India kenakan cukai import terhadap minyak sawit Malaysia #pakdin.my

Pengimportan minyak sawit (palm olein) oleh syarikat-syarikat di China dari pengilang di Malaysia adalah transaksi syarikat dengan syarikat. Kerajaan kedua pihak hanya sanctioned urusniaga tersebut.

Satu salinan Borang Eksport (Kastam No. 2) yanh luluskan pengeksportan Palm Oil/Olein itu dikemukakan kepada Jabatan Statistik untuk pengumpulan data eksport minyak sawit Malaysia.

Andainya pengeksport Malaysia tidak atau kurang memperolehi bekalan eskport dari FGV Felda, dan mendapatkan bekalan dari punca lain, maka ianya tidak membantu peneroka-peneroka Felda.

Kita tak perlu bermegah dan berbangga jika syarikat-syarikat dari China ataupun India mengimport palm olein (sama ada bleached/deodorised ataupun tidak) atau volume pengimportannya tinggi jika keluaran FGV Felda diketepikan.

Kerajaan India telah menaikkan tarif import palm olein dari Malaysia di bawah Kerajaan PH. India juga telah membatalkan Preferential Rate on import duty on Palm Olein dari Malaysia. Ini mungkin mereka tidak senang dgn Kerajaan Malaysia.

Perkara ini ramai yg tak faham.

Nota kaki:
Mahathir kan terkenal diseantero dunia dan cakap beliau di dengari, mengapa makin banyak negara memberikan tekanan ekonomi terhadap Malaysia?

https://pakdin.my/tag/felda

Berkaitan