UtamaGAYA HIDUP Mangga Harum Manis...

[Video] Mangga Harum Manis masuk ‘Pasar Digital’ - pakdin.my

Ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasa, pelbagai produk memasuki pasaran e-dagang sekaligus merancakkan sektor ekonomi digital.

Terbaharu, tular di laman sosial mengenai ‘kehadiran’ hasil pertanian tersohor berasal dari Perlis iaitu Mangga Harum Manis yang kini menjadi pilihan peniaga dalam talian.

Sebelum ini, kemasyuran mangga berkenaan yang dianggap ‘produk pertanian emas’ Perlis terbukti apabila telah dieksport ke Singapura dan Jepun sekaligus memberi pulangan cukup lumayan kepada pengusaha tempatan.

Mengambil peluang daripada populariti buah tempatan itu, seorang tukang urut sukan yang ‘berehat’ daripada rutin mengurut turut mengambil peluang menjual buah berkenaan menerusi pelbagai platform digital ketika ini.

Muhammad Hamka Ruslan, 26, berkata, sejak mula mempromosikan buah berkenaan menerusi laman sosial pada minggu kedua PKP, dia mendapat pesanan yang memberangsangkan.

“ Sebenarnya saya mula menjual Mangga Harum Manis pada 2017 namun berhenti apabila bekerja tetap dengan sebuah syarikat selain mula menawarkan perkhidmatan urutan sukan.

“ Bagaimanapun, selepas kerajaan melaksanakan PKP, syarikat tempat saya bekerja tidak beroperasi manakala sesi urutan juga terpaksa ditangguhkan menyebabkan saya mencari alternatif lain untuk menambah pendapatan,” katanya.

Biarpun tinggal di Kuala Lumpur, Muhammad Hamka berkata, tidak sukar untuk menguruskan perniagaan itu kerana semua urusan dijalankan secara dalam talian.

“Saya menjual dengan harga yang mampu dibeli iaitu RM25 sekilogram (kg) dan apabila pesanan melebihi 100 kg, saya terpaksa berhenti menerima pesanan baharu untuk sementara waktu,” katanya kepada Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) baru-baru ini.

Menurutnya, dengan memanfaatkan teknologi digital, semua pesanan dapat diuruskan dengan baik walaupun produk yang dijualnya terletak jauh di Perlis manakala penghantaran dilakukan ke seluruh negara.

Ditanya mengenai cabaran menjual produk secara dalam talian, bekas pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu berkata, setiap perniagaan mempunyai masalah yang harus diselesaikan demi memastikan kelangsungan perniagaan.

“ Saya bergantung kepada kecekapan syarikat kurier yang mengendalikan proses penghantaran kepada pelanggan kerana jika dibiarkan tersadai lama, buah mangga ini berpotensi untuk rosak,” katanya.

Menurutnya, dia juga membuat jadual dengan keutamaan penghantaran diberikan kepada pelanggan yang telah membuat pesanan lebih awal.

“ Selain itu, sebagai peniaga dalam talian, kita perlu rajin membuat promosi menggunakan media sosial bagi memastikan kewujudan perniagaan disedari,” katanya.

Sikap memanfaatkan peluang digital yang wujud ketika ini bertepatan dengan seruan menggalakkan usahawan mikro dan kecil di Malaysia oleh MDEC untuk terus mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka sepanjang tempoh PKP.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Surina Shukri berkata, sokongan kepada komuniti usahawan mikro dan kecil daripada MDEC bukan hanya membabitkan kumpulan yang terlibat dalam program kelolaan agensi tersebut.

“Setiap lapisan masyarakat juga boleh memanfaatkan portal yang disediakan untuk mendapatkan maklumat yang boleh membantu perniagaan.

Misalnya, portal https://www.go-ecommerce.my/ telah membantu seramai 183,290 usahawan digital untuk mempelajari kemahiran e-dagang yang sentiasa dikemas kini dengan maklumat semasa,” katanya.

Katanya portal itu juga sesuai untuk mereka yang baru berjinak-jinak dalam perniagaan digital. – MDEC.my

Tekstur isi yang lembut dan manis menjadi punca Mangga Harum Manis kini menerima sambutan hangat apabila didagangkan di media sosial.
Buah yang telah dimasukkan ke dalam kotak sedia dipos ke seluruh negara menerusi jualan digital.

Berkaitan

Baca Juga

[VIDEO] Wanita diculik ditemui mati dalam gaung

Lelaki berusia lingkungan 20-an dicekup susulan disyaki terlibat dalam kes culik seorang wanita yang ditemui mati dalam gaung di Bukit Tekali, Hulu Langat, pada...

[VIDEO] Polis kesan dua lelaki lepas tembakan depan rumah

LUMUT - Polis sedang mengesan dua lelaki yang terlibat dalam kejadian melepaskan tembakan di hadapan sebuah rumah di Sitiawan di sini pada Jumaat. Ketua Polis...

Polis nafi surat tular kes culik di Hulu Selangor

HULU SELANGOR – Polis menafikan dakwaan terdapat kes penculikan atau cubaan menculik di daerah itu sekali gus menegaskan orang ramai agar tidak mengeluarkan sebarang...

[VIDEO] Ular sawa ‘kenyang’ baham kambing dalam kandang

KULAI – Seorang lelaki terkejut melihat seekor ular sawa batik di dalam kandang yang kekenyangan selepas membaham kambing di Felda Inas, di sini hari...

Letupan bom di tepi jalan membunuh pegawai polis dan mencederakan empat lagi di selatan Thailand

Satu letupan bom di tepi jalan membunuh seorang pegawai polis dan mencederakan empat lagi pegawai di wilayah Pattani di selatan Thailand semalam. Beberapa anggota pegawai...

Pelajar perempuan dirogol di asrama sekolah di hadapan rakan-rakan

Seorang gadis berusia 17 tahun telah dirogol di hadapan rakan-rakannya oleh seorang pelajar lelaki berusia 15 tahun ketika dia berada di asrama kuarantin Covid-19...

Menteri BN dalam kerajaan dikelilingi ‘musuh dalam selimut’, kata Zahid

Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Mahiaddin Md. Yasin tidak perlu beria-ia sangat mengumumkan Barisan Nasional (BN) musuh utama Perikatan Nasional (PN). Pengumuman itu sekadar...

[VIDEO] MBJB naik taraf pam air dalam usaha tangani banjir kilat

JOHOR BAHRU -- Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) akan menaik taraf pam air dari empat unit kepada enam unit di Rumah Pam Sungai Chat,...

[VIDEO] Polis kesan peragut rantai emas

KUALA LUMPUR – Polis sedang mengesan peragut di dalam sebuah video insiden ragut rantai emas yang sedang dipakai mangsa ketika duduk di atas motosikal...

[VIDEO] Jambatan Kampung Parit Baru runtuh

BATU PAHAT: Akibat dirempuh rumput tebal ketika air sungai deras, jambatan utama di Kampung Parit Baru, Parit Raja di sini runtuh semalam 24 September...

65 tahun dahulu, Tun Dr Ismail berucap menggunakan bahasa Melayu di UNGA

65 tahun dahulu, Tun Dr Ismail berucap menggunakan bahasa Melayu di UNGA NEW YORK: Enam puluh lima tahun lalu, seorang pemimpin bernama Ismail mencipta sejarah...

[VIDEO] Zahid bebas: Sampul apa boleh muatkan wang S$600,000 dan tiga saksi tak boleh dipercayai – Hakim

Bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dilepas dan dibebaskan daripada 40 pertuduhan rasuah yang dihadapinya berhubung Sistem Visa Luar Negara...