29 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

Selama 9 tahun Najib tingkatkan aset negara RM1.6 trilion

Selama 9 tahun Datuk Najib telah meningkatkan aset negara kepada RM1.6 trilion.

• Khazanah – RM157 bilion
• PNB – RM270 bilion
• KWSP – RM791 bilion
• KWAP – RM150 bilion
• LTH – RM60 bilion
• LTAT – RM10 bilion
• Felda – RM15 bilion
• Agrobank – RM10 bilion

Belum ambil kira beratus institusi di bawah MOF seperti:

• BSN
• Bank Industri
• Bank Pembangunan
• Ekuinas
• Pelaburan Hartanah
• dan lain lain yang jumlahnya mencecah lebih RM2.5 trilion.

Aset perbankan Islam ke-2 terbesar didunia pula bernilai USD156.7 billion (RM697 bilion).

Rekod yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Lepas ni kita lihat berapa harta negara ini yang akan tinggal selepas difaraidkan oleh Mahathir dan pencacai tua nak mamposnya.

https://pakdin.my/tag/najib-razak

#FaktaBukanAuta #RinduZamanNajib

Berita Berkaitan

Komen

  1. Lambat laun kebenaran akn mengalahkn kebathilan,tpi harap msa tu blom terlambat le,sbab virus pemusnah yg berkuasa skrng ni ckup pantas,penuh dgn berbagai muslihat utk menipu rakyat.doa yg baik2 aje le utk negara buat msa ni..

  2. Quuuuss semanggat….

    Kecut perut bila congak punya congak mengira hutang negara terkini…

    Benar sungguh kata Tun M, hutang negara terlalu byk hingga ke anak cucu cicit kita belum tentu dapat selesaikan hutang negara yang di tinggalkan oleh saorang Klaptrokrasi ( kelepetrokasi) yang bernama Najib Razak and the gang of Thieves.

    RM 1,078 Trillion =
    RM 1,078,000,000,000.

    Kering darah bila aku cuba buat kira2 yg kasar. Buat selok poket mana2 pun bila ditolak dgn angka baki Trillion tu masih tetap ada.

    Dgn ambil kira JIKA kita dpt kembalikan semua wang2 transaksi secara haram dari negara2 luar spt:

    Amerika Sykt
    RM 13,890,000,000

    Switzerland
    RM 429,000,000

    Luxembourg
    RM 398,449,993

    Singapore
    RM 86,427,000

    Kita hanya mampu mengumpul sebyk RM 14.8 Billion (sahaja) =
    RM 14,803,876,993.

    Bila kita kira campur dgn wang rampasan terhadap Najib sejumlah RM 114,000,000 berapa pulak jumlah boleh kita perolehi;

    RM 14,803,876,993

    RM 114,000,000 +

    RM 14,714,876,993

    Lepas tu aku cuba bayangkan JIKA setiap rakyat (32Juta) SANGGUP BERKORBAN menyumbang RM 50 sebulan selama 10 bulan, kita boleh kumpul RM 16 Billion (byk tu) = RM 16,000,000,000

    Aku cuba campur dgn jumlah sebelum ini;
    RM 14,714,876,993

    RM 16,000,000,000 +

    RM 30,714,876,993

    Bila aku tolak dgn hutang negara
    RM 1,078,000,000,000

    RM 30,714,876,993 –

    RM 1,048,714,876,993

    Angka TRILLION itu masih belum mampu dikurangkan.

    Bila boleh langsai hutang negara?

    Benar kata Tun M. Sampai anak cucu cicit kita pun belum pasti boleh langsai hutang negara.

    Kau rasa cam ne? Boleh ke kita maafkan Najib dan kerajaan sebelum ni?

    ✅ • Like • Follow • Share • Malaysia30

    • Skrip yg sama je la ko ni fadhil. Da abes modal ke. Meh sini nak cite psl hutang. Hutang vs kdnk negara hanya 50.8%. Bank dunia sifatkan hutang Malaysia dlm terkawal, blh dibayar & semua hasil Malaysia lbh byk dr hutang. Tp tapi tapi… lps je PH menang. Hutang makin bertambah. Pelabur lari. Mata wang merudum. #cubalagifadhil

    • Ingatkan pengambilan semula otai ² yg berpengalaman hampir sama dgn usia thn pemerintahan Chef de mission tu makin hebat la hasil nye… last ² keputusan nye lancar kempen mari bersama menderma sambil bersabar… Klau gitu tk perlu ler barisan otai² tu…dh tk de idea dh kot?

  3. Heheee….ok la ni admin, tetapi kurang tepat…perlu dan lebih arif jika…1. bandingkan penambahan dari 2008 ke 2017, dan bukan jumlah terkini saje…2. kesemua institusi ini juga dah lama ada, dan aset terkumpul bukannya oleh hanya seorang PM saje…3. bandingkan juga ‘liabilities, semua bentuk hutang dari 2008 ke 2017….dan jengok berapakah sebenarnya “net tangible asset” negara?..4. bandingkan juga gaji gaji pengerusi yang sampai ada lebih rm 1 juta setahun, dan datang meeting sekali sebulan jer…..apa apa pun good piece!..as usual by pakdin, tapi mesti more objective…..heheee

  4. Aku sllu doa sblm naik kereta… brfikir sejenak ape nak jdi negare skrg huru hara xde hala tuju buat itu ini xjdi… kadang ade rse sedih… aku tau yg undi PH tu rse terkilan ape yg diharap xkunjung tibe… mulut je menidakkn ape yg dorng setuju dgn PUAKA PH ni tpi hati syg kan BN yg byk buat peningktn bkn pe, cre dorang nak patah kn hujah2 komen2 pendapat2 org yg xsetuju dgn PH ni merapu… org yg merapu ni hati die xkeruan x seiring dgn niat sbnr… xpe kami fhm kami xmarah cume kami xnk korang terus2 kene tipu kene kencing dgn kate2 FITNAH… zaman skrg FITNAH ni kuat klu kite xkental kite termakan kate2 bangse2 kuat penipu ni… blaja slow2 k ???

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.