Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Tasik terbesar di dunia mengering secara mendadak, dan saintis berkata mereka telah mengetahui sebabnya - pakdin.my

Tasik terbesar di dunia mengering secara mendadak, dan saintis berkata mereka telah mengetahui sebabnya - pakdin.my

Lebih separuh daripada tasik dan takungan terbesar di dunia telah kehilangan sejumlah besar air sejak tiga dekad yang lalu, menurut satu kajian baru, yang menyalahkan sebahagian besarnya pada perubahan iklim dan penggunaan air yang berlebihan.

Kira-kira satu perempat daripada penduduk dunia tinggal di lembangan tasik yang mengering, menurut kajian oleh pasukan saintis antarabangsa, yang diterbitkan Khamis dalam jurnal Sains.

Walaupun tasik hanya meliputi sekitar 3% daripada planet ini, ia menampung hampir 90% air tawar permukaan cecairnya dan merupakan sumber penting air minuman, pengairan dan kuasa, dan ia menyediakan habitat penting untuk haiwan dan tumbuhan.

Tetapi mereka menghadapi masalah.

Paras air tasik berubah-ubah sebagai tindak balas kepada variasi iklim semula jadi dalam hujan dan salji, tetapi ia semakin terjejas oleh tindakan manusia.

Di seluruh dunia, tasik paling ketara mengalami penurunan mendadak. Tasik Mead Sungai Colorado di Barat Daya AS telah surut secara mendadak di tengah-tengah kemarau besar dan dekad penggunaan berlebihan. Laut Caspian, antara Asia dan Eropah – badan air pedalaman terbesar di dunia – telah lama berkurangan akibat perubahan iklim dan penggunaan air.

Pengeringan banyak tasik telah didokumenkan dengan baik, tetapi sejauh mana perubahan – dan sebab di sebaliknya – kurang diteliti dengan teliti, kata Fangfang Yao, pengarang utama kajian itu dan seorang sarjana pelawat di Institut Koperasi untuk Penyelidikan dalam Sains Alam Sekitar di Universiti Colorado Boulder.

Laporan itu mendapati kerugian dalam simpanan air tasik di mana-mana, termasuk di kawasan tropika lembap dan Artik yang sejuk. Ini menunjukkan “trend pengeringan di seluruh dunia adalah lebih meluas daripada yang difikirkan sebelum ini,” kata Yao.

BACA juga  Penjelasan Najib mengenai ke mana perginya wang RM4 bilion KWAP

Tasik yang berbeza dipengaruhi oleh pemandu yang berbeza.

Penggunaan air yang tidak mampan adalah punca utama di sebalik penyurutan Laut Aral di Uzbekistan dan Laut Salton California, manakala perubahan dalam hujan dan air larian telah mendorong penurunan Tasik Garam Besar, laporan itu mendapati.

Di Artik, tasik telah menyurut akibat gabungan perubahan suhu, kerpasan, sejatan dan .

“Banyak jejak kaki manusia dan perubahan iklim pada kehilangan air tasik sebelum ini tidak diketahui,” kata Yao, “seperti kekeringan Tasik Good-e-Zareh di Afghanistan dan Tasik Mar Chiquita di Argentina.”

Perubahan iklim boleh memberi pelbagai kesan ke atas tasik. Yang paling jelas, kata Yao, ialah meningkatkan penyejatan.

Apabila tasik menyurut, ini juga boleh menyumbang kepada “pengeringan” kawasan tadahan air di sekelilingnya, kajian itu mendapati, yang seterusnya meningkatkan penyejatan dan mempercepatkan penurunannya.

Bagi tasik di bahagian yang lebih sejuk di dunia, penyejatan musim sejuk adalah masalah yang semakin meningkat kerana suhu yang lebih panas mencairkan ais yang biasanya menutupinya, menyebabkan air terdedah kepada atmosfera.

Perubahan ini boleh memberi kesan melata, termasuk penurunan kualiti air, peningkatan dalam bunga alga toksik dan kehilangan hidupan akuatik.

“Satu aspek penting yang tidak sering diiktiraf ialah kemerosotan kualiti air tasik daripada iklim yang lebih panas, yang memberi tekanan kepada bekalan air untuk komuniti yang bergantung kepada mereka,” kata Yao.

Bagi takungan, laporan itu mendapati bahawa faktor terbesar dalam penurunannya ialah pemendapan, di mana sedimen mengalir ke dalam air, menyumbatnya dan mengurangkan ruang. Ia adalah “bencana yang menjalar,” kata Yao, yang berlaku selama bertahun-tahun dan beberapa dekad.

Tasik Powell, sebagai contoh – takungan buatan manusia kedua terbesar di AS – telah kehilangan hampir 7% daripada kapasiti penyimpanannya akibat pengumpulan sedimen.

BACA juga  Parlimen tergantung mungkin tidak berlaku - Penganalisis

Sedimentasi boleh dipengaruhi oleh perubahan iklim, tambahnya. Kebakaran hutan, sebagai contoh, yang semakin sengit apabila dunia semakin panas, membakar hutan dan menjejaskan kestabilan tanah, membantu meningkatkan aliran sedimen ke dalam tasik dan takungan.o

“Hasil pemendapan ialah takungan akan dapat menyimpan lebih sedikit air, dengan itu menjadi kurang dipercayai untuk bekalan tenaga air tawar dan hidroelektrik, terutamanya bagi kita di sini di AS, memandangkan takungan negara kita sudah agak lama,” kata Yao.

Tidak semua tasik semakin berkurangan; sekitar satu pertiga daripada penurunan tasik telah diimbangi oleh peningkatan di tempat lain, laporan itu mendapati.

Beberapa tasik telah berkembang, dengan 24% menyaksikan peningkatan ketara dalam simpanan air. Ini cenderung menjadi tasik di kawasan kurang penduduk, laporan itu mendapati, termasuk kawasan di Dataran Besar Utara Amerika Utara dan Dataran Tinggi Tibet dalam.

Cap jari perubahan iklim adalah pada beberapa keuntungan ini, kerana glasier cair memenuhi tasik, menimbulkan potensi risiko kepada orang yang tinggal di hilir daripadanya.

Dari segi takungan, manakala hampir dua pertiga mengalami kehilangan air yang ketara, secara keseluruhannya terdapat peningkatan bersih disebabkan lebih daripada 180 takungan yang baru diisi, laporan itu mendapati.

Catherine O’Reilly, profesor geologi di Illinois State University, yang tidak terlibat dengan kajian itu, berkata penyelidikan baharu ini menyediakan set data jangka panjang yang berguna yang membantu menguraikan kepentingan relatif faktor yang mendorong kemerosotan tasik.

“Kajian ini benar-benar menyerlahkan kesan iklim dalam cara yang membawanya dekat dengan rumah – berapa banyak air yang boleh kita akses, dan apakah pilihan untuk meningkatkan simpanan air?” dia memberitahu CNN.

“Agak menakutkan untuk melihat berapa banyak sistem air tawar yang tidak dapat menyimpan air sebanyak biasa,” tambahnya.

BACA juga  Peruntukan Sabah Menurun, Menteri Kesihatan Tiada, Sabah Terpinggir Usai PRN

Apabila banyak bahagian dunia menjadi lebih panas dan kering, tasik mesti diuruskan dengan betul. Jika tidak, perubahan iklim dan aktiviti manusia “boleh menyebabkan pengeringan lebih cepat daripada yang kita fikirkan,” kata Yao

BACA juga:

Berkaitan

Berkaitan

MESTI BACA

Siapa Lim Kit Siang?

#FaktaBukanAuta #MalaysiaBaru #MalaysiaMemilih Lim Kit Siang yg lahir di Funan negara China datang ke Tanah Melayu dengan bapak dia ditahun 1957. Mereka dapat ehsan dari...

KEBENARAN PERISTIWA 13 MEI – RENUNGKANLAH

PERBAHASAN BAJET 2011 PERINGKAT DASAR DI DEWAN RAKYAT OLEH Y.B. KULIM BANDAR BAHARU Petikan Hansard Dewan Rakyat 28 Oktober 2010, 3.53 ptg. Tuan Zulkifli bin Nordin [Kulim Bandar Baharu]: Terima kasih Tuan Yang di- Pertua, sudah banyak hari tunggu. Bismillaahir Rahmaanir Rahiim, Alhamdulillah... [Membaca sepotong doa]

PERISTIWA BERDARAH 13 MEI: KIT SIANG PERNAH HALAU MELAYU DARI KG BARU

Penasihat Kebangsaan DAP, Lim Kit Siang melenting apabila parti itu didakwa diresapi elemen-elemen komunis sementara PAS pula dipengaruhi unsur-unsur organisasi penganas Jemaah Islamiah. Reaksi spontan...

23 Ciri-Ciri Ajaran Syiah

1.Mereka tidak membasuh kaki dalam wuduk tetapi hanya menyapu dibahagian atas kaki seperti memakai khuf. 2.Ketika qiam solat mereka menjatuhkan tangan kebawah(disisi) tanpa meletakkan tangan...

Benarkah lelaki sukakan wanita berbadan ‘chubby’ ???

Siapa kata wanita berisi lebih sukar untuk mendapat teman lelaki untuk dijadikan pasangan hidup. Sebenarnya ramai wanita yang cantik dan kurus masih single berbanding dengan wanita yang berisi. Kenapa lelaki sukakan wanita yang berisi?

Jadual Perjalanan Dan Tambang KTM Komuter Sektor Utara – Padang Rengas – Bukit Mertajam – Padang Besar

KTMB Perkenal Laluan Padang Rengas – Bukit Mertajam PADANG RENGAS – Perkhidmatan komuter Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) hari ini memperkenalkan laluan baharu antara stesen...

[VIDEO] Ibu mengaku tidak bersalah lakukan amang seksual terhadap anak lelaki

Tertuduh yang berusia 33 tahun didakwa sebagai seorang wanita yang mempunyai hubungan amanah iaitu ibu kandung telah melakukan perbuatan tersebut ke atas dua anaknya di kediaman mereka di sebuah pangsapuri di Puncak Alam pada 8 malam. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/164496

Mahathir bersama Anwar di pentas PAS mengecam Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman

Tahun 1969 Mahathir pernah bersama Anwar berucap di pentas PAS mencerca dan memfitnah PM Tunku Abdul Rahman. Tak pulak Mahathir kena ISA, setakat kena pecat...

TERKINI

[VIDEO] Ucapan Perasmian Perhimpunan Agung Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO Tahun 2023 oleh Tok Mat Hasan

Kita tidak lagi boleh hidup dalam penafian. Kita tewas dalam dua PRU lepas. Kita bukan lagi blok politik Melayu terbesar dalam demokrasi Malaysia. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165753

[VIDEO] Gempa bumi lemah landa Semporna

Gegaran dirasai di sekitar Semporna, Sabah. MetMalaysia akan terus memantau keadaan ini BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165742

[VIDEO] Lelaki tunjal kepala pemandu wanita direman tiga hari

Tangkapan ke atas lelaki terbabit dibuat susulan laporan polis dibuat wanita berusia 24 tahun itu semalam di Balai Polis Saujana Utama, Sungai Buloh BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165730

[VIDEO] 12 kontena terbakar di Pelabuhan Barat

12 unit kontena dengan lapan muatan telah dikenal pasti iaitu alat ganti, alatan muzik, kapas, baby walker, minyak pelincir, benang, amionik dan sistem pemasangan bumbung BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165720

[VIDEO] Tuntutan Sulu: Malaysia lakar kejayaan bersejarah di mahkamah rayuan Paris

Justeru, perintah penggantungan yang diperoleh Malaysia berhubung penguatkuasaan award itu adalah kekal. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165710

[VIDEO] Rumah terbakar, wanita warga emas ditemukan rentung

Maklumat awal daripada pemanggil terdapat mangsa dalam rumah tersebut. Mangsa kemudian dijumpai rentung di bawah runtuhan rumah berkenaan. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165699

PRN: Agihan kerusi PH-BN Terengganu selesai – Ahmad

"Saya hanya mencadangkan sebab dia penyandang di kawasan dia. Keputusan terletak pada parti untuk menentukan... kita kata mencadangkan (bukan umum dia calon) BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165690

[VIDEO] Mayat dipercayai kanak-kanak hilang di Sungai Bernam ditemukan

Kira-kira pukul 12.35 tengah hari satu mayat telah ditemui dengan bantuan anjing pengesan bernama Lady jenis Labrador. Mayat ditemui berpakaian lengkap kira-kira 7.3 kilometer dari lokasi kejadian BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165679