Thursday, February 22, 2024

Jual MyKad dan sijil lahir: 20 termasuk pegawai JPN dicekup- pakdin.my

Sindiket yang turut melibatkan pegawai JPN itu dipercayai menerima antara RM100,000 hingga RM600,000 daripada warga asing. Polis menahan 20 individu termasuk pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) kerana disyaki terlibat dalam pengeluaran sijil kelahiran dan kad pengenalan (MyKad) secara penipuan.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Huzir Mohamed berkata suspek yang ditangkap di Pulau Pinang pada 19 Ogos lalu terdiri daripada 17 warga tempatan, dua warga China dan seorang warga India.”Kesemua individu berumur antara 32 sehingga 70 tahun telah ditahan untuk membantu siasatan.

Individu-individu ini meliputi ejen, orang tengah, penganjur dan pemilik kad pengenalan, sijil lahir serta pasport Malaysia ‘fraud’,” katanya dalam satu kenyataan malam ini.Dalam serbuan tersebut, polis merampas pelbagai jenis barangan termasuk 38 unit telefon bimbit, 34 pasport, lima salinan sijil kelahiran, 58 salinan pasport dan wang tunai.

Beliau berkata siasatan mendedahkan modus operandi di mana ejen sindiket akan mencari warga asing yang ingin mendapatkan taraf kewarganegaraan dan kemudian menghubungi individu yang bertugas di JPN Pulau Pinang.

Huzir berkata, sindiket itu dipercayai menerima antara RM100,000 hingga RM600,000 daripada warga asing dan siasatan sedang dijalankan untuk menangkap anggota sindiket lain.Kesemua suspek ditahan reman selama 28 hari bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 4 (5) Akta Sosma 2012.

Lagi berita berkaitan:
https://pakdin.my/tag/mykad

UtamaBERITAJual MyKad dan sijil lahir: 20 termasuk pegawai JPN dicekup

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR