32.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 31, 2020

[Video] Senator Australia, Fraser Anning di lempar telur kerana komen bersifat perkauman peristiwa tembakan masjid Christchurch

MELBOURNE: Seorang senator Australia terpaksa dihalang oleh pegawai keselamatan Sabtu lalu setelah menumbuk seorang remaja lelaki yang melempar telur dikepalanya kerana kenyataan perkauman beliau mengenai serangan masjid Christchurch.

Senator Queensland, Fraser Anning menerima kecaman antarabangsa atas kenyataan menyalahkan serangan yang membunuh 49 jemaah Muslim berpunca dari pendatang.

Di tengah-tengah kontroversi, seorang remaja lelaki muda yang tidak dikenali melemparkan telur kepada Anning semasa sidang akhbar di Melbourne, menyebabkan senator memukulnya berulang kali sebelum dihentikan oleh kumpulan yang dipercayai pengawal keselamatan.

Dalam satu kenyataan pada hari Jumaat, Anning berkata serangan yang membunuh 49 orang Muslim di bandar selatan New Zealand adalah disebabkan oleh pendatang Muslim ke negara itu.

Perdana Menteri Scott Morrison menyifatkan komen Anning sebagai “mengerikan” dan “jelek” dan “tidak ada tempat di Australia”.

Anning terpilih pada tahun 2017 secara kebetulan mengikut sistem pemungutan suara proporsional Australia, yang hanya menerima 19 suara preferensi pertama.

Beliau tidak mungkin terpilih semula dalam pemilihan yang dijangkakan pada Mei ini. – AFP

https://pakdin.my/tag/masjid-christchurh


Berita Berkaitan

Sanggah campur tangan Agong, UMANY serlah kebiadaban

Tindakan University of Malaya Association of New Youth (UMANY) mempersoal Yang di-Pertuan Agong (YDPA),...

Lelaki bersenjata pisau bunuh 3 orang awam di gereja Perancis

NICE: Seorang lelaki bersenjatakan pisau di sebuah gereja di sini membunuh tiga orang awam,...

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Polis tahan Ronnie Liu, siasat kes hina Agong

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pelek Ronnie Liu...

Komen

..