Saturday, July 20, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

Tag: Budaya

00:02:34

[Video] Berbagai jenis durian kini ditawarkan masyarakat orang asli Hulu Selangor

Bukan sebarang durian kampung. Bagi kita yang kurang arif, durian dari kawasan hutan sering dipandang rendah mutunya sebagai durian kampung semata-mata. Sebagai durian yang kurang ‘disanjung’,...

Promo 7.7: Senarai tawaran menarik di Lazada & Shopee

Pesta beli-belah dalam talian 7.7 sedang berlangsung. Ada macam-macam benda menarik didagangkan pada harga lebih murah daripada biasa. Macam biasa, kami akan buru tawaran...

Kenapa Lelaki Letak Tangan Atas Kepala Isteri Lepas Nikah? Ini Sebab & Hukumnya

Mungkin segelintir daripada kita semua masih belum mengetahui apa sebenarnya amalan yang paling baik serta bertepatan mengikut sunnah semasa...

Awie ‘budak ajaib’ wira Kuala Besut

BESUT  ― Meskipun hanyalah orang biasa, namun nama Mohamad Najmi Daud kini menjadi popular di daerah Besut selepas kejayaannya...
00:01:34

[Video] Kelamai penentu status Rao

Cara memasaknya seperti lemang namun bentuknya pula seakan-akan dodol. Inilah keunikan 'Kelamai' iaitu sejenis makanan tradisi popular di kalangan...

? Senang bebenor buat lepat jagung

LEPAT ubi atau pisang barangkali sudah biasa kita makan sebagai pembuka selera ketika berbuka puasa namun tak ramai yang...
00:02:09

[Video] Mangga Harum Manis masuk ‘Pasar Digital’

Ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasa, pelbagai produk memasuki pasaran e-dagang sekaligus merancakkan sektor ekonomi digital. Terbaharu, tular di laman...

Senang rupanya buat puding pisang kastard Cik Kiah!

JIKA anda sudah tak tahu nak jamu apa buat keluarga... apa kata cuba resepi puding pisang kastard! Dengar macam susah...

Covid-19: ‘Best tinggal di kolej, yang gelisah sangat nak balik kenapa?’

Dilaporkan setakat ini, lebih 80,000 pelajar institut pengajian tinggi awam dan swasta tinggal di kampus dan kolej sepanjang...

Apa rahsia buat pau Mak Cik Kiah gebu? Ini resepinya…

BIASANYA kalau teringin nak makan pau, kita akan beli sahaja di kedai sebab kalau nak buat sendiri nampak macam...

Jom makan nuget tempe

Bukan sahaja menyihatkan malah pasti anak-anak anda akan menyukainya! Cara membuatnya pun cukup mudah.

Syukur bapa kahwin lain, anak tak sangka ibu tiri cantik, sebaya

Shazreeyana atau dikenali dengan nama pena Kak Love berkata bapanya hidup menduda selama empat tahun selepas kematian ibu pada 2008 akibat barah paru-paru.

Jom tanam nangka

Buah nangka merupakan buah tropika yang sangat besar yang sering digunakan sebagai pengganti daging. Ia dipenuhi dengan beberapa nutrisi pemakanan, dan fakta bahawa anda boleh memasak, memotong atau mencincangnya seperti ayam atau daging lembu menjadikannya ramuan utama dalam banyak hidangan vegetarian dan vegan.

Restoran Tomyam Ada Di Setiap Ceruk Semenanjung

Dengan perkembangan ini, tidak hairanlah kini ada kira-kira 120,000 tukang masak warga Thai, terutamanya dari Selatan Thailand yang terlibat dalam perniagaan ini di Malaysia, menurut Persatuan Pemilik Restoran Tomyam Thai di Malaysia.

‘Jakun’ cukup ofensif, pemuda tersinggung etnik Orang Asli dihina

Sebenarnya yang mengata Jakun atau mempersendakan kaum atau etnik lain sebagai tidak bertamadun dan tidak berilmu. Fikiran mereka sempit yang melihat dunia pada lingkungan mereka sahaja. Keluarlah dari kepompong, jangan terus duduk dibawah tempurung.
00:04:43

[Video] Nasi Biryani Yusuf Restoren menang padu

Cuti sekolah dah mai bagi yang mai penang hangpa wajib try nasi biryani dan kandar di Yusuf Restaurant. Haaa hangpa...

Rumah Gurita dipercayai tempat pemujaan… Boleh dilihat, jika dicari akan sesat

Jika ada sesiapa yang pernah menginap di Hotel Grand Aquila Bandung pasti akan perasan rumah agam itu yang mempunyai replika sotong kurita gergasi pada bahagian bumbungnya.

Gulai tempoyak patin buat teringat-ingat Yop!

Jika anda tidak gemar ikan patin, tak usah gusar - kerana terdapat pelbagai jenis masakan tempoyak menggunakan ikan air tawar lain ditawarkan seperti talapia, kerai, kelah dan temoleh.

Pemandu di plaza tol mahu tambah nilai kena bebel, ’beli nasi goreng ke?’ 

Selalu kita lihat pelbagai kerenah di plaza tol. Ada yang lupa bawa kad “Touch N Go”, ada “Smart Tag”...

Graduan UM menari di pentas konvo [Video]

Dimuat naik oleh Izhar fahmie di Twitter, rakaman  43 saat memaparkan sekumpulan graduan menari-nari sebelum menerima skrol ijazah. Rakaman itu menarik lebih 282,000 tontonan dengan lebih 18,000 mengulang siar hantaran pada 14 Oktober lalu.
Tolong lah subscribe:

Popular →