Kunyit: Dadah baru berasaskan tumbuhan menunjukkan potensi untuk rawatan kanser - pakdin.my

Satu kajian yang dijalankan oleh UCLA menemui rawatan berkesan untuk kanser kepala dan leher, di mana 650,000 kes baru didiagnosis setiap tahun di seluruh dunia. Rawatan kanser yang sedia ada untuk kanser seperti radiasi, kemoterapi dan pembedahan disertai oleh kesan sampingan yang buruk.

Oleh itu, para penyelidik telah menjalankan percubaan klinikal fasa I untuk mencari penyelesaian untuk melawan kanser oral dan orofaryngeal dengan invasi yang minimum. Untuk tujuan ini, para penyelidik membangunkan ubat botani dari bahan tanaman sayuran Curcuma longa dari keluarga halia, yang juga dikenali sebagai kunyit.

Dadah yang dipanggil APG-157 terdiri daripada beberapa sebatian botani, tetapi sebahagian besarnya terdiri daripada sebatian curcumin yang kuat yang terdapat dalam kunyit. Curcumin dikenali kerana ciri-ciri antioksida aktif dan pencegah peradangan yang aktif, membantu menentang beberapa jenis kanser.

- Advertisement -

Kelemahan dalam mengambil curcumin secara oral dalam pengertian konvensional untuk merawat kanser oral dan orofaryngeal adalah bahawa ia tidak mudah diserap oleh aliran darah. Walau bagaimanapun, APG-157 dalam bentuk lozenges diserap ke dalam tisu mukosa lebih baik kerana ia perlahan-lahan larut ke dalam rongga mulut. Oleh itu, oleh itu Curcumin beredar lebih baik di seluruh rangkaian darah dan diserap secara langsung oleh tisu-tisu yang dijangkiti tumor.

Apa yang Ditemui Dalam Kajian

Penyelidik berhati-hati dalam mengikuti Panduan Dadah Botanikal FDA, yang menggariskan keperluan sumber botani apabila menjadi ubat preskripsi. Di bawah garis panduan ini, hanya dua produk botani memenuhi keperluan pada masa lalu dipasarkan sebagai ubat preskripsi, iaitu sinecatechins (Veregen) dan crofelemer (Mytesi).

Untuk kajian ‘double-blind’, rawak, placebo yang terkawal, 13 subjek tanpa kanser dan 12 pesakit dengan kanser mulut telah diambil untuk menguji keberkesanan APG-157. Walaupun beberapa subjek diberikan ubat plasebo, yang lain diberi lozenges secara transoral sebelum percubaan bermula dan setiap satu jam untuk tempoh tiga jam kajian. Pada setiap jam, dua dos, sama ada 100 mg atau 200 mg, dan 24 jam selepas rawatan diberikan.

Subjek tidak diberitahu tentang jenis ubat yang mereka terima. Sampel darah dan air liur untuk mengukur penyerapan dadah dikumpulkan setiap jam secara serentak. Ujian darah dan elektrokardiogram tidak mendedahkan ketoksidan dalam kedua-dua kelompok orang yang mengambil ubat serta kumpulan plasebo, tanpa mengambil kira sama ada mereka didiagnosis dengan kanser atau tidak.

Apabila kesan APG-157 diuji, mereka mendapati bahawa keradangan telah turun semasa mengaktifkan sel-T untuk melawan penyakit. Apabila digunakan dengan ubat-ubatan imunoterapi yang lain, ia memberi daya kepada sistem imun untuk meredakan kanser kepala dan leher. APG-157 juga menghalang pertumbuhan spesies Bacteroides.

“APG-157 diserap dengan baik, mengurangkan keradangan, dan menarik sel-sel T kepada tumor, mencadangkan potensi penggunaan dalam kombinasi dengan ubat imunoterapi,” kata para penyelidik dalam kertas kajian yang baru-baru ini diterbitkan dalam American Cancer Society Journals. – MSN

UTAMAGAYA HIDUPKunyit: Dadah baru berasaskan tumbuhan menunjukkan potensi untuk rawatan kanser

Kongsi Berita