Blogger Burukkan MRCB Kerana Tak Dapat Duit Kena Saman

Sedikit penyelidikan mengenai kes itu selepas saya membaca berita MRCB telah secara rasmi menyaman blogger.

Blogger Sang Kelembai telah bertemu Ketua Pegawai Eksekutif dan meminta sumbangan wang tunai untuk cawangan beliau.

Bloggerr yang ditemui mengesahkan bahawa beliau telah meminta wang dan percaya ia adalah perkara biasa untuk Syarikat “Berkaitan UMNO” dan anak-Beranak UMNO untuk membayarnya beliau.

Ketua Pegawai Eksekutif berkata tidak, kerana ia adalah Syarikat awam tersenarai (PLC) dan bukan sebuah syarikat milik UMNO.

Penulis blog itu mungkin tidak menyedari bahawa di bawah Perdana Menteri Najib Razak, tiada syarikat UMNO kerana kebanyakan syarikat telah berubah menjadi GLC di bawah pengurusan profesional.

MRCB, 40% dimiliki oleh KWSP manakala Ketua Pegawai Eksekutif memiliki saham minoriti 10% selepas syarikat hartanah mereka telah bergabung dengan MRCB. Mereka tidak mendapat kepentingan saham MRCB secara percuma.

Tan Sri Mohamad Salim Fateh dan anak-anaknya bukan dari orang-orang “UMNO”. Beliau pernah menjadi ketua pramugara, bekerja dalam pelbagai bidang pekerjaan dalam pelbagai industri dan kemudian menubuh syarikat hartanah, Gapurna pada tahun 1991.

Salim atau anak-anaknya bukan ahli politik UMNO dan memang usahawan sebelum ini.

Gapurna kemudian berkembang secara pesat sebelum ia bergabung dengan MRCB pada tahun 2013 apabila KWSP mahukan pasukan pengurusan MRCB dijalankan secara bebas oleh usahawan yang telah terbukti dalam industri berkaitan sebagai sebahagian daripada transformasi GLC.

(Inilah sebabnya mengapa satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa pengaruh UMNO dalam GLC telah dikurangkan manakala DAP telah meningkatkan kapitalisme kroni mereka dalam GLC)

Kembali kepada cerita, penulis blog itu meroyan dan memulakan siri serangan ke atas MRCB menuduh sebuah syarikat UMNO yang dikendalikan oleh Cina.

Walau apa pun, saya memuji Ketua Pegawai Eksekutif MRCB untuk bertegas secara profesional dan tidak memberi wang milik KWSP kepada orang yang mempergunakan nama UMNO untuk mengutip derma.

Masa telah berubah dan penulis blog harus memahami perkara ini.

MRCB tidak lagi sebuah syarikat UMNO mahupun syarikat yang dikuasai Cina tidak “Anak-Beranak UMNO” syarikat. Ia adalah sebuah syarikat KWSP dengan pihak pengurusan sebagai pemegang saham minoriti.

Apabila MRCB dan KWSP mendapat keuntungan, pencarum juga mendapat faedah.

Tidak ada keperluan untuk blogger menyerang, berendam atau membuat fitnah mana-mana syarikat GLC yang dimiliki oleh dana KWSP atau Kerajaan hanya kerana mereka enggan memberi wang.

Apabila anda menyerang mereka dan reputasi mereka merudum, maka semua rakyat Malaysia yang menderita.

Saya berharap kedua-dua pihak boleh mencari jalan keluar. MRCB mempunyai rekod yang cemerlang dalam saman fitnah baru-baru.

—-
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207156165562275

Berkaitan