26.7 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 29, 2020

Eksport minyak sawit ke India jatuh hampir 50% pada bulan Januari, terendah dalam tempoh 9 tahun

Penghantaran minyak sawit ke India telah menurun hampir 50% bulan ke bulan pada minggu ketiga bulan Januari disebabkan oleh langkah-langkah sekatan oleh kerajaan India.

Menurut data dari surveyor kargo bebas SGS Malaysia Sdn Bhd, penghantaran minyak kelapa sawit ke India turun 48.7% kepada 30,050 tan dalam tempoh 20 hari pertama Januari berbanding Disember tahun lepas.

Penghantaran dalam tempoh 10 hari pertama dan 15 hari turun 41% dan 67.1% masing-masing kepada 18,500 tan berbanding eksport bulan lepas.


Penghantaran itu ditangguh buat sementara waktu antara 10 Jan dan 15 Jan berikutan pengumuman kerajaan India untuk menyekat pengimportan minyak kelapa sawit pada 8 Januari.

Semakan dasar dari Kementerian Perdagangan dan Industri India diedarkan di laman web rasminya, mengubah status kelapa sawit bertapis (RBD) dan import kelapa sawit olein RBD dari “free” kepada “restricted”.

Berdasarkan data dari Solvent Extractors’ Association (SEA) India, import minyak sawit negara itu berkembang kira-kira 11% pada bulan Disember tahun lepas berbanding bulan sebelumnya.

Walau bagaimanapun, pembelian dari Malaysia telah menurun secara berterusan selama lima bulan, menurut data dari Lembaga Minyak Sawit Malaysia.


Pada bulan Disember, import minyak sawit India dari Malaysia jatuh ke tahap terendah 15 bulan sebanyak 138,647 tan. Terdapat pergeseran di antara kedua-dua negara dan pemain industri India telah secara tidak rasmi mengelakkan pembelian dari Malaysia setelah diberitahu secara tidak rasmi oleh kerajaan India kepada mereka.

Tahun lepas, SEA dilaporkan meminta ahli-ahlinya untuk menghentikan import dari Malaysia sebagai tanda membantah kritikan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan India di Kashmir dan undang-undang kewarganegaraannya yang baru.

Minggu lalu, Reuters melaporkan bahawa bertan-tan minyak kelapa sawit terkandas di pelabuhan India selepas kerajaan India menyekat produk hiliran.


Bloomberg melaporkan jika tidak diselesaikan, eksport minyak kelapa sawit bernilai AS $ 1.4 bilion (RM5.7 bilion) ke India akan berisiko jika negara tidak dapat mencari pembeli baru.

Sumber:
MPOC Malaysia
The Malaysian Reserve

Berita Berkaitan

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini, seharusnya menyuntik lebih “semangat” ke...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak sawit dari Malaysia sehingga 2023,...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat berhubung rasuah oleh pihak berkuasa...

#MOKHZANI’S 1MDB?: Syarikat kroni Mahathir yang Zeti bailout kena ‘raid’ di Brazil

OIL and gas company Sapura Energy Bhd (SEB) is back in the news again....

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,359PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan