Tuesday, March 5, 2024

Racun perosak dalam makanan mengurangkan jumlah sperma- pakdin.my

Racun perosak yang digunakan di rumah, taman dan rumput kita dan disembur pada makanan yang kita makan menyumbang kepada penurunan dramatik dalam bilangan sperma dalam kalangan lelaki di seluruh dunia, menurut analisis kajian baharu sejak 50 tahun lalu.

“Sepanjang 50 tahun, kepekatan sperma telah jatuh kira-kira 50% di seluruh dunia,” kata pengarang kajian kanan Melissa Perry, dekan Kolej Kesihatan Awam di Universiti George Mason di Fairfax, Virginia.

“Apa yang tidak diketahui ialah pelakunya,” kata Perry. “Walaupun mungkin terdapat banyak lagi punca yang menyumbang, kajian kami menunjukkan perkaitan yang kuat antara dua racun serangga biasa – organofosfat dan N-metil karbamat – dan penurunan kepekatan sperma.”

Racun perosak yang digunakan secara meluas

Salah satu sebatian yang paling kerap digunakan di dunia, organofosfat adalah komponen utama gas saraf, racun herba, racun perosak dan racun serangga dan juga digunakan untuk mencipta plastik dan pelarut.

“Ia digunakan secara meluas dalam pertanian pada tanaman yang kita makan,” kata Perry. “Kami menggunakannya dalam aplikasi struktur dalam rumah dan bangunan, bangunan pangsapuri, serta untuk pemeliharaan rumput hiasan. Ia mudah untuk dibelioleh  pengguna jadi pendedahan organofosfat secara relatifnya meluas.”

N-metil karbamat secara struktur dan operasinya serupa dengan organofosfat, membunuh serangga dengan merosakkan otak dan sistem saraf mereka. Ia digunakan untuk membuat racun serangga yang digunakan pada “pelbagai tanaman ladang, buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mengawal kumbang, penggerek, nematod, kumbang dan perosak yang bersamaan dengannya,” menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

“Ketika kami mula menutup jaringan sekitar faktor yang boleh memberi kesan negatif kepada kesuburan, racun perosak ini mula naik ke tahap teratas,” kata Dr Alexander Pastuszak, penolong profesor pembedahan dan urologi di The University of Utah School of Medicine di Kota Salt Lake. Dia tidak terlibat dalam kajian baru itu.

“Terdapat bukti yang cukup untuk benar-benar mula mengatakan ya, jenis sebatian ini boleh menjejaskan kesuburan lelaki secara negatif,” katanya. “Akhirnya, anda tidak tahu kesan ke atas kesuburan sebenar sehingga dan melainkan anda mula mencuba untuk hamil.”

Kesan yang ketara

Kajian itu, yang diterbitkan dalam jurnal Environmental Health Perspectives, meneliti kajian di seluruh dunia mengenai kedua-dua bahan kimia itu dan mendapati 20 yang memenuhi piawaian kajian untuk dimasukkan. Kajian tersebut melihat 42 tahap impak yang berbeza di kalangan 1,774 lelaki dalam 21 populasi kajian yang berbeza.

Lelaki yang lebih terdedah kepada racun perosak, seperti mereka yang bekerja dalam bidang pertanian, mempunyai kepekatan sperma yang jauh lebih rendah daripada lelaki yang mempunyai pendedahan paling sedikit kepada organofosfat dan N-metil karbamat, hasil dapatan kajian itu.

Kepekatan sperma ialah ukuran sperma setiap mililiter air mani, manakala jumlah sperma ialah berjuta-juta sperma dalam keseluruhan ejakulasi. Kiraan sperma, bersama-sama dengan jumlah sperma yang berenang secara progresif dalam air mani, adalah ukuran yang lebih penting bagi kesuburan masa depan, menurut pakar.

Walau bagaimanapun, kepekatan sperma “adalah ukuran penting kualiti sperma untuk membandingkan lelaki merentas kajian kerana ia menyesuaikan untuk kebolehubahan dalam jumlah air mani,” kata Perry.

Kajian haiwan telah menjelaskan bagaimana racun perosak ini boleh memberi kesan kepada sperma, menurut kajian itu. Mereka kelihatan secara langsung mengganggu hormon seksual, merosakkan sel-sel dalam testis, dan mengubah neurotransmitter di otak yang memberi kesan kepada pengeluaran sperma, kata kajian itu.

“Sperma adalah titik akhir yang sangat sensitif apabila ia berkaitan dengan kesihatan keseluruhan untuk lelaki,” kata Perry. “Nasihat terbaik saya adalah untuk mengetahui tentang racun serangga dalam persekitaran seseorang dan menyedari bahawa mengelakkan pendedahan racun serangga yang tidak perlu adalah perkara yang baik, terutamanya jika anda merancang untuk membina keluarga dan ingin mengandung.”

‘Isu kesihatan awam’

Ia bukan hanya racun perosak. Penyelidik sedang meneroka peranan obesiti, diet yang buruk, penyakit kronik dan pendedahan kepada toksin alam sekitar seperti pencemaran, PFAS dan toksin berpotensi lain. Malah ada yang melihat radiasi daripada penggunaan telefon mudah alih sebagai sebab yang berpotensi untuk penurunan mendadak dalam bilangan sperma.

Satu kajian baru-baru ini mendapati lelaki berumur antara 18 dan 22 yang mengatakan mereka menggunakan telefon mereka lebih daripada 20 kali sehari mempunyai risiko 21% lebih tinggi untuk jumlah sperma keseluruhan yang rendah. Lelaki juga mempunyai risiko 30% lebih tinggi untuk kepekatan sperma yang rendah. Kajian itu tidak menyatakan sama ada lelaki itu menelefon atau menghantar mesej atau menggunakan telefon mereka untuk melakukan kedua-duanya.

Pendedahan kepada racun perosak dalam makanan masih menjadi isu penting: Sebuah kumpulan advokasi baru-baru ini memberikan pengeluar makanan utama F kolektif kerana kegagalan mereka menurunkan tahap racun perosak dalam makanan yang mereka jual seperti yang dijanjikan.

“Ini benar-benar isu kesihatan awam,” kata Perry. “Kita boleh mengambil pendekatan individu, tetapi berdasarkan populasi orang ramai terdedah kepada racun perosak dan faktor lain.

“Tindakan untuk mengurangkan pendedahan racun serangga diperlukan, supaya jika lelaki ingin melahirkan anak, mereka akan dapat melakukannya tanpa bimbang tentang pengurangan keseluruhan dalam kepekatan sperma,” tambahnya.

Apa yang perlu dilakukan tentang kiraan sperma

Walau bagaimanapun, mengenai pendedahan racun perosak dalam makanan, terdapat tindakan yang boleh diambil oleh pengguna. Memilih makanan organik adalah cara untuk mengurangkan pendedahan racun perosak, kata pakar. Walaupun makanan organik tidak lebih berkhasiat, majoriti mempunyai sedikit atau tiada sisa racun perosak, menurut Alexis Temkin, ahli toksikologi di Kumpulan Kerja Alam Sekitar, sebuah penyelidikan dan advokasi tidak berasaskan keuntungan, yang menumpukan pada kesihatan pengguna, bahan kimia toksik dan bahan pencemar.

“Jika seseorang beralih kepada diet organik, paras racun perosak dalam air kencing mereka akan berkurangan dengan cepat,” katanya dalam temu bual sebelumnya. “Kami melihatnya berulang kali.”

Jika organik tidak tersedia atau terlalu mahal, “Saya pasti akan mengesyorkan mengupas dan mencuci dengan teliti dengan air,” kata Temkin. “Elakkan daripada detergen atau barangan lain yang diiklankan. Bilas dengan air akan mengurangkan tahap racun perosak.”

Kumpulan Kerja Alam Sekitar mengeluarkan senarai tahunan hasil bukan organik dengan racun perosak terbanyak dan paling sedikit yang boleh digunakan pengguna untuk membeli-belah. Dalam Panduan Pembeli 2023 mereka untuk Shopper’s Guide to Pesticides in Produce, penyelidik menemui 210 racun perosak yang berbeza pada 12 makanan.

Petua tambahan tentang mencuci hasil, yang disediakan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat AS, termasuk:

· Basuh tangan dengan air suam dan sabun selama 20 saat sebelum dan selepas penyediaan buah atau sayur.

· Bilas sebelum dikupas, supaya kotoran dan bakteria tidak dipindahkan dari pisau ke buah atau sayur.

· Menggunakan berus sayuran yang bersih untuk menggosok buahan pejal seperti epal dan tembikai.

· Keringkan hasil dengan kain bersih atau tuala kertas untuk mengurangkan lagi bakteria yang mungkin ada. – SETERUSNYA

UtamaGAYA HIDUPKESIHATANRacun perosak dalam makanan mengurangkan jumlah sperma

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR