Hibah TH tahun 2019 adalah di antara 1.5% hingga 2.5% – PH memang hebat - pakdin.my

Hari ini, Tabung Haji mengumumkan prestasi suku ke-3 tahun 2019.

TH mencatatkan keuntungan bersih berjumlah RM500 juta bagi suku ketiga tahun ini, menjadikan keuntungan bagi tempoh sembilan bulan pertama meningkat kepada RM1.3 bilion.

TH turut merekodkan pendapatan berjumlah RM900 juta pada suku yang sama, menjadikan pendapatan bagi tempoh sembilan bulan pertama 2019 melonjak kepada RM2.1 bilion.
https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2019/11/632922/tabung-haji-catat-untung-bersih-rm500-juta-suku-ketiga

Bila dibandingkan dengan tempoh-tempoh lalu, jumlah pendapatan setakat 9 bulan pertama telah menurun.
https://www.tabunghaji.gov.my/ms/korporat/informasi-korporat/data-statistik-5-tahun

Jumlah nilai aset dan jumlah nilai deposit TH juga telah jatuh.

Jika prestasi Suku ke-4 tidak jauh berbeza dengan prestasi suku 1 hingga suku 3, maka saya anggarkan jumlah keuntungan bersih untuk tahun 2019 adalah sekitar RM1.8 bilion.

Kalau kita ketepikan keperluan kos subsidi Haji atau menyimpan sebahagian dari keuntungan ke rizab TH untuk masa depan, maka jumlah keuntungan maksima yang boleh diagihkan untuk Hibah tahun 2018 adalah RM1.8 bilion.

Kita diberitahu bahawa jumlah deposit pada akhir suku ke-3 tahun 2019 adalah RM70 bilion.

Maka Hibah maksima tahun 2019 ialah RM1.8bilion bahagi RM70 bilion = 2.57%.

Dengan itu, saya anggar Hibah TH untuk tahun 2019 adalah di antara 1.5% hingga 2.5% jika prestasi suku ke-4 tak banyak berubah dengan 9 bulan pertama dan jika kerajaan PH tak menyuntik dana ke dalam TH untuk meningkatkan kadar Hibah – iaitu kadar Hibah kedua paling rendah dalam sejarah TH.

Namun, apa yang jelas ialah matlamat Tabung Haji di bawah kerajaan PH bukan lagi untuk memperkasakan ekonomi Ummah atau menambah kekayaan umat Islam.

(Saya tidak nyatakan jumlah aset dan jumlah liabiliti untuk tahun 2017 kerana PH tuduh kita dalam defisit walaupuin jabatan audit masa BN kata tiada defisit)

Kepada RAYKAT yang masih percaya propaganda PH bahawa kerajaan BN memalsukan akaun untuk membayar dividen tinggi, saya ada empat soalan:

1. Adakah kerajaan BN memalsukan hutang untuk puluhan tahun berturut-turut (termasuk 9 tahun masa saya PM) untuk membayar Hibah yang tinggi?

2. Adakah prestasi Bursa Saham yang jatuh selepas PRU14 menjadi pasaran saham paling teruk dalam dunia tidak memberi apa-apa kesan kepada prestasi TH?

3. Dan jika BN memalsukan akaun untuk bayar hibah dari deposit, kenapa tidak ada seorang akauntan atau juruaudit pernah didakwa melakukan jenayah?

4. Kenapa PH tak tunaikan janji manifesto untuk membuat RCI ke atas Tabung Haji yang kononnya dirompak? Malah, siasatan PAC pun PH tak berani buat.

Facebook Najib Razak

UTAMAEKONOMIHibah TH tahun 2019 adalah di antara 1.5% hingga 2.5% - PH...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium