[VIDEO] Gerila Pemisah serang hendap polis peronda di selatan Thailand - pakdin.my

Jurucakap unit perisikan di sempadan selatan berkata mereka telah mengesan pergerakan berterusan pemberontak di sempadan dengan Malaysia. Mereka menerima arahan daripada pemimpin mereka.

Pada 12:00 tengah malam, 19 April 2024, sekumpulan gerila pemisah selatan Thailand dilaporkan melepaskan tembakan ke arah seorang pegawai polis Bannang Sata di Bannang Sata, Yala.

Gerila Pemisah yang disyaki melepaskan tembakan ke arah Sarjan Polis Mejar Watcharapong Chaiyapan, ketua unit peronda polis tempatan Sing Thong, ketika dia membuat rondaan rutin berhampiran kedai serbanika Seven Eleven wilayah Yala.

Rakaman CCTV menunjukkan tembakan dilepaskan di jalan sejurus sebelum Watcharapong dilihat terbaring. Pegawai lain mengalihkan trak pikap mereka untuk melindunginya ketika pikap lain melarikan diri dari kawasan itu.

Watcharapong ditembak di pinggang dan dikejarkan ke Hospital Bannangsata, di mana dia kini dalam keadaan stabil.

Pihak berkuasa telah mengepung kawasan tersebut. Siasatan mendapati penyerang telah melepaskan tembakan dari sebuah kebun di seberang kedai serbaneka itu.

Motif serangan sedang disiasat.

Jurucakap unit perisikan di sempadan selatan berkata mereka telah mengesan pergerakan berterusan pemberontak di sempadan dengan Malaysia. Mereka menerima arahan daripada pemimpin mereka.

BACA juga:

Pegawai polis maut, empat lagi cedera dalam serangan bom di Bannang Sata, Yala

Letupan Yala: Seorang renjer maut dan mencederakan dua lagi, keselamatan dipertingkatkan

Dua anggota polis ditembak penyerang hendap di Yala

Renjer tentera terbunuh, 3 cedera dalam kejadian bom di Yala

UTAMADUNIA Gerila Pemisah serang hendap polis peronda di selatan Thailand

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium