30 C
Kuala Lumpur
Sunday, April 11, 2021

Tag: Ekonomi

Ekonomi: Indeks PMI dunia, Malaysia ke-4 tercorot

Index Pengurus Pembelian (PMI) seluruh dunia melonjak ke purata 55 point dalam laporan terbaru...

PN lantik menteri PH yang gagal untuk terus menggagalkan ekonomi negara

Awal 2020: Menteri ekonomi kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengatakan Covid tidak memberi kesan kesan...

Hyundai Corp pindahkan ibu pejabat ke Indonesia

HYUNDAI Motor Corporation yang mempunyai ibu pejabat wilayah Asia Pasifik di Petaling Jaya bakal...

China rakan dagang terbesar Malaysia sejak 2009

China kekal menjadi rakan dagang utama dan terbesar Malaysia sejak 2009 sehingga kini, dengan...

GST mampu pulihkan semula penarafan negara

Cukai barang dan perkhidmatan (GST) mampu memperbaiki semula penarafan Malaysia ke kedudukan yang lebih...

PBB ramal 2021 tahun malapetaka

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB), New York – Tahun 2021 akan menjadi ‘tahun krisis kemanusiaan...

Ekonomi – Mahathir Vs Najib

Aku tengah tengok temuramah Sinar Harian terhadap DS Najib. Satu soalan yang ditanya adalah apakah...

Mahathir akui beliau pelingkup ekonomi negara

Mahathir menjelaskan sebenarnya semasa dalam kerajaan dulu Lim - ketika itu berkhidmat sebagai menteri...

Virus Wuhan dijangka jejas ekonomi S’pura: Chan Chun Sing

Apa perancangan kerajaan Malaysia yang di tadbir oleh kerajaan lawak Pakatan Harapan? Rasanya tidak ada kerana menteri ekonominya adalah satu-satunya menteri didalam dunia yang mengatakan ekonomi negara tidak akan terjejas atau memang tidak terjejas apa-apa kerana ekonomi memang sudah ke lantai.

Ekonomi Sabah merosot di bawah pentadbiran PH

“Sejak PH berkuasa, ekonomi semakin susut ketika pasaran mengalami kelembapan. Pendapatan rakyat juga tidak naik, sedangkan beban hidup terus meningkat,” katanya sambil mengingatkan tentang ikrar kerajaan untuk membayar balik 20 peratus royalti minyak kepada negeri pengeluar minyak yang masih tidak ada perkembangan lanjut.

Kalau Najib tidak diganggu, Ekonomi negara kita dah lebih dari OK

Aset yang diusahakan oleh Barisan Nasional (BN) dan Najib pun sudah mencecah RM100 billion dijual oleh Tun Mahathir dan rejim Pakatan Harapan. Itu tandanya negara cukup maju dibawah BN dan memiliki banyak aset, tidak termasuk RM18 bilion aset Tabung Haji yang di hurung oleh Guan Eng (DAP?) diletakkan dibawah SPV.

Kajian: Ketidaktentuan ekonomi, politik jejas keyakinan rakyat terhadap hala tuju negara

Kajian Merdeka Center mendedahkan kepercayaan pengundi terhadap hala tuju negara mulai pudar pada tahun lalu dengan rasa tidak puas hati terhadap ekonomi dan ketidaktentuan politik sebagai penyebab utama utama.

Tun Mahathir dari ‘Hero’ kini menjadi ‘Zero’

Nak cakap apa lagi mengenai Tun Mahathir? Dari hero pada awalnya kini jadi zero dan walking tragedy.

Wajah-wajah pelingkup negara…

Tambah hutang baru RM130 bilion, tetapi tidak tahu kemana di belanjakan. Ambil wang Petronas RM80 bilion. Menjual aset negara hampir RM50 bilion.

Menjawab Fakta Fakta Bohong PH

Sudah tersebar di Whatsapp mesej kononnya zaman PH ini banyak saham telah naik dan...

Sibuk dengan ‘tak tahu’ dan jam tangan, aset strategik negara tergadai dan pelabur asing lari

Hari ini ada beberapa berita penting: 1. Najib kata "tak tahu" 46 kali dalam kenyataan...

Ekonomi Negara: PH tipu rakyat

Saya tengok kerajaan PH asyik mengeluarkan kenyataan bahawa pelaburan di Malaysia meningkat ratusan peratus,...

Apabila ekonomi merudum, bukan Melayu mula membenci kerajaan PH

Pendapat seorang penulis blog jika ekonomi malaysia dalam keadaan teruk dan parah, orang Melayu...

Ekonomi negara akan hancur tahun hadapan jika mahathir terus berteka teki – Pakar ekonomi

Jika Tun Mahathir terus membuat negara dalam keadaan teka teki, ekonomi negara hancur seawal...

Bursa Malaysia jatuh 12% sejak PH menjadi Kerajaan

Hari demi hari, harga saham kita jatuh keparas termurah tapi tetap tak laku. Yang...
TagsEkonomi

Arkib / Carian