Utama Tags Ekonomi

Tag: Ekonomi

Ekonomi Sabah merosot di bawah pentadbiran PH

0
“Sejak PH berkuasa, ekonomi semakin susut ketika pasaran mengalami kelembapan. Pendapatan rakyat juga tidak naik, sedangkan beban hidup terus meningkat,” katanya sambil mengingatkan tentang ikrar kerajaan untuk membayar balik 20 peratus royalti minyak kepada negeri pengeluar minyak yang masih tidak ada perkembangan lanjut.

Kalau Najib tidak diganggu, Ekonomi negara kita dah lebih dari OK

0
Aset yang diusahakan oleh Barisan Nasional (BN) dan Najib pun sudah mencecah RM100 billion dijual oleh Tun Mahathir dan rejim Pakatan Harapan. Itu tandanya negara cukup maju dibawah BN dan memiliki banyak aset, tidak termasuk RM18 bilion aset Tabung Haji yang di hurung oleh Guan Eng (DAP?) diletakkan dibawah SPV.

Kajian: Ketidaktentuan ekonomi, politik jejas keyakinan rakyat terhadap hala tuju negara

2
Kajian Merdeka Center mendedahkan kepercayaan pengundi terhadap hala tuju negara mulai pudar pada tahun lalu dengan rasa tidak puas hati terhadap ekonomi dan ketidaktentuan politik sebagai penyebab utama utama.

Tun Mahathir dari ‘Hero’ kini menjadi ‘Zero’

0
Nak cakap apa lagi mengenai Tun Mahathir? Dari hero pada awalnya kini jadi zero dan walking tragedy.

Wajah-wajah pelingkup negara…

5
Tambah hutang baru RM130 bilion, tetapi tidak tahu kemana di belanjakan. Ambil wang Petronas RM80 bilion. Menjual aset negara hampir RM50 bilion.

Menjawab Fakta Fakta Bohong PH

0
Sudah tersebar di Whatsapp mesej kononnya zaman PH ini banyak saham telah naik dan banyak syarikat telah untung. Cerita bohong ini dikongsi dalam Whatsapp...

Sibuk dengan ‘tak tahu’ dan jam tangan, aset strategik negara tergadai dan pelabur asing...

0
Hari ini ada beberapa berita penting: 1. Najib kata "tak tahu" 46 kali dalam kenyataan mahkamah 243 muka surat panjangnya yang menrangkumi ulasan untuk tempoh...

Ekonomi Negara: PH tipu rakyat

0
Saya tengok kerajaan PH asyik mengeluarkan kenyataan bahawa pelaburan di Malaysia meningkat ratusan peratus, tertinggi dalam sejarah dan sebagainya tahun ini. Tapi data dari Jabataan...

Apabila ekonomi merudum, bukan Melayu mula membenci kerajaan PH

0
Pendapat seorang penulis blog jika ekonomi malaysia dalam keadaan teruk dan parah, orang Melayu "can take it" Tetapi bukan-melayu "cannot". Jika saham hancur merudum, orang melayu...

Ekonomi negara akan hancur tahun hadapan jika mahathir terus berteka teki – Pakar ekonomi

0
Jika Tun Mahathir terus membuat negara dalam keadaan teka teki, ekonomi negara hancur seawal tahun depan. Pelabur luar yang memegang dana berbillion bertanya - bila...

Bursa Malaysia jatuh 12% sejak PH menjadi Kerajaan

1
Hari demi hari, harga saham kita jatuh keparas termurah tapi tetap tak laku. Yang cabut lari pun sudah melebihi RM300 bilion. Imej PH sangat teruk...

Laporan BNM: PH menang, Rakyat senang? Kepala abah kau

0
Bank Negara Malaysia (BNM) dah keluarkan Q3 punya report. Jom kita tengok sikit fact pasal ekonomi Malaysia dibawah kerajaan baru ni. Employment Growth or Peluang...

Bila Mahathir nak letak jawatan?

0
Banyak sangat sebab dan dalil dah patut undur dan letak jawatan. Dulu hanya sebab ringgit RM3.80 berbanding dolar Amerika pun dia sibuk suruh Najib letak...

Mahathir bentang pencapaian kerajaan BN di PBB

0
Tetapi dia tidak menyatakan setelah dia ambil alih kerajaan kadar kemiskinan naik 15% dan ekonomi negara jatuh dari tempat ke 2 yang bersaing dengan Singapura kepada tempat tercorot Asia yang sekadar sekadar bersaing dengan negara mundur seperti Vietnam dan Myanmar.

Relax je Najib pulihkan ekonomi dalam masa setahun selepas dilantik menjadi Perdana Menteri

0
Apabila saya mula jadi PM pada bulan April 2009, ini adalah keadaan negara masa itu: - Malaysia sedang dilanda krisis ekonomi dunia paling teruk sejak tahun 1930an. - kadar inflasi tahun 2008 sebelum itu adalah 5.5% - KDNK negera turun 0.2% pada suku ke-4 tahun 2008 dan menguncup 6.2% pada suku pertama tahun 2009 - satu kejatuhan yang amat seram. - defisit kerajaan telah naik dari 3.2% tahun 2007 kepada 4.6% untuk tahun 2008. - semua sektor ekonomi sedang mengalami ancaman. - eksport negara jatuh 23% pada suku pertama tahun 2009. - nilai pelaburan jatuh hampir 90% pada tempoh yang sama. - Hutang negara pada akhir tahun 2008 sudah RM306 bilion, iaitu 14 kali ganda lebih tinggi berbanding RM23 bilion semasa dia mula menjadi PM ke-4. - Harga minyak dunia sudah jatuh dari US$140 ke US$35 satu tong. - Negara juga dibebankan dengan perjanjian penjana elektrik bebas (IPP) yang berat sebelah dan menyebabkan kerajaan tanggung kerugian sebanyak RM30 bilion setahun. - Kita dibebankan oleh perjanjian lebuhraya berat sebelah yang memerlukan kerajaan membayar pampasan besar setiap tahun terutama kepada syarikat PLUS. - indeks pasaran saham cuma 800 mata.

Prinsip rule of law PH diuji lagi kata Dr Shamsul Anuar

0
Menurutnya, blok pembangkang UMNO dan Pas akan membawa usul merujuk Guan Eng kepada Jawatankuasa Hak Dan Kebebasan Parlimen Malaysia sangat tepat dan mesti disokong

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

1
Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?

Kenapa projek kereta terbang masih diutamakan? — Nicole Wong

18
Negara dibelenggu masalah ekonomi, Bank Dunia telah menurunkan unjuran pertumbuhan Keluaran Dalaman Negara Kasar (KDNK) negara kepada 4.6 peratus daripada 4.7 peratus pada April lepas, ditambah pula dengan pelaksanaan pelbagai cukai baru seperti cukai minuman bergula dan levi penumpang yang turut membebankan rakyat.

Sudah berapa Giant ditutup sejak PH ambil alih?

14
Banyak lagi perniagaan lain yang terpaksa tutup kedai dan staf kehilangan pekerjaan.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

1
“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Comments

comments

Loading...
Loading...