Utama Tags Ekonomi

Tag: Ekonomi

Ekonomi Negara: PH tipu rakyat

0
Saya tengok kerajaan PH asyik mengeluarkan kenyataan bahawa pelaburan di Malaysia meningkat ratusan peratus, tertinggi dalam sejarah dan sebagainya tahun ini. Tapi data dari Jabataan...

Apabila ekonomi merudum, bukan Melayu mula membenci kerajaan PH

0
Pendapat seorang penulis blog jika ekonomi malaysia dalam keadaan teruk dan parah, orang Melayu "can take it" Tetapi bukan-melayu "cannot". Jika saham hancur merudum, orang melayu...

Ekonomi negara akan hancur tahun hadapan jika mahathir terus berteka teki – Pakar ekonomi

0
Jika Tun Mahathir terus membuat negara dalam keadaan teka teki, ekonomi negara hancur seawal tahun depan. Pelabur luar yang memegang dana berbillion bertanya - bila...

Bursa Malaysia jatuh 12% sejak PH menjadi Kerajaan

1
Hari demi hari, harga saham kita jatuh keparas termurah tapi tetap tak laku. Yang cabut lari pun sudah melebihi RM300 bilion. Imej PH sangat teruk...

Laporan BNM: PH menang, Rakyat senang? Kepala abah kau

0
Bank Negara Malaysia (BNM) dah keluarkan Q3 punya report. Jom kita tengok sikit fact pasal ekonomi Malaysia dibawah kerajaan baru ni. Employment Growth or Peluang...

Bila Mahathir nak letak jawatan?

0
Banyak sangat sebab dan dalil dah patut undur dan letak jawatan. Dulu hanya sebab ringgit RM3.80 berbanding dolar Amerika pun dia sibuk suruh Najib letak...

Mahathir bentang pencapaian kerajaan BN di PBB

0
Tetapi dia tidak menyatakan setelah dia ambil alih kerajaan kadar kemiskinan naik 15% dan ekonomi negara jatuh dari tempat ke 2 yang bersaing dengan Singapura kepada tempat tercorot Asia yang sekadar sekadar bersaing dengan negara mundur seperti Vietnam dan Myanmar.

Relax je Najib pulihkan ekonomi dalam masa setahun selepas dilantik menjadi Perdana Menteri

0
Apabila saya mula jadi PM pada bulan April 2009, ini adalah keadaan negara masa itu: - Malaysia sedang dilanda krisis ekonomi dunia paling teruk sejak tahun 1930an. - kadar inflasi tahun 2008 sebelum itu adalah 5.5% - KDNK negera turun 0.2% pada suku ke-4 tahun 2008 dan menguncup 6.2% pada suku pertama tahun 2009 - satu kejatuhan yang amat seram. - defisit kerajaan telah naik dari 3.2% tahun 2007 kepada 4.6% untuk tahun 2008. - semua sektor ekonomi sedang mengalami ancaman. - eksport negara jatuh 23% pada suku pertama tahun 2009. - nilai pelaburan jatuh hampir 90% pada tempoh yang sama. - Hutang negara pada akhir tahun 2008 sudah RM306 bilion, iaitu 14 kali ganda lebih tinggi berbanding RM23 bilion semasa dia mula menjadi PM ke-4. - Harga minyak dunia sudah jatuh dari US$140 ke US$35 satu tong. - Negara juga dibebankan dengan perjanjian penjana elektrik bebas (IPP) yang berat sebelah dan menyebabkan kerajaan tanggung kerugian sebanyak RM30 bilion setahun. - Kita dibebankan oleh perjanjian lebuhraya berat sebelah yang memerlukan kerajaan membayar pampasan besar setiap tahun terutama kepada syarikat PLUS. - indeks pasaran saham cuma 800 mata.

Prinsip rule of law PH diuji lagi kata Dr Shamsul Anuar

0
Menurutnya, blok pembangkang UMNO dan Pas akan membawa usul merujuk Guan Eng kepada Jawatankuasa Hak Dan Kebebasan Parlimen Malaysia sangat tepat dan mesti disokong

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

1
Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?

Kenapa projek kereta terbang masih diutamakan? — Nicole Wong

18
Negara dibelenggu masalah ekonomi, Bank Dunia telah menurunkan unjuran pertumbuhan Keluaran Dalaman Negara Kasar (KDNK) negara kepada 4.6 peratus daripada 4.7 peratus pada April lepas, ditambah pula dengan pelaksanaan pelbagai cukai baru seperti cukai minuman bergula dan levi penumpang yang turut membebankan rakyat.

Sudah berapa Giant ditutup sejak PH ambil alih?

14
Banyak lagi perniagaan lain yang terpaksa tutup kedai dan staf kehilangan pekerjaan.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

1
“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Penarafan Petronas jatuh, Pakatan Harapan cipta rekod terburuk

3
Penurunan penarafan Petronas dari A1 kepada A2 oleh Moody’s Investors Service disifatkan sebagai rekod baharu yang dicipta lagi oleh Kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Nilai Ringgit terus merudum, Mahathir kata itu berita palsu

0
Pelabur asing telah tarik pelaburan keluar dalam 48 minggu dari 54 minggu yang telah berlalu sejak PRU14.

Sampai 10 tahun? Fakta menunjukkan Najib pulihkan ekonomi dalam masa setahun

7
Najib Razak pulihkan ekonomi dalam masa setahun sahaja tanpa perlu menjarah Petronas dan Khazanah malahan rizab tunai GLC dan Petronas meningkat lebih 100%

Ringgit menjunam, hutang meningkat bagi Ku Li ekonomi negara tidak baik

1
“Kita juga alami keadaan di mana daya pengeluaran telah jatuh dengan banyak maka sukar untuk kita nak buat adjustment (pelarasan) kepada kejatuhan nilai ringgit kita,” katanya.

Portal The Edge dan Bloomberg masih belum bertaubat – langgar amaran Mahathir

2
Kerajaan PH patut mengambil tindakan undang-undang keras terhadap The Edge and Bloomberg yang terang-terang melanggar amaran PM ke-7.

Apa sahaja berita berkaitan ekonomi selepas PRU-14 adalah palsu 😁

22
PM ke-7 kata laporan-laporan media antarabangsa dan tempatan bahawa ekonomi Malaysia sudah tenat adalah "Fake News".

MIDF: Pelabur asing jual ekuiti bernilai RM451 juta minggu lepas

0
Berdasarkan nota penyelidikan yang dikeluarkan hari ini, ia berkata, berdasarkan data daripada Bursa, dana asing menjual RM451 juta bersih ekuiti tempatan minggu lepas, julan keluar bersih asing mingguan terbesar dalam tempoh 9 minggu.
Loading...
Loading...