Majlis Peguam: Pasukan petugas khas 1MDB tidak mempunyai hak untuk mengarahkan penahanan Najib

24
Majlis Peguam: Pasukan petugas khas 1MDB tidak mempunyai hak untuk mengarahkan penahanan Najib

#Mahafiraun #Mahazalim #FreeNajib #PrayForNajib #RuleOfLawRimba

Pasukan petugas menyiasat skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak mempunyai kedudukan undang-undang untuk memerintahkan penahanan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kata presiden Majlis Peguam Malaysia, George Varughese.

Menurut beliau, arahan untuk menahan Najib hanya boleh dikeluarkan dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau polis.

“Pasukan petugas khas juga tidak berada dalam kedudukan untuk memutuskan sama ada Najib akan didakwa dan / atau bila dia akan didakwa,” kata Varughese dalam kenyataan yang dikeluarkan Selasa (3 Julai).

Kenyataan Varughese berikutan kenyataan akhbar dikeluarkan oleh pasukan petugas 1MDB, yang mengesahkan penangkapan Najib jam 2.35 petang di rumahnya di Jalan Langgak Duta.

Varughese, menyatakan rasa terkejut terhadap kenyataan petugas 1MDB, mempersoalkan adakah pasukan petugas diberi kuasa secara sah untuk memerintahkan penahanan Najib.

“Dan, adakah pasukan petugas khas yang diberi kuasa secara sah untuk mendakwa Najib?” soal Varughese.

Menurut pasukan petugas khas 1MDB, Najib akan dibawa ke Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur untuk menghadapi tuduhan pada pukul 8.30 pagi Rabu (4 Julai).

Walau bagaimanapun, pasukan petugas khas itu tidak menjelaskan secara terperinci tuduhan yang akan dikenakan terhadap Najib.

Sumber memberitahu bahawa Najib akan dituduh melakukan pecah amanah dan kesalahan jenayah di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLA).

Pengarah Pasukan Petugas Khas 1MDB adalah Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Abdul Hamid Bador, bekas Ketua Hakim Negara Tan Sri Abdul Gani Patail, dan Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Datuk Seri Mohd Shukri Abdull serta bekas Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Tan Sri Abu Kassim Mohamed.

Pasukan petugas ditubuhkan pada 21 Mei untuk menyiasat 1MDB dan mendapatkan asetnya dari luar negara.


https://pakdin.my/tag/1MDB
https://pakdin.my/tag/src-international
https://pakdin.my/tag/dana-politik55 COMMENTS

 1. Doakan seluruh harta najib dilelong dan diambil kerajaan utk menampung hutang negara. Bg najib tinggal rumah pprt dan kereta viva mcm mat sabu. Rosmah tu bagi kerja kebun sayur ja lah.

 2. Minta DSN saman tahap juta2 puak yg menahan tanpa sah nih…. Biar yg mengarahkan barua2 ni… bayarkan.. Atok 93…. jgn bg alasan tak tahu, tak ingat yer… takut mati nanti tak ingat nak.ngucap…

 3. Thank You 1MDB Special Task Force for indirectly Proving that there was NO stolen 2.6billion and for unlawfully detaining DSN #MYbaruaRegimPHiraun #PHools #InilahPH #regimPHIRAUN #Zalim #FreeNajib #kamiTetapGengNajib #bestPMever #KhalifahIslamYgBykJASA #4Islam #4UMMAH #MelayuBANGKIT #comebackVictorious #JanganBagiMuka2PHiraun

 4. Kalau fitnah dato seri Anwar Ibrahim tak Ada pun Nak bercakap. Kenapa saiful Tarik Saman pada dato seri Anwar Ibrahim.. Sebab bekas Perdana menteri dah jatuh kerajaan bn.. Semuanya Nak Tarik Saman.. Kalau tidak dah tentu Nak terus Saman dato seri Anwar.. APAHAL?????

 5. AMARAN TAN SRI MUHAMMAD SHAFEE ABDULLAH KEPADA SEMUA RAKYAT MALAYSIA

  “Sesiapa saja yang mengulas atau membuat liputan/laporan berkenaan kes Dato Sri Najib ini secara negatif/serong bagi menggambarkan beliau BERSALAH sama ada di dalam media tradisional, media digital mahupun media sosial atau apa bentuk penerbitan sekalipun boleh didakwa MENGHINA MAHKAMAH.

  Seperti apa yang dilakukan oleh LGE selama ini yang mengatakan DSN bersalah, 100% bersalah, 1 dunia kata Najib salah dan sebagainya, jika dilakukan lagi kini akan menjadi penghinaan terhadap mahkamah.”

  Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, Peguambela Dato Sri Najib Tun Razak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here