Covid-19: Pesakit terakhir dibenarkan pulang hari ini, tutup terus pusat kuarantin - pakdin.my

TERDAHULU, seperti yang dilaporkan media tempatan, Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) dijadikan kawasan pusat kuarantin khusus untuk kesemua pendatang asing tanpa izin (PATI) yang dikenal pasti positif wabak Covid-19.

Saringan Covid-19 juga akan dilaksanakan secara menyeluruh dengan setiap PATI termasuk pegawai imigresen dan mereka yang ada kaitan dengan operasi depoh itu menjalani ujian swab.

Terbaharu, kini pusat kuarantin tersebut secara rasminya ditutup seperti apa yang dikongsi sendiri oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba di akuan Facebook rasminya hari ini.

Wah, nampaknya ini satu berita baik dan petanda yang sangat positif terhadap isu yang negara sedang harungi bagi proses pemulihan pandemik Covid-19.

Untuk pengetahuan umum, ini sedikit sebanyak kronologi detik bersejarah tersebut sehingga ia berjaya ditamatkan operasi :

  • Mula beroperasi pada 25 Mac lalu.
  • Hanya menerima tiga pesakit dari Hospital Kuala Lumpur pada peringkat awal operasi.
  • Beroperasi selama 108 hari sebelum ditutup secara rasmi.
  • Menerima seramai 687 pesakit yang ditempatkan di sini. (bilangan tertinggi yang dicatatkan sepanjang operasi pusat ini).
  • Seorang pesakit terakhir discaj dan dibenarkan pulang pada hari ini secara tidak langsung pusat tersebut menghentikan operasi dengan serta merta.

Tahniah buat petugas barisan hadapan negara yang turut terlibat dan syabas rakyat Malaysia!

…….

Pagi ini saya ke Pusat Kuarantin & Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah MAEPS sempena penamatan operasi pada hari ini.

Operasi pusat ini bermula 25 Mac 2020 dengan menerima 3 orang pesakit dari Hospital Kuala Lumpur. Seterusnya, 6 Jun 2020 pula pusat ini menerima seramai 687 pesakit ditempatkan di sini. (bilangan tertinggi yang dicatatkan sepanjang operasi pusat ini). Manakala, hari ini adalah detik bersejarah penutupan operasi pusat ini setelah 1 orang pesakit terakhir telah discaj & dibenarkan pulang.

Turut hadir sama YBhg Dato’ Dr Norhizan bin Ismail, Pengarah, Bahagian Perkembangan Perubatan, KKM dan YBhg Dato’ Indera Dr Sha’ari bin Ngadiman, Pengarah, Jabatan Kesihatan Negeri Selangor

Terima kasih semuanya.

Facebook Dr Adham Baba

UTAMABERITACovid-19: Pesakit terakhir dibenarkan pulang hari ini, tutup terus pusat kuarantin

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium