Banyak program kebajikan Negeri Selangor akan dibatal

Selain daripada pembelian SPLASH dengan harga 10 kali lebih tinggi berbanding nilai sepatunya selepas PRU14 yang disebut oleh Tan Sri Khalid Ibrahim, kerajaan Selangor juga telah mengalami defisit berterusan sejak Tan Sri dipecat dan diganti.

- Advertisement -

Ini dari laporan 2017 Selangor dari Jabatan Audit Negara.

“Kerajaan Negeri telah mengakhiri tahun kewangan 2017 dengan defisit di Akaun Hasil Disatukan berjumlah RM368.56 juta berbanding defisit pada tahun 2016 berjumlah RM144.66 juta dengan peningkatan sejumlah RM223.90 juta (154.8%).

Ini disebabkan kesan daripada peningkatan perbelanjaan sejumlah RM534.34 juta (20.2%) melebihi peningkatan hasil sejumlah RM310.44 juta (12.4%).

Dengan mengambil kira defisit ini, baki terkumpul Akaun Hasil Disatukan tahun 2017 berkurangan menjadi RM1.08 bilion berbanding RM1.45 bilion pada tahun 2016.”

Oleh itu, lagi banyak program rakyat akan dibatalkan termasuk air percuma untuk semua rakyat yang telah dibatalkan pada permulaan tahun ini.

Kini air percuma hanya untuk golongan B40 sahaja. Tarif air juga dijangka akan dinaikkan lagi tidak lama lagi.

Facebook Najib Razak

………..
Khalid Ibrahim sedih program kebajikan negeri Selangor di batal

Salam. Sesungguhnya saya sangat kecewa apabila membaca berita pengumuman Dato’ Menteri Besar Selangor bahawa Skim Mesra Usia Emas yang diperkenalkan oleh kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat pada 2008 akan ditamatkan oleh Kerajaan Pakatan Harapan pada Mei hadapan.

Apatah lagi apabila Tabung Kewangan Anak Selangor (Tawas) dan Hadiah Perkahwinan untuk Belia juga telah terlebih awal dibatalkan kerajaan negeri.

Program-program tersebut adalah antara 14 program kebajikan di bawah Skim Merakyatkan Ekonomi Negeri Selangor yang mempunyai matlamat murni; memulangkan hasil negeri kepada rakyat.

Selaku Menteri Besar pada ketika itu saya mahu rakyat merasai negeri ini milik mereka. Justeru slogan #Selangorku begitu terpahat di hati rakyat.

Pada masa yang sama saya turut mahu membuktikan bahawa apabila hasil negeri diurus dengan baik oleh kerajaan, rakyat juga berhak merasa pulangannya.

Malangnya ahli politik di bawah Pakatan Harapan setelah mendapat mandat selesa dari rakyat tidak mempunyai niat yang sama atau tidak mampu dan tidak berkebolehan untuk meneruskan usaha yang telah saya mulakan.

Pastinya skandal 1MDB tidak boleh dijadikan alasan kegagalan mereka meneruskan program kebajikan rakyat ini.

Saya tidak fikir sumber hasil pendapatan Selangor sekarang jauh berbeza dengan apa yang diperolehi pada zaman saya.

Namun yang berbeza adalah pendekatan pengurusan dan pentadbiran. Diburukkan lagi dengan perbelanjaan yang tidak dikawal, tiadanya cermat dan hemat serta amanah.

Jika dahulu rakyat Selangor boleh berbangga berasal dari negeri yang paling kaya dan maju serta dirahmati dengan pelbagai program kebajikan, sekarang rakyat Selangor mungkin antara yang paling malang. Selain pemberian air percuma kepada setiap isirumah akan dibatalkan, tarif air pula akan dinaikkan. Ini semua merupakan kesan dan akibat langsung dari tindakan kerajaan negeri yang tunduk kepada pemegang konsesi SPLASH dengan membayar RM2.7 billion iaitu 10 kali lebih banyak dari nilai yang sepatutnya dalam urusan penstrukturan semula industri air di negeri ini.

Kepada rakyat Selangor, meskipun perit dengan perkembangan ekonomi dan terik dengan tekanan kos sara hidup, dunia belum berakhir. Bertabah dan pada masa yang sama jangan sesekali putus asa memperjuangkan yang hak.

Kepada pemimpin pula jangan sesekali khianat kepada amanah yang diberikan rakyat kerana sekali rakyat bertindak kerajaan berusia 60 tahun juga boleh runtuh.

Wallahu’alam.

Abdul Khalid Ibrahim

Khairat kematian dihentikan ganti pemberian baucar
http://utusan.com.my/berita/nasional/khairat-kematian-dihentikan-ganti-pemberian-baucar-1.889529

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

Tiga lelaki dipenjara seumur hidup kerana menculik

Tiga lelaki hari ini dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh Mahkamah Tinggi di sini setelah didapati bersalah menculik seorang wanita bagi mendapatkan wang tebusan...

Tiga lelaki dipenjara seumur hidup kerana menculik

Tiga lelaki hari ini dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh Mahkamah Tinggi di sini setelah didapati bersalah menculik seorang wanita bagi mendapatkan wang tebusan...

Hidap demam viral, Kit Siang dimasukkan ke hospital

Ahli Parlimen Iskandar Puteri Lim Kit Siang dimasukkan ke hospital kerana mengalami demam viral. Perkara itu disahkan anaknya yang juga Ahli Parlimen Bagan Lim Guan...

Hina Jata Negara: Jangan jadi Si Tanggang

Ramai yang masih tak faham bahawa parti politik dan kerajaan adalah dua entiti berlainan. Nak benci parti politik? Be my guest! Tapi jangan hina kerajaan. Jangan cemarkan...

[Video] Dr Mahathir sokong cadangan Shafie Apdal calon PM

Mahathir sedang cuba menagih simpati dan mendapatkan sokongan dari Sabah dan Sarawak untuk meneruskan agenda yang belum selesai untuk keluarga dan kroni.Seleps ini mungkun...

PKR Jelebu hampir lumpuh… 40 ahli keluar parti, sokong kepimpinan PM

SERAMAI 40 ahli PKR Cabang Jelebu termasuk jawatankuasanya mengisytiharkan keluar parti serta-merta pada Sabtu, sekaligus menyebabkan cabang berkenaan hampir lumpuh. Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK)...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?