Peguam cabar sekolah vernakular bertentangan perlembagaan Persekutuan didengar esok - pakdin.my

Notis usul mencabar keabsahan sekolah vernakular sebagai bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan oleh seorang peguam pada 23 Oktober lalu, akan didengar oleh hakim Mahkamah Persekutuan Purajaya, pagi esok.

Peguam terbabit, Mohd Khairul Azam Abdul Aziz bersama lima rakan sejawatan diketuai Shahrudin Ali akan berhujah memohon kebenaran itu di mahkamah berkenaan di bawah Perkara 4(4) Perlembagaan.

Kata beliau, sekiranya beliau diberikan kebenaran itu, mahkamah akan menetapkan tarikh lain untuk mendengar merit permohonannya.

- Advertisement -

“Bagaimanapun, jika mahkamah menolak untuk memberikan kebenaran, maka kes ini akan dibuang dan berakhirlah saman ini setakat itu tanpa sempat mendengar merit.

“Peguam Negara akan hadir bagi membantah permohonan saya ini. Oleh itu, saya memohon sokongan, bantuan dan doa dari semua untuk barisan peguam saya dilancarkan lisan untuk berhujah pagi Isnin ini.

“Saya juga mengharapkan rasa kebersamaan kita dalam tindakan ini kerana isu yang dibawa ke mahkamah ini adalah melibatkan isu kepentingan Bahasa Melayu dan bangsa Melayu keseluruhannya,” katanya dalam kenyataan kepada media, semalam.

Rabu lalu, MalaysiaGazette melaporkan, Mohd Khairul Azam yang juga merupakan Naib Presiden Parti PUTRA Malaysia telah memfailkan notis usul ke Mahkamah Persekutuan Putrajaya terhadap kerajaan Malaysia bagi mencabar penubuhan sekolah vernakular sebagai tidak berperlembagaan.

Beliau memfailkan notis usul itu mengikut Perkara 4(4) Perlembagaan Persekutuan melibatkan isu keperlembagaan Akta Pendidikan 1996 untuk diadili oleh seorang Hakim Mahkamah Persekutuan.

Melalui notis usul itu, peguam terbabit memohon deklarasi bahawa Parlimen tiada kuasa menggubal Seksyen 17 dan Seksyen 28 Akta Pendidikan 1996 yang menubuhkan sekolah vernakular kerana bertentangan dengan Perkara 152(1)(a) Perlembagaan.

Menurut Mohd Khairul Azam lagi, buat pertama kali dalam sejarah negara, sekolah vernakular dibawa ke mahkamah untuk dibicarakan bagi menentukan keabsahannya di sisi perlembagaan.

Katanya, ini baru permulaannya iaitu Melayu menjadi plaintif menuntut haknya di sisi perlembagaan.

Sementara itu, Setiausaha Agung PUTRA Malaysia, Borhan Ahmad Zakaria memberitahu, parti itu memohon sebagai pencelah dalam kes berkenaan.

Beliau menjelaskan, isu berkaitan sekolah vernakular adalah isu lama yang telah menjadi polemik masyarakat sebagai punca gagalnya proses memupuk perpaduan kaum di kalangan rakyat Malaysia.

Jelas beliau, Fasal 3.2 Perlembagaan penubuhan PUTRA secara jelas menyatakan matlamat penubuhannya adalah untuk mendaulat dan memperjuangkan penggunaan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan bahasa perpaduan untuk masa depan Malaysia yang lebih makmur.

“Manakala Fasal 3.5 Perlembagaan penubuhan PUTRA pula secara jelas menyatakan matlamat penubuhannya adalah untuk memperjuangkan sekolah satu aliran sebagai alat perpaduan dan identiti Negara.

“Disebabkan apa juga keputusan Mahkamah Persekutuan dalam tindakan ini akan mempengaruhi dan memberikan kesan langsung kepada penubuhan PUTRA sebagai sebuah parti politik sah berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan Malaysia.

“Maka atas tanggungjawab ini, PUTRA telah telah melantik firma guaman Tetuan Harmy Yusuf & Azli untuk mewakili PUTRA bagi memohon sebagai pencelah dalam tindakan ini,” katanya.

Borhan berharap, kebenaran diberikan kepada PUTRA untuk menjadi pencelah dalam tindakan itu demi menjaga kepentingan Perkara 152 Perlembagaan yang selaras dengan perlembagaan penubuhan parti itu.

UTAMANASIONALPeguam cabar sekolah vernakular bertentangan perlembagaan Persekutuan didengar esok

Kongsi Berita