28.2 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 29, 2020

Skandal tanah Ijok: Mengapa takut siasatan SPRM sekiranya tidak bersalah?

Kerajaan Selangor kelihatan benar-benar bingung dan telah menjadi lebih meroyan selepas 7 orang ditangkap dan RM87 juta dalam akaun bank dibekukan oleh SPRM.

Selepas kejadian itu, inilah yang berlaku:
1. Pejabat Menteri Besar (MB) Selangor, dua ahli parlimen iaitu Khalid Samad dan R.Sivarasa dan seorang bekas ahli parlimen (MP) Dzulkefly Ahmad mengeluarkan kenyataan untuk menyerang – kesemua mereka mendakwa jualan tanah seluas 2,200 ekar bernilai RM1.18 bilion adalah perjanjian peribadi dan tidak ada kaitan dengan kerajaan negeri.

Walaupun pada mulanya mereka memuji jualan RM1.18 bilion selama lebih sebulan dengan mengatakan ia adalah urusniaga situasi “menang-menang”.

2. Kerajaan Selangor kemudian menyerahkan soalan 19 muka surat kepada akhbar pada taklimat khas tetapi menghalang beberapa akhbar daripada menghadiri taklimat itu. Walau bagaimanapun, penjelasan 19 halaman gagal menangani isu teras mengapa ada pihak ke-3 dibayar sekurang-kurangnya RM262 juta daripada RM1.18 bilion termasuk satu kumpulan perunding tertentu yang dibayar sekurang-kurangnya RM102 juta bagi perkhidmatan mereka atau menjelaskan apa yang dilakukan penerima untuk menerima yuran besar apabila peneroka sendiri hanya mendapat RM300 juta.

SPRM telah melakukan audit forensik terhadap pembayaran tersebut kepada pihak ke-3 sebelum mengambil langkah untuk menahan orang-orang tersebut dan membekukan akaun.


3. Menteri Besar Azmin Ali kemudian mengugut SPRM kerana didakwa “mengancam” Kerajaan Selangor tanpa menyebut apa sebenarnya ancaman SPRM.

Azmin mengkhianati kepercayaan dua pemimpin UMNO dan memberitahu media mengenai perbualan peribadi mereka. Sama ada perkara itu berlaku atau tidak, ia mungkin dianggap sebagai humor atau perbincangan yang kecil dan pastinya bukan perbincangan yang serius.

Azmin juga bertanya “Mengapa Umno marah dengan saya kerana membantu 980 orang (peneroka) ?”.

Apa yang nak saya katakan adalah benar bahawa Azmin membantu 980 orang menerima pampasan berdasarkan nilai untuk tanah mereka 20 tahun lalu tetapi Azmin juga membantu perunding pihak ketiga dan dua syarikat “kroni” mendapat berkali ganda lebih banyak wang berbanding peneroka.

Selain itu, orang ramai patut mengambil perhatian bahawa terdapat dua “jawatankuasa peneroka” – jawatankuasa asal (pasukan Asal) dan jawatankuasa baru yang ditubuhkan pada tahun 2014 dan yang melantik firma MP R.Sivarasa sebagai peguam mereka (pasukan Baru).

Jawatankuasa baru mengadakan sidang media dua hari lalu dengan kehadiran beberapa kerat peneroka yang mengatakan mereka gembira dengan penyelesaian kerajaan Selangor manakala jawatankuasa Asal mengadakan protes dan sidang media semalam di mana dihadiri oleh lebih daripada 100 peneroka untuk mengkritik Kerajaan Selangor kerana pampasan tidak adil kepada mereka.

Ahli-ahli jawatankuasa Asal juga baru-baru ini memfailkan tindakan mahkamah terhadap Kerajaan Selangor manakala kira-kira 50 anggota mereka juga memberi kenyataan kepada SPRM semalam dan hari ini di mana mereka juga akan ditanya sama ada mereka tahu bagaimana jawatankuasa baru tiba-tiba muncul dalam tahun 2014 dan adakah mereka telah dirundingi.


Memandangkan Kerajaan Selangor juga enggan menjawab panggilan untuk berhenti membasuh tangan dan menafikan mereka mempunyai apa-apa kaitan dengan penjualan RM1.18 bilion dan enggan mendedahkan persetujuan penghakiman, perjanjian penyelesaian serta perjanjian tambahan untuk membuktikan bahawa maklumat dalam penghakiman mahkamah lain mengenai kes yang berkaitan, yang menyatakan bahawa kerajaan Selangor mempunyai pengetahuan dan sokongan penuh mengenai penyelesaian, yang telah di nyatakan sebelumnya adalah salah.

Memandangkan Kerajaan Selangor masih enggan mendedahkan ketiga-tiga dokumen itu, saya akan melepaskan salah seorang daripada mereka sekarang.

Ini adalah keputusan penuh persetujuan penghakiman yang dibuat oleh Kerajaan Selangor. Ia adalah dokumen awam yang sesiapa sahaja boleh memintanya daripada mahkamah.

Walaupun Kerajaan Selangor mengatakan penjualan jualan bernilai RM1.18 bilion daripada 2,200 ekar adalah perjanjian peribadi dan tiada kaitan dengan mereka, bahagian-bahagian yang berkotak merah dalam penghakiman ini membuktikan bahawa kerajaan Selangor telah bersetuju untuk menghentikan proses pengambilan tanah untuk tanah berjumlah 2,200 ekar.

Semua yang kemudiannya dijual dengan harga RM1.18 bilion dan nama pembeli juga dalam dokumen itu – membuktikan lagi bahawa Kerajaan Selangor telah berbohong.

Mungkin kini Kerajaan Selangor boleh mengakui bahawa mereka sepenuhnya menyokong dan menyedari sekurang-kurangnya RM262 juta daripada RM1.18 bilion ini telah dibayar kepada perunding dan pihak ketiga dan menjelaskan apakah jenis tugasan mereka yang membenarkan bayaran tinggi seperti itu?


Azmin Ali juga harus berhenti mengugut SPRM dan membenarkan mereka melakukan kerja mereka.

Sekiranya tidak ada salah laku, mengapa Azmin takut dengan siasatan SPRM?

——-
Rujukan:
https://pakdin.my/tag/ijok/https://pakdin.my/tag/ijok/

Eric See-To.

Berita Berkaitan

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Polis tahan Ronnie Liu, siasat kes hina Agong

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pelek Ronnie Liu...

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana...

[Video] Sebarang keputusan adalah keputusan parti, parti yang akan buat keputusan – Najib

Perbincangan telah pun diadakan mengenai situasi semasa. Pelbagai pandangan diutarakan. Penelitian akan dibuat oleh Majlis Tertinggi. Nasihat...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan