‘Jakun’ cukup ofensif, pemuda tersinggung etnik Orang Asli dihina

Sebenarnya yang mengata Jakun atau mempersendakan kaum atau etnik lain sebagai tidak bertamadun dan tidak berilmu. Fikiran mereka sempit yang melihat dunia pada lingkungan mereka sahaja. Keluarlah dari kepompong, jangan terus duduk dibawah tempurung.

………..

Seorang pemuda Orang Asli Jakun berasa berang dan terhina apabila nama suku kaumnya dipermain-mainkan oleh pihak yang kurang peka.

Dikenali ‘Uncle Barry’, lelaki tersebut berkata ‘Jakun’, yang sering dirujuk sebagai perangai buruk individu atau teruja dengan benda baru adalah “ofensif”, maka penggunaannya perlu dihentikan.

Dalam Twitternya, Uncle Barry menegur anak muda Melayu perlu banyak membaca supaya lebih mengenali suku kaum Orang Asli itu.

“Kenapa tidak kamu semua berkawan dengan Orang Asli. Selami gaya hidup, cara-cara, adat-adat, malah belajar sikit-sikit bahasa dan dialek kami.

“Kami akan berasa dihormati…Bangsa kami tak berperangai seperti ini di depan vending machine,” katanya, merujuk satu video klip yang tular di Twitter.

Pemiliknya dikenali @denialmuslim merakam video rakannya kagum melihat mesin layan diri air tin kini boleh dibayar menggunakan Touch ‘n Go.

Amnijung: Apa yang dia nak sampaikan adalah, kita tak sepatutnya perkataan Jakun merujuk kepada teruja dan lain-lain tetapi merujuk kepada kaum. Bukan dia tak faham maksud jakun korang itu.

AzaaaLina: Jadi dah boleh henti guna kot, sebab dalam Malaysia ni jakun ialah etnik. Dah 2020 ni boleh jadi bijak sikit kot dengan cari perkataan lain yang lebih sesuai nak explain teruja.

Snugdeal3r: Dulu pun saya selalu cakap “jakun” “sakai” sehingga ayah saya berkawan dengan orang asli di Bentong, kami berhenti. Ia dilihat sebagai ofensif dan saya memahaminya sekarang.

Sebab mereka tidak berperangai seperti orang Melayu menggambarkan perkataan ‘jakun’ itu.

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...