saksi termasuk lafaz sumpah oleh Saiful Bukhari ? Beranikan orang yang ingin menfitnah Anwar untuk bersumpah di masjid menggunakan Al Quran disaksikan oleh imam ? klik sini untuk melihat senarai saksi dan bukti yang dikemukan di mahkamah.

Jelas sekali bahawa soalan di atas telah diajukan dengan bentuk tersebut agar jawapan yang diperolehi selari dengan maksud yang dikehendaki oleh penyoal.

2. Dalam vcd tersebut, Dr Yusuf menjelaskan syariat Islam menjaga dan melindungi kepentingan manusia serta menjaga agama, nyawa, harta dan maruah serta nama baik seseorang atau dipanggil maqasid alkhamsah. Sekali imbas kita melihat pendahuluan Dr Yusuf seolah memberi maksud bahawa nama baik umat Islam termasuk Anwar dijaga oleh agama.

Sedang saya tertanya-tanya adakah Islam menjaga nama baik Anwar sahaja ? bagaimana pula nama baik Datuk Seri Najib dan Datin Seri Rosmah yang difitnah bertubi tubi dengan fitnah Altantunya serta pembelian kapal selam dll ? Apakah Islam tidak menjaga nama baik Saiful yang turut difitnah diupah oleh BN untuk merosakkan nama Anwar sebagai pemimpin parti pembangkang ?

Jelas antara Saiful dan Anwar, kita tahu siapa masih ada nama yang baik dan siapa juga yang telah tercemar nama baiknya kerana kesilapan yang dibuat oleh beliau sendiri.

3. Komen Dr Yusuf Al Qaradawi bahawa Islam menggalakan agar kita melindungi / menutup kesalahan individu adalah tepat seperti yang disebut oleh Al Quran dan Sunnah. Namun kita jangan lupa bahawa banyak perkara yang dibongkar dan disebar di media pembangkang adalah keaiban orang Islam pihak Kerajaan / Umno. Ia bukan sahaja direka bahkan sangat jelas adalah fitnah semata mata.

Dalam hal ini pembangkang lebih besar dosanya kerana melanggar pandangan yang diutarakan oleh Dr Yusuf tentang suruhan agar kita melindungi atau menutup kesalah individu. Seharusnya Anwar dan geng mereka lah yang perlu mengikut agama dengan tidak membuka aib saudara seagama dalam parti Umno. Merekalah yang memulakannya dan yang patut menghentikannya…

Percayakan anda mereka akan hentikan fitnah / buka aib itu ? Tentu sekali tidak.

Jangan lupa PAS pernah mengeluarkan pandangan yang dianggap fatwa oleh fanatik mereka bahawa kita boleh mengumpat seseorang agar tidak memilih pemimpin yang tidak baik.

4. Dalam pandangan Dr Yusuf Al Qaradawi juga ada menyentuh tentang surah An-Nur ayat 19 : ” Sesungguhnya orang-orang yang suka tersebarnya kebejatan di kalangan orang-orang beriman untuk mereka seksanya amat pedih di dunia dan di akhirat ”

Amat benar sekali ayat yang disebut oleh Dr Yusuf Al Qaradawi namun malangnya Anwar tidak terasa dengan maksud yang disebut oleh Dr Yusuf Al Qaradawi. Kerana hakikat yang menyebarkan kebejatan ialah Anwar dan geng mereka sendiri.

Jika anda kaji lebih mendalam lagi, terjemahan di atas sebenarnya tidak tepat seperti yang didapati dalam tafsir Ar Rahman (terjemahan popular yang dipakai oleh majoriti umat Islam Malaysia) di mana sepatutnya ia berbunyi begini :

Sesungguhnya orang-orang yang suka terhebah tuduhan-tuduhan yang buruk dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat dan (ingatlah) Allah mengetahui (segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui (yang demikian). ( An-Noor, Chapter #24, Verse #19)

Tak percaya sila klik ke link asal terjemahan di atas yang saya jumpa di sini http://searchtruth.com/search.php?keyword=beriman&chapter=24&translator=11&search=1&start=0&records_display=10&search_word=all. Saya sudah buat perbandingan dan terbukti terjemahan oleh laman seachtruth.com ini selari dengan terjemahan tafsir Ar Rahman.

Satu lagi persoalan ialah adakah pihak pembangkang terdiri dari golongan beriman ?

Wallahu A’lam tetapi anda tentu tahu bagaimana pendirian mereka berhubung isu kalimah Allah yang digadaikan kepada bukan Islam demi untuk mendapat sokongan undi politik yang sedikit serta fitnah mereka terhadap Umno dengan melabelkan sebagai parti sekular, kafir dll.
Jelas yang bakal kena azab ialah golongan yang menfitnah sesuka hati orang Islam lain hingga disebarkan di media massa /cetak/blog milik mereka.
5. Dr Yusuf Al Qaradawi juga menyentuh tentang persoalan 4 saksi jika ingin menuduh seseorang berzina samada lelaki atau perempuan. Namun kita gagal menemui jawapan dalam kenyataan Dr Yusuf Al Qaradawi tersebut, adakah kes liwat juga memerlukan 4 orang saksi. Jika ya, bolehkah ia dikaitkan dengan kes Saiful yang tidak ada saksi ( sudah tentu sukar ), dan adakah dikira Saiful menuduh tanpa bukti terhadap Anwar dan boleh dikenakan qazaf ?

Sedangkan kita tahu dalam Islam jika seorang suami menuduh isteri maka dia perlu membuat sumpah isti’azah bagi membuktikan dirinya benar. Dan diikuti dengan sumpah penafian yang perlu dibuat oleh isterinya. Ini dijelaskan dalam Al Quran

Dan orang-orang yang menuduh isterinya berzina, sedang mereka tidak ada saksi-saksi (yang mengesahkan tuduhannya itu) hanya dirinya sendiri, maka persaksian (sah pada syarak) bagi seseorang yang menuduh itu hendaklah dia bersumpah dengan nama Allah, empat kali, bahawa sesungguhnya dia dari orang-orang yang benar.

Dan sumpah yang kelima (hendaklah dia berkata): Bahawa laknat Allah akan menimpa dirinya jika dia dari orang-orang yang dusta.

Dan bagi menghindarkan hukuman seksa dari isteri (yang kena tuduh) itu hendaklah dia bersumpah dengan nama Allah, empat kali, bahawa suaminya (yang menuduh) itu sesungguhnya adalah dari orang-orang yang berdusta

Dan sumpah yang kelima (hendaklah dia berkata); Bahawa kemurkaan Allah akan menimpa dirinya jika suaminya dari orang-orang yang benar.

( ???? ????? , An-Noor, Chapter #24, Verse #6-9)

Adakah perkara ini tidak terpakai / diguna dalam situasi Saiful dan Anwar ?

Dalam hal ini Saiful sudah bersumpah dengan nama Allah membuktikan dakwaannya adalah benar dan hanya Anwar Ibrahim sahaja yang masih gagal bersumpah dan asyik cari alasan untuk mengelakkan dari bersumpah dengan nama Allah bagi menafikan tuduhan/ dakwaan Saiful Bukhari.

 

Sila rujuk website Baheis ( nama lama JAKIM ) untuk keterangan lanjut isu tersebut di sini http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/92be69fae3f225c0482567f1005a8e7b/f5ce346ea56adbaf48257463001b42ba?OpenDocument
6. Dr Yusuf Al Qaradawi juga menyebut kisah peristiwa isteri Rasulullah s.a.w iaitu Saidatina Aisyah r.a yang difitnah berzina dengan seorang sahabat nabi yang soleh dan tidak pernah berbuat kejahatan. Kisah tersebut adalah benar namun ia tidak sesuai dibandingkan dengan kes liwat Anwar dan Saiful Bukhari.

Kerana kita sudah kenal peribadi insan mulia bernama Saidatina Aisyah r.a yang MUSTAHIL membuat kejahatan. Beliau adalah isteri Rasulullah dan anak kepada sahabat karib baginda yang digela As Siddiq ( sangat benar ) Adalah sangat mustahil Ummul Mukminin akan membuat perkara yang dilarang keras oleh Allah Taala.

Begitu juga kita semua sangat kenal peribadi Anwar Ibrahim yang TIDAK MUSTAHIL melakukan perbuatan yang keji seperti mana yang telah pun diketahui semasa perbicaraan kes liwat beliau pada ‘konspirasi’ kali pertama 10 tahun yang lalu. Hingga disabitkan kesalahan dan dipenjara bertahun lamanya.

Adakah patut kisah suci ini diguna untuk membela Anwar ?

bagi saya Dr Yusuf Al Qaradawi sebenarnya membuat kenyataan sangat bijaksana untuk menerangkan kepada kita bahawa beliau tidak percaya dengan Anwar Ibrahim dengan membawa kisah di atas. Ia sarat dengan kiasah yang gagal difahami Anwar hingga berani memanipulasi kenyataan Dr Yusuf Al Qaradawi untuk menutup malu kes liwatnya.

7. Firman Allah Taala Surah An Nur ayat 15 yang dibaca oleh Dr Yusuf Al Qaradawi :

Iaitu semasa kamu bertanya atau menceritakan berita dusta itu dengan lidah kamu, dan memperkatakan dengan mulut kamu akan sesuatu yang kamu tidak mempunyai pengetahuan yang sah mengenainya dan kamu pula menyangkanya perkara kecil, pada hal ia pada sisi hukum Allah adalah perkara yang besar dosanya.

Persoalannya : kenapa terjemahan yang dibuat lain dengan terjemahan di atas ?

kerana mereka menulis terjemahan dengan menambah sendiri perkataan yang tidak terdapat dalam tafsir di atas iaitu ( lihat yang diwarna merahkan ) :

ketika kamu menyambut fitnah tersebut dengan lidah kamu dan kamu menyambungnya dengan pertuturan mulut kamu, yakni dalam satu majlis ke majlis, kamu bebelkan sesuatu yang kamu sendiri tidak tahu, malah kamu menyangka perkara kecil yakni menyambung cerita fitnah ini, padahal di sisi Allah perkara ini adalah sesuatu yang serius dan sesuatu yang amat besar dosanya.

Satu lagi, bukankah dosa besar ini patut dituju kepada Anwar Ibrahim kerana menfitnah DS Najib dan isteri serta pemimpin Umno yang lain ?

8. Dr Yusuf Al Qaradawi juga berkata : dalam kesempatan ini, saya menasihatkan anak-anak saya rakyat Malaysia amnya, lelaki dan perempuan, agar janganlah kalian mudah menceroboh maruah orang Islam yang lain, lebih lebih lagi terhadap orang yang terkenal baik, dihormati, berakhlak mulia, luhur, golongan pendakwah dan berbudi pekerti yang tinggi di dunia Islam, seperti saudara Anwar Ibrahim dan lain lain.

Persoalannya : adakah anda menerima pujian Dr Yusuf kepada Anwar ?
Betul ke Anwar terkenal baik? dihormati, berakhlak mulia? luhur, golongan pendakwah dan berbudi pekerti yang tinggi di dunia Islam ?

Betul ke ?

dalam hal ini hanya rakyat Malaysia sahaja yang tahu jawapannya. Jawapan saya ada pada video dan gambar di bawah.
Wallahu A’lam
selesai tulis jam 3.43 pagi
Hari Khamis 2 Rabiul Akhir 1431
Anwar_Cohen
Anwar bermesyuarat dengan Kristian
Anwar bersama Father Thomas Philips, President of the Council of Churches Malaysia (tengah) dan Brother Augustine Arokiasamy di the Luther Centre, Petaling Jaya pada 10 Januari 2010.
 20100301-01-83111-surat_gereja_-_janji_anwar
UTAMAPOLITIKPERSOALAN DALAM FATWA MUTAKHIR DR YUSUF AL QARADAWI BERHUBUNG KONSPIRASI II TERHADAP...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium