Pelakun Brooklyn Nine-Nine gesa boikot Malaysia kerana hukuman rotan terhadap pesalah lesbian #pakdin.my

*******************
Pedulikan ugutan pihak luar, teruskan sahaja hukuman terhadap pesalah sex sejenis sebagai pengajaran kepada yang lain dan mengelak perlakuan seks sejenis secara berleluasa.
*******************

Aktor Dirk Blocker mendesak para peminat untuk memboikot produk yang dibuat di Malaysia sebagai satu cara untuk membantah hukuman sebat terhadap dua wanita oleh Mahkamah Syariah Terengganu atas kesalahan melakukan hubungan seks sejenis.

Kes ini telah meletakkan Malaysia di bawah perhatian antarabangsa kerana undang-undangnya bertentangan terhadap aktiviti seksual secara sukarela antara orang dewasa dan hukuman yang dikenakan.

“Produk Boycott Malaysia sehingga kerajaan di sana menghentikan penyeksaan bagi menjalani cara kehidupan mereka,” Blocker menulis di halaman Twitternya.

Kelmari, dua wanita yang didapati bersalah kerana cuba melakukan seks lesbian dijatuhi hukuman sebat secara terbuka enam kali di Mahkamah Syariah Terengganu dan kira-kira 100 orang akan menyaksikan hukuman itu.

The punishment drew worldwide condemnation, with federal minister in charge of religious affairs Datuk Mujahid Yusof Rawa saying public presence during the sentencing should be reviewed.

Hukuman itu mendapat tentangan di seluruh dunia, dengan menteri persekutuan yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal agama, Datuk Mujahid Yusof Rawa berkata kehadiran orang awam semasa hukuman itu perlu dikaji semula.

https://twitter.com/DirkBlocker/status/1036719075580239872

Berkaitan