31.8 C
Kuala Lumpur
Friday, September 18, 2020

Tol Lebuhraya: Perjanjian Berat Sebelah Antara Mahathir Dan Kroni Menyebabkan Tempoh Konsesi Berlanjutan

Walaupun UEM telah diambil alih oleh kerajaan sebagai sebahagian daripada jaminan pada tahun 1998, PLUS telah diswastakan dan disenaraikan di pasaran saham pada tahun 2002 untuk membantu mengurangkan hutang UEM / Renong yang semakin meningkat.

Inilah sebabnya mengapa Kerajaan Perdana Menteri Najib Razak mengambil alih PLUS sepenuhnya daripada tangan swasta pada tahun 2011 dan kini 51% dimiliki oleh Khazanah dan 49% dimiliki oleh KWSP.

ARKIB : 17/11/2011
Tol kekal hingga 2015

KUALA LUMPUR 16 Nov. Pemerolehan aset dan liabiliti PLUS Expressways Bhd (PEB) oleh UEM Group Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan memberi laluan kepada kadar tol yang lebih baik kepada pengguna dan penjimatan RM6.5 bilion bagi kerajaan.

UEM Group dan KWSP hari ini mengumumkan yang mereka bersetuju untuk menyemak semula terma perjanjian konsesi tol dengan kerajaan, di mana tiada kenaikan tol di empat lebuh raya sehingga 2015 dan kerajaan tidak akan membuat sebarang pembayaran ganti rugi.

Pengarah Urusan yang juga Ketua Pegawai Eksekutif UEM Group, Datuk Izzaddin Idris berkata, empat lebuh raya berkenaan adalah Lebuh raya Utara Selatan (PLUS), Lebuh raya Utara Selatan Hubungan Tengah (ELITE), Lebuh raya Link Kedua Malaysia-Singapura (Linkedua) dan Lebuh raya Butterworth-Kulim (BKE).

Beliau berkata, mulai 2016, kenaikan kadar tol di empat lebuh raya ini akan ditetapkan pada lima peratus setiap tiga tahun manakala Jambatan Pulau Pinang akan kekal sebagaimana bayaran semasa sehingga akhir tempoh konsesi.

Ini adalah beberapa contoh perubahan kepada peningkatan kadar tol selepas PLUS Bhd diambil alih pada tahun 2011 dan kadar dirundingkan semula.


Plus Highway Berhad merupakan pengendali lebuh raya terbesar di Malaysia dan ASEAN – memiliki Lebuhraya Utara-Selatan. Expressway Lingkaran Tengah Sdn Bhd (ELITE), Linkedua Kedua Causeway lebuh raya, Lebuh Raya Butterworth-Kulim (BKE), lanjutan Lebuhraya Persekutuan dan Jambatan Pulau Pinang

PLUS bermula dengan penswastaan Lebuh Raya Utara-Selatan pada tahun 1986, meskipun kerajaan membayar dan membangunkan separuh daripada Lebuhraya Utara-Selatan, ia telah secara misteri diswastakan kepada kroni Mahathir yang terkenal, Halim Saad selama 30 tahun dari tahun 1988 hingga 2018 dan syarikat baru dibenarkan mengutip tol bagi keseluruhan laluan yang dbina oleh Lembaga Lebuhraya Malaysia.

Salah satu rungutan pengguna adalah perjanjian konsesi tol berat sebelah yang membolehkan kadar tol dinaikkan setiap beberapa tahun.

Di bawah perjanjian itu, kadar tol bagi Lebuhraya Utara-Selatan dibenarkan untuk kenaikan sebanyak 10 peratus setiap tiga tahun.

Pada tahun 1999, di tengah-tengah rungutan pengguna, Tun Mahathir sendiri melanjutkan tempoh konsesi tol selama 12 tahun sehingga tahun 2030 untuk mengelakkan kenaikan tol mengikut perjanjian yang ditandatangani sendiri oleh Mahathir pada tahun 1998.

Pada tahun 2005, Pak Lah yang menandatangani untuk melanjutkan tempoh konsesi tol selama 8 tahun lagi untuk tempoh sehingga 2038 untuk mengelakkan kenaikan tol mengikut perjanjian yang ditandatangani sendiri oleh Mahathir pada tahun 1998.

Malah, ianya telah dilaporkan pada tahun 2005 bahawa jika Kerajaan membekukan kenaikan tol bagi Lebuhraya Utara Selatan, kerajaan perlu membayar RM38 bilion sebagai pampasan kepada pemilik swasta berdasarkan perjanjian asal yang ditandatangani oleh Mahathir!

Oleh itu lanjutan tempoh konsesi telah dipersetujui oleh Pak Lah.

Seperti projek kereta api ekspres KLIA yang telah menaikkan kadar tambang baru-baru ini atau Kerajaan perlu membayar RM2.9b atau melanjutkan konsesi delama 30 tahun lagi kepada syarikat swasta YTL, perjanjian konsesi PLUS Highway ini merupakan satu lagi isu legasi Mahathir yang terpaksa ditanggung oleh Perdana Menteri Najib Razak.

Pada tahun 2008, ia telah dijadualkan untuk menaikkan kadar tol tetapi Perdana Menteri baru Najib tidak membenarkan kenaikan ini dan membuat satu rancangan untuk membeli balik Lebuh Raya PLUS Bhd.

(Walaupun UEM telah diambil alih oleh kerajaan sebagai sebahagian daripada jaminan pada tahun 1998, PLUS telah diswastakan dan disenaraikan di pasaran saham pada tahun 2002 untuk membantu mengurangkan hutang UEM / Renong yang semakin meningkat.).

Perjanjian ini telah disiapkan pada tahun 2011, dan Kementerian Kewangan (melalui 100 peratus milik UEM) kini memiliki 51 peratus dan KWSP memiliki 49 peratus Lebuh Raya PLUS Bhd.

Berita Berkaitan

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan pada Ogos 2020, meningkat 24.7 peratus dari segi jumlah berbanding bulan yang sama tahun lalu,...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun depan berikutan penyusutan kos pengeluaran arang batu dan dan gas...

Media Prima dijangka catat untung

KUMPULAN media bersepadu, Media Prima Berhad (Media Prima) dijangka kembali mencatat keuntungan pada tahun kewangan 2021 dan 2022, demikian mengikut CGS-CIMB Securities International Pte...

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba. Namun menjadi tanda tanya...

Terowong Dasar Laut: Lim Guan Eng bakal didakwa?

Kertas siasatan projek pembinaan terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion kini berada di fasa akhir siasatan dan dijangka akan diserahkan kepada Pejabat...

Azmin Ali di ‘pulau’ di perasmian Rumah Generasi Ke 2 Felda di Felda Palong

Yang hadir hanyalah wartawan, polis pengiring serta beberapa orang urusetia yg mengikuti rombongan tak diundang itu..

[Video] Penyamun bersenjata parang samun lapan sekeluarga

Siasatan awal mendapati terdapat enam penjenayah dengan menaiki sebuah kenderaan telah berhenti di luar rumah mangsa. 

Kes bebaskan 15 pendatang tanpa izin, enam anggota polis Hulu Selangor ditahan SPRM

“Kesemua anggota itu ditahan pada Rabu lepas bagi membantu siasatan berkaitan pembebasan 15 pendatang tanpa izin,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Rasuah bebaskan PATI: Hakim Mahkamah Sesyen pula ditahan SPRM

Tangkapan ini berkaitan dengan kes tangkapan sebelum ini melibatkan seorang peguam dan timbalan pendakwaraya dan beberapa anggota polis baru-baru ini.

Adib mungkin separa sedar ketika ditarik, kata saksi

Mahkamah Koroner di sini hari ini diberitahu Muhammad Adib Mohd Kassim mungkin dalam keadaan separa sedar sewaktu ditarik keluar daripada van Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) ketika insiden rusuhan berhampiran Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, tahun lepas.

Komen

..

Ekonomi Sabah menjunam dibawah Warisan kata Najib

Saya amat kagum dengan jawapan tipu diberi Shafie Apdal bahawa ekonomi Sabah merosot sejak mereka ambil alih pada tahun 2018 adalah salah kerajaan BN...

#PRNSabah: ‘Hukum kami jika mungkir janji’

Pentadbiran negeri di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang dibarisi Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS) sedia dihukum rakyat...

Najib cemuh Warisan isu janji manifesto

Bekas perdana menteri Najib Razak mencemuh Warisan selepas Presiden Shafie Apdal mempertikaikan dapatkah atau bolehkah manifesto Gabungan Rakyat Sabah dilaksanakan dan dicapai. Najib berkata manifesto...

Tiada sebab layan tuntutan Filipina terhadap Sabah – Hishammuddin

Malaysia tiada sebab untuk berunding dengan Filipina mengenai tuntutan negara itu ke atas Sabah kerana tidak pernah mengiktiraf tuntutan berkenaan. Pendirian itu diulangi Menteri Luar,...

PRN Sabah: Perikatan Nasional tiada rekod daftar parti

Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia, Syed Badli Shah B. Syed Osman mempertikaikan status pendaftaran Perikatan Nasional yang bertanding di PRN Sabah. Berikut adalah kenyataan...

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,343PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan

Ekonomi Sabah menjunam dibawah Warisan kata Najib

Saya amat kagum dengan jawapan tipu diberi Shafie Apdal bahawa ekonomi Sabah merosot sejak mereka ambil alih pada tahun 2018 adalah salah kerajaan BN...