28.1 C
Kuala Lumpur
Friday, September 25, 2020

MENGAPA NILAI DOLAR SINGAPURA AKAN TERUS MENINGKAT?

Artikel ini selain bagi menjelaskan mengenai perbandingan nilai matawang bagi menjawab propaganda ProTun, mungkin juga berguna untuk mereka yang belajar dibidang ekonomi bagi memahami mengenai asas ekonomi sesebuah negara.
—–

– Ekonomi Singapura adalah sebuah ekonomi yang sangat unik dan tidak boleh dibandingkan dengan negara-negara lain termasuk Malaysia.

– Mata wang Singapura tidak diapungkan secara bebas atau ditetapkan. Ia adalah rejim apungan terurus dikawal oleh Pihak Berkuasa Kewangan Singapura (MAS).

– Singapura menggunakan dasar Kadar Pertukaran untuk mengawal inflasi manakala kebanyakan negara-negara lain menggunakan dasar kadar faedah (dasar kewangan).

– Kadar faedah yang rendah bermakna dasar pengembangan dan kadar faedah yang tinggi bermakna dasar konsesi

– Apabila kadar faedah rendah, pengguna dan perniagaan lebih banyak meminjam untuk membeli rumah, kereta, melabur dalam perniagaan baru atau mengembangkan perniagaan – tetapi ini menyebabkan inflasi juga akan bergerak ke atas

– Apabila kadar faedah tinggi, perkara sebaliknya akan berlaku dan inflasi menurun.

– Walau bagaimanapun dasar kadar faedah Kewangan tidak ‘BERKESAN’ untuk mengawal inflasi di Singapura (diterangkan di bawah)

– Oleh itu, Dollar Singapura yang tinggi adalah sangat diperlukan untuk mengawal inflasi kerana Singapura mengimport segala-galanya – petroleum, gula, garam, sayur-sayuran, keluli, beras dan juga air.

– Jadi Dollar Singapura yang tinggi membolehkan mereka untuk membeli segala-galanya yang dengan harga lebih murah dan mengawal inflasi.

– Jika Dollar Singapura melemah kepada 5% -10%, inflasi mereka secara keseluruhan akan berada di luar kawalan.

– Oleh itu Singapura tidak boleh mempunyai kadar pertukaran yang lemah – terutamanya terhadap Malaysia di mana mereka mengimport kebanyakan barangan dari negara kita. Tidak akan berlaku nilai matawang Malaysia menyamai atau melebihi nilai matawang Singapura.

—-

Mengapa dasar kadar faedah di Singapura tidak berkesan untuk mengawal inflasi:

Sebab 1: Tidak ramai rakyat Singapura membeli kereta atau rumah tidak kira berapa tinggi atau rendah kadar faedah.

– Ini kerana kereta dan rumah-rumah persendirian adalah terlampau mahal bagi kebanyakan rakyat Singapura dan majoriti daripada mereka tidak membeli kereta dan menggunakan pengangkutan awam.

– Kerajaan Singapura juga menyediakan rumah pangsa Lembaga Pembangunan Perumahan (HDB) pada pajakan 99 tahun kepada penduduknya. Pada masa ini 83% daripada rakyat Singapura tinggal di flat-flat HDB Jadi sebilangan kecil sahaja rakyat Singapura benar-benar mempunyai keperluan atau mampu untuk membeli rumah-rumah persendirian.

Sebab 2: Singapura adalah sebuah pusat kewangan antarabangsa dan dengan itu tidak bersedia untuk membayar kadar faedah yang tinggi

– Ramai warga asing dan syarikat-syarikat menyimpan wang mereka di Singapura kerana peraturan privasi bank yang ketat dan juga kurang sekatan dalam pergerakan dana. Jika kadar faedah adalah rendah, bank-bank di Singapura tidak perlu membayar faedah yang banyak kepada pendeposit.

– Sementara negara-negara lain kurang menitik berat kerahsiaan bank, Singapura telah mengamalkan dan telah melepasi Switzerland sebagai syurga yang selamat dan sulit untuk wang dari seluruh dunia.

Aliran masuk ini daripada individu dan syarikat korporat yang ingin menyembunyikan dan merahsiakan wang mereka tidak keberatan membayar kadar faedah yang rendah selagi kerahsiaan dan privasi terjamin dan telah menguatkan lagi permintaan untuk Dolar Singapura dan seterusnya meningkatkan nilai Dolar Singapura.

– Kerana kecairan wang murah adalah tinggi, jika perniagaan tempatan Singapura perlu meminjam wang, mereka boleh meminjam pada kadar faedah yang murah.

Kadar faedah petunjuk semasa bagi Singapura adalah 0.05% berbanding 3.25% di Malaysia

Juga, kadar pertukaran wang asing yang tinggi memberi manfaat yang kuat kepada Singapura dan tidak menghalang daya saing Singapura
(sekurang-kurangnya buat masa ini):

1. Singapura tidak mempunyai asas sumber utama untuk dilindungi.
– Tidak seperti Malaysia yang mempunyai petroleum dan kelapa sawit serta kayu, industri pertanian dan agroculture yang sensitif kepada kadar pertukaran yang tinggi, Singapura tiada semua ini.

2. Eksport pengeluaran barangan perkilangan Singapura mempunyai input bahan asas yang diimport dan sangat sedikit kandungan bahan tempatan
– Apa sahaja barangan yang dihasilkan di Singapura dan di eksport, bahan mentahnya adalah diimport walaupun dolar Singapura yang tinggi menjadikan eksport mereka mahal tetapi bahan mentah yang diimport menjadi murah dan oleh itu Singapura mampu mengurangkan harga eksport atau menetapkan harga mereka dalam mata wang negara ketiga seperti US$.

– Ini juga membuat kos buruh Singapura mahal tetapi Dolar Singapura yang tinggi juga menarik lebih ramai buruh diimport dan lebih murah (seperti dari Malaysia) untuk bekerja di Singapura. Buruh asing yang baru menurunkan kos buruh dan upah. (Ini adalah salah satu daripada sebab mengapa rakyat Singapura adalah hanya 60% daripada jumlah penduduk negara tersebut – sebab mengapa mereka marah pada kerajaan)

Bagaimana jika kadar pertukaran Singapura menjadi lemah – terutamanya terhadap RM? Ramai rakyat Malaysia akan menjadi kurang berminat untuk bekerja di Singapura.

3. Dasar kenaikan mata wang menarik dana asing
– Oleh kerana Singapura merupakan hab kewangan antarabangsa, walaupun bank-bank Singapura membayar faedah deposit sangat rendah (lihat grafik) warga asing tahu bahawa nilai mereka wang dalam Singapura akan berkembang sejajar dengan peningkatan dolar Singapura.

20170105-kadar-faedah-bank-singapura

Peningkatan mata wang bertindak seperti kadar ‘pseudo-interest’ bagi deposit orang asing. MAS Singapura membuat pendirian mereka dengan jelas kepada penyimpan asing dengan mengumumkan secara terbuka bahawa mereka akan terus melaksanakan dasar mata wang tinggi.

Berikut adalah satu contoh MAS memberitahu dunia bahawa mereka akan terus meningkatkan nilai mata wang:

Monetary Policy Statement
“In April 2015, MAS maintained the modest and gradual appreciation path of the Singapore dollar nominal effective exchange rate (S$NEER) policy band, with no change to its slope, width and the level at which it was centred. ”
http://www.mas.gov.sg/News-and-Publications/Speeches-and-Monetary-Policy-Statements/Monetary-Policy-Statements/2015/Monetary-Policy-Statement-14Oct15.aspx

Mana ada negara lain akan memberitahu dunia, “tengok lah, kita akan meningkatkan mata wang kita dalam 6 bulan akan datang”?

Bayangkan jika Pihak Berkuasa Kewangan Singapura (MAS) berkata dollar Singapura mereka akan susut, apa yang anda fikir akan berlaku kepada semua deposit ini dipegang oleh warga asing di Singapura?

Mereka akan menarik balik dan membawa keluar wang mereka daripada Singapura kerana nilai wang mereka akan menyusut. Ini akan menjadi bencana bagi Singapura sebagai sumber pembiayaan yang murah dan sumber kekuatan mata wang akan runtuh.

—-

Jadi, jangan bandingkan negara kecil seperti Singapura dengan Malaysia yang besar kerana kedua-dua negara memiliki teras ekonomi yang berbeza.

Harus diingat bahawa Malaysia yang menamatkan perjanjian tambatan dengan Singapura kerana Malaysia menyedari perbezaan ini.

Bagi lain-lain negara-negara di dunia, objektif dasar ekonomi utama mereka adalah untuk mempunyai guna tenaga kerja penuh, inflasi di bawah kawalan di bawah 4% setahun dan pertumbuhan ekonomi. Mata wang yang kuat tidak pernah menjadi matlamat utama melainkan kepada Singapura.

Berita Berkaitan

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan pada Ogos 2020, meningkat 24.7...

Media Prima dijangka catat untung

KUMPULAN media bersepadu, Media Prima Berhad (Media Prima) dijangka kembali mencatat keuntungan pada tahun...

FGV Catat Keuntungan RM20.55 Juta Suku Kedua Tahun Ini

FGV Holdings Bhd mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM20.55 juta pada suku kedua berakhir 30...

Prospek positif ekonomi pacu kenaikan ringgit

Prospek positif ekonomi Malaysia disokong langkah holistik kerajaan membendung penularan COVID-19 mencetuskan peningkatan nilai...

Shahril Hamdan positif Covid-19 selepas pulang dari Sabah

Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan menjadi pemimpin ke-2 parti itu yang disahkan positif Covid-19 minggu ini, selepas pulang dari Sabah. Sumber parti itu pada Isnin...

Najib Beri Respon Sinis Selepas Didakwa Jadi Menteri Dalam Kabinet Anwar

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi respons secara sinis terhadap dakwaan sebuah laman sesawang yang melaporkan beliau antara 19 ahli Parlimen Barisan...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,345PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan