Renjer tentera terbunuh, 3 cedera dalam kejadian bom di Yala - pakdin.my

YALA: Seorang renjer tentera terbunuh dan tiga lagi sukarelawan renjer cedera dalam serangan bom di tepi jalan di daerah Bannang Sata di wilayah sempadan selatan ini pada Jumaat.

Bom itu meletup di Jalan Yala-Betong di tambon Bannang Sata, berhampiran Sekolah Ban Taopoon, sekitar jam 10 pagi apabila rondaan renjer tentera dan sukarelawan renjer berjalan melepasi kawasan itu, kata seorang pegawai polis di pusat radio balai polis daerah Bannang Stat.

Siasatan awal mendapati penyerang yang bersembunyi di ladang getah di belakang sekolah itu segera meletupkan bom itu apabila peronda tiba di tempat kejadian.

Renjer yang maut dikenali sebagai Sgt Sommai Natsuebwong. Sukarelawan renjer yang cedera ialah Natthaphol Upatha, yang mengalami patah kaki; Komin Sarathee, yang mengalami luka serpihan serius di sepanjang badannya, dan Porncharoen Yokphoonpholdee dengan kecederaan di kepala.

Polis mengepung tempat kejadian, sementara menunggu ketibaan pegawai pelupusan bahan letupan (EOD) untuk memeriksa kawasan itu.

VIDEO berkaitan

Jangan lupa subscribe

Polis berkata, letupan bom berlaku di sebuah rumah terbiar berhampiran Sekolah Ban Taopoon. Kekuatan letupan meninggalkan kawah di rumah. Serpihan silinder gas memasak dan bom bertaburan di kawasan itu, dan dipercayai bom seberat 30kg itu diletakkan di dalam silinder itu.

Menurut siasatan, Sgt Sommai, ketua pasukan peronda, bersama tujuh anggota peronda lain, melakukan rondaan berjalan kaki di sebuah komuniti setempat kira-kira 300-500 meter dari sekolah itu bagi memastikan keselamatan orang ramai. Penyerang telah menanam bom di rumput tebal berhampiran rumah di mana bahan binaan, paip air dan tiang konkrit ditinggalkan. Apabila pasukan renjer tiba, bom itu diletupkan, Sarjan Sommai melambung akibat letupan yang kuat.

Bom seberat 30 kilogram yang diletakkan di dalam silinder gas memasak itu ditanam di rumput tebal berhampiran rumah terbiar di daerah Bannang Sata, Yala.

Pihak berkuasa mengesyaki bahawa serangan itu mungkin angkara pemberontak yang masih aktif di daerah selatan ini.

Letupan bom itu menyusul rentetan serangan pembakaran di tiga wilayah sempadan paling selatan lewat malam Khamis 11 Mei 2023.

Lt Jen Polis Nanthadet Yoinuan, pesuruhjaya Wilayah Polis Wilayah 9, melaporkan bahawa menara antena telefon mudah alih bagi semua sistem mudah alih telah dibakar, dan siasatan sedang dijalankan.

BACA juga:

UTAMADUNIARenjer tentera terbunuh, 3 cedera dalam kejadian bom di Yala

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium