[Video] Berbagai jenis durian kini ditawarkan masyarakat orang asli Hulu Selangor - pakdin.my

Bukan sebarang durian kampung.
Bagi kita yang kurang arif, durian dari kawasan hutan sering dipandang rendah mutunya sebagai durian kampung semata-mata.

Sebagai durian yang kurang ‘disanjung’, durian hutan tidaklah semasyhur buah durian daripada jenis-jenis seperti Musang King atau D24. Meskipun begitu, orang asli di Hulu Selangor, daerah di timur laut Selangor, tidak melihatnya begitu.

“Durian-durian dekat hutan, banyak orang tak kenal. Selalu panggil durian hutan, durian hutan sahaja, tapi tak kenal buah apa nama dia,

- Advertisement -

Ada juga durian bukit yang turut dikenali sebagai “durian komunis” kerana kebanyakannya tumbuh daripada pokok-pokok durian yang ditanam pada zaman pemberontakan komunis. Komunis akan makan durian daripada hutan yang dijaga oleh orang asli dan sewaktu mereka merentas hutan, mereka akan membuang bijinya apabila mereka telah habis makan, dan hasilnya banyak pokok durian tumbuh.

Dengan isinya yang berwarna kuning pekat, durian matahari dikatakan berperisa manis, berkrim, serta pahit sedikit, bersamaan dengan perisa durian IOI. Durian atuk atuk pula yang dinamakan sedemikian untuk mengiktiraf keturunan orang asli sejak berkurun lamanya, memiliki sensasi manis dan perisa krim yang pekat.

Terdapat durian daun yang besarnya tidak lebih setapak tangan manusia, dengan durinya yang agak lentur dan kurang mengancam apabila disentuh.
Isinya berwarna jingga dan perisanya pula dikatakan hampir sama dengan pisang dan cempedak, langsung tidak sama dengan durian-durian lain.

Ada juga durian batu yang tumbuh dari pokok-pokok yang membesar atas batu di kawasan perhutanan negeri Selangor, di mana terdapat masyarakat orang asli yang tinggal dan mencari makanan.

Permintaan yang menggalakkan setakat ini mungkin menunjukkan bahawa durian-durian hutan akan dapat menarik minat ramai penggemar ‘raja segala buah’, menerusi promosi dan pemasaran yang sewajar.

UTAMAGAYA HIDUP Berbagai jenis durian kini ditawarkan masyarakat orang asli Hulu Selangor

Kongsi Berita