Saturday, July 20, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

Polemik “Pakatan Nasional”? - pakdin.my

Sehari dua ini, agak gawat dengan polemik kononnya sebuah pakatan baharu di namakan PAKATAN NASIONAL akan dibentuk melibatkan parti pimpinan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad (PPBM) dan beberapa parti lain termasuk PAS dan UMNO (Muafakat Nasional).

Hairannya dari mana datangnya nama ini?idea siapa?

Besar kemungkinan polemik ini sebenarnya berpunca dari berlakunya beberapa “perbincangan” tertutup di kalangan UMNO khususnya menjelang mesyuarat bulanan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) esok,Jumaat 7/2/20 jam 3.00ptg

Sebenarnya memang pernah ada diskusi tapi segala “perbincangan” ini masih bersifat “brainstorms”dan dianggap di peringkat AWAL DAN SPEKULATIF,SATU PERSIAPAN MENGHADAPI KEBARANGKALIAN.

Selagi mana PAKATAN HARAPAN (PH) kekal sebagai satu “coalition” yang telah pun berjaya membentuk kerajaan berikutan mandat yang diberikan rakyat pada PRU 14 lalu,Selama itulah teori-teori PAKATAN NASIONAL ini hanyalah satu teka-teki dan polimik politik.

Segala ura-ura pembentukan kerajaan lain selain PH, tidak ada asas sama sekali KECUALI DAN HANYA APABILA “PH GAGAL UNTUK KEKAL SEBAGAI SATU GABUNGAN”5 parti politik yang bersatu (PPBM, PKR, DAP, PAN DAN WARISAN..) melainkan PERDANA MENTERI SEMEMANGNYA MEMPUNYAI RANCANGAN LAIN SETELAH MELIHAT PH GAGAL ATAU ANGGOTANYA MENIMBULKAN MUDARAT KEPADA KEPENTINGAN NASIONAL saperti yg pernah di sebut beliau satu ketika dulu,yaitu beliau tidak teragak agak meninggalkan PH kalau ahlinya bertindak bertentangan dgn kepentingan nasional.Wallahuaklam

Sehingga saat itu, segala ura-ura, cakap-cakap dan polemik adalah pra matang.

Situasi sama ada PH kekal sebagai satu entiti yang bersatu dan memerintah,atau Sebaliknya banyak bergantung kepada PERDANA MENTERI itu sendiri.Bukan nya sesuatu yg di tentukan blok pembangkang.

Ini kerana menurut Perlembagaan Persekutuan seorang PM yang telah mengangkat sumpah memegang jawatan, BERHAK MEMBENTUK KABINETNYA DAN TERUS MENTADBIR selagi beliau, pada hemat DYMM SPB YDPA, mempunyai sokongan majoriti AHLI DEWAN RAKYAT(ADR).

Dalam kes ini,saya percaya Tun Dr Mahathir masih mempunyai mandat dan sokongan yang cukup untuk meneruskan tugasnya.

Isunya mungkin berkait proses PERALIHAN KUASA yang disebut-sebut ketika ini daripada PM7 kepada bakal PM8, Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI).

Walaupun PH ada rancangan menggantikan Tun Dr Mahathir dengan DSAI, perkara itu sebenarnya tidak boleh dilakukan MELAINKAN TERTAKLUK KEPADA KEPERLUAN SYARAT DALAM PERLEMBAGAAN, iaitu DSAI memerlukan sokongan yang mencukupi dari ahli Dewan Rakyat.

Masaalahnya sekarang, dikhuatiri DSAI TIDAK MEMPUNYAI BILANGAN YANG CUKUP untuk menggantikan Tun Dr Mahathir!

Ini secara automatik bermaksud Dr Mahathir perlu meneruskan tugasnya sebagai Perdana Menteri.

Sekiranya PM pula kehilangan sokongan daripada PH, ia tetap kekal sebagai PM sekiranya cukup bilangan MP dari blok pembangkang menyokong beliau bersama 25 AHLI DEWAN RAKYAT (ADR) PPBM DAN BEBERAPA ORANG ADR DARI FRAKSI PKR-AA.

Agaknya Dari situlah timbulnya isu KEMUNGKINAN WUJUD SATU MUAFAKAT ATAU COALITION YANG BAHARU.

Saya fikir,hal ini hanya perlu di bincang BILA ujud situasi sedemikian.

Sebaliknya banyak polemik sehari dua ini berlegar dalam sentimen MARAH KEPADA TUN DR MAHATHIR. Ini boleh difahami,kerana popularity TM memang menurun,muttakhir ini,namun isu sebenar BUKANLAH ISU MANA-MANA PERSONALITI.

Yang lebih penting terutama bagi UMNO dan PAS(MN)serta mungkin lain lain parti juga ialah sejauh mana kerajaan berkemampuan mengurus tadbir negara atau mereka(Kjaan PH)terjebak dalam dasar dan tindakan yang tidak boleh diterima oleh rakyat,khususnya peranan DAP yang ternyata banyak merosakkan kepentingan nasional dan sangat tidak di senangi rakyat.

Saya berpendapat,UMNO dan PAS atas kebersamaan MN boleh membuat ketetapan jika benar benar ada keperluan dan BILA TIBA MASANYA NANTI. UMNO dan PAS sudahpun beberapa kali berbincang perkara ini. Bagi kita MUAFAKAT NASIONAL itu amat penting dan sangat di harapkan oleh rakyat. Walaupun Pas sudah menyatakan sokongan ADR mereka utk Tun Dr Mahathir mengekalkan tugasnya sehingga tamat penggal, UMNO sendiri belum memuktamadkan pendiriannya SEHINGGA WUJUD KEADAAN YANG MEMERLUKAN UMNO/BN MEMBUAT KEPUTUSAN.

Yang pasti pendirian tegas UMNO ialah tidak akan menyokong atau berkerjasama dgn sesiapa sekalipun yang bersama nya ada DAP,dan apa apa keputusan UMNO mestilah EN BLOC.

Sekiranya tiada DAP, baharulah UMNO akan mengkaji,itu pun mestilah cermat,berhati hati dan tertakluk kepada syarat dan terma tertentu.TIADA BLANK CHEQUE DARI UMNO..

Sebuah coalition yang baharu,dengan dasar yang baharu sesuai dengan aspirasi BN/MN,tidak mustahil.Ia bukan pintu belakang sebuah kerajaan sedia ada.Harus pintu depan di rumah baru.

Perkara inilah yang sememangnya masih BOLEH DAN SEDANG DIBINCANGKAN.

HANYA Presiden UMNO telah diberi mandat untuk berunding,jika ada keperluan,NAMUN HANYA MKT YANG BOLEH MEMBUAT KEPUTUSAN.

MKT UMNO harus menunggu laporan dan update dari Presiden terlebih dahulu,kemudian bincanglah semasak masaknya dgn berhemat dan penuh kebijaksanaan.

UMNO sudah punya byk pengelaman membincang dan memutuskan isu besar tanpa sebarang masaalah

CUMA,USAHLAH SEBELUM DUDUK,SUDAH BERLUNJUR..

WALAU BERDENTUM GURUH DI LANGIT,AIR DI TEMPAYAN USAH DI CURAHKAN!!!

TSAM/Ketereh
6/2/20

Azalina tidak fokus, Ketua Penerangan UMNO perlu ditukar

UMNO Cawangan SS9A, Damansara mengusulkan satu pertukaran atau rombakan bagi jawatan Ketua Penerangan UMNO Malaysia yang disandang oleh Datuk Seri Azalina Othman Said

Pemimpin UMNO perlu teroka pendekatan baharu – Ahmad Zahid

Pemimpin UMNO perlu mencipta sentimen, naratif dan aura positif untuk mendekati hati rakyat serta meraih sokongan mereka.

Rombakan kabinet | Senarai penuh Kabinet Malaysia

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar mengumumkan barisan kabinet baharu di Jabatan Perdana Menteri hari ini, bukan sahaja menambah jabatan, malah bilangan menteri dan timbalan menteri juga bertambah.

Ahmad Said berundur demi pembaharuan UMNO Terengganu

Bekas Menteri Besar Terengganu itu berkata, Ketua UMNO Bahagian Hulu Terengganu, Datuk Rozi Mamat telah dicadangkan untuk menggantikannya memimpin BPUNT.

UMNO ambil keputusan pecat Isham Jalil

“Kesalahan dia banyak, dia suruh presiden dipecat dan letakkan jawatan. Dia kata UMNO barua dia, dia tak ikut keputusan parti, dia ajak Presiden berdebat secara terbuka.

MP, ADUN UMNO terus sokong Anwar

Semua Ahli Parlimen (MP) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO membuat ketetapan untuk terus menyokong kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Apakah CrowdStrike, syarikat yang dikaitkan dengan gangguan sistem global?

Gangguan komputer global yang menjejaskan lapangan terbang, bank dan perniagaan lain pada hari Jumaat 19 Julai 2024 nampaknya berpunca sebahagiannya daripada kemas kini perisian yang dikeluarkan oleh firma keselamatan siber utama AS CrowdStrike.

Gangguan global siber ‘Crowdstrike’ Microsoft menyebabkan penerbangan tergendala dan menjejaskan perniagaan

Gangguan teknologi global telah menjejaskan operasi merentasi pelbagai industri pada hari Jumaat, dengan syarikat penerbangan menghentikan penerbangan, beberapa penyiar tidak beroperasi dan perkhidmatan daripada perbankan kepada penjagaan kesihatan yang dilanda masalah sistem akibat gangguan teknikal ‘Crowdstrike’ Microsoft Windows.

[VIDEO] PRK NENGGIRI: BN pertaruh calon muda, Mohd Azmawi Fikri

Ketua Pemuda Umno Kelantan Mohd Azmawi Fikri Abdul Ghani dipilih sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri bulan depan.

[VIDEO] Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan dari Dewan Rakyat mulai hari ini – Speaker

Ahli Parlimen Machang Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan, bermula hari ini 18 Julai 2024.

[VIDEO] Ahli Parlimen bertanggungjawab walau ada imuniti, kata Azalina

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said berkata, Ahli Parlimen bertanggungjawab terhadap kenyataan dikeluarkan ketika berbahas di Dewan Rakyat, walaupun mempunyai imuniti.

[VIDEO] PRK Nenggiri: Calon BN umum minggu ini, tampil anak tempatan

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata calon BN bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri, Kelantan akan diumum dalam minggu ini.

[VIDEO] Pennjawat awam direman tujuh hari bagi banntu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartin

Seorang penjawat awam direman tujuh hari bagi membantu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartini Abdullah yang ditemukan mati di Kampung Sri Kledang, Hulu Selangor petang semalam 15 Julai 2024.

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: