Pasaran modal cecah RM1.61 trilion – hampir atasi Singapura dalam tempoh 16 tahun

Lonjakan permintaan sarung tangan dan pe­ningkatan harga saham penge­luarnya didorong ketiadaan vaksin serta penularan berterusan pandemik Covid-19 telah meningkatkan pemodalan pasaran saham negara hingga hampir mengatasi Singapura.

Menurut data Bloomberg, nilai pasaran saham Malaysia telah merekodkan peningkatan mendadak 41 peratus sehingga mencecah AS$379 bilion (RM1.61 trilion) sejak menca­tat paras terendah Mac lalu, sekali gus hanya kurang AS$4 bilion (RM17 bilion) berbanding pasaran modal Singapura.

Sekiranya permintaan berte­rusan dalam kaunter sarung ta­ngan didorong kegagalan du­nia mengekang Covid-19, pasaran modal Malaysia boleh mengatasi Singapura buat kali pertama dalam tempoh lebih 16 tahun.

Ketika pasaran Singapura kehilangan AS$113 bilion (RM481.5 bilion) tahun ini ketika bergelut dengan kemerosotan perda­gangan global, permodalan pasaran Malaysia melonjak berikutan peningkatan besar saham sarung tangan.

Kedudukan itu sekali gus mencerminkan pasaran saham negara sebagai antara yang terbaik di rantau ini sejak pandemik Covid-19 dikesan penghujung tahun lalu.

Ketua Penyelidikan Ekuiti Pengguna Tellimer, Nirgunan Tiruchelvam berkata, Malaysia memiliki industri pembuatan bersepadu seperti pengeluar sarung tangan manakala ekonomi Singapura berasaskan kewangan dan hartanah.

“Ini mencerminkan prestasi relatif dua ekonomi itu dan perubahan terbabit mungkin berterusan buat beberapa ketika,” katanya dalam laporan Bloomberg.

Indeks utama Bursa Malaysia, FBM KLCI bagaimana pun menutup tirai minggu ini de­ngan susut 16.81 mata kepada 1,589.61 mata selepas melonjak 19.44 mata kepada 1,606.42 mata ketika ditutup kelmarin.

Kaunter pengeluar sarung tangan getah diketuai Top Glove Corp. Bhd., Hartalega Holdings Bhd. dan Supermax Corp. Bhd. masih kekal mendominasi pasaran modal negara minggu ini.

Selepas ketiga-tiga pemain utama industri sarung tangan getah itu mengalami lonjakan dalam sesi dagangan kelmarin, saham Top Glove, Hartalega dan Supermax mengalami penurunan prestasi dalam sesi ter­akhir minggu ini.

Semalam, saham Top Glove susut 2.6 peratus kepada RM25.44 selepas merekodkan penjualan melebihi RM26 ­kelmarin dengan memegang nilai pasaran kepada RM66.62 bilion.

Saham Top Glove yang juga pengeluar sarung tangan getah terbesar dunia telah me­lonjak lebih 450 peratus sejak awal tahun kini menjadikan ia antara tiga syarikat terbesar di Bursa Malaysia, sebaris de­ngan Maybank yang mempunyai permodalan pasaran RM88.24 bilion dan Public Bank dengan nilai sebanyak RM69.33 bilion setakat semalam.

Saham Hartalega juga menurun 1.78 peratus sebelum ditutup pada RM17.68 berbanding RM18, Khamis lalu, menjadikan nilai syarikat RM59.57 bilion manakala Supermax ditutup pada harga RM17.14, susut 1.72 peratus berbanding RM17.44 dengan modal pasaran ­sebanyak RM23.23 bilion.

Ahli Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd., Adam ­Mohamed Rahim berkata, kebanyakan pasaran ekuiti di Asia termasuk Malaysia berada dalam ‘Zon Merah’ minggu ini tetapi FBM KLCI merupakan antara pasaran yang mengalami pengurangan paling kecil berbanding pasaran Asia Tenggara lain seperti Thailand, Singapura dan FIlipina.

Pada masa sama, menurut Adam, harga kaunter sarung tangan akan terus meningkat didorong oleh permintaan bekalan sarung tangan yang begitu banyak di seluruh dunia.

“Secara keseluruhan untuk minggu ini, indeks sektor kesihatan yang merangkumi pembuat sarung tangan merekodkan kenaikan tertinggi iaitu sebanyak 8.3 peratus.

“Selagi Covid-19 masih belum dapat dikekang, kaunter sarung tangan getah dilihat akan terus meningkat terutama membabitkan Top Glove, seolah-olah syarikat itu menjadi proksi kepada sektor sarung tangan Malaysia.

“Namun, risiko yang dihadapi pembuat sarung tangan sudah tentu merupakan pene­muan vaksin yang mungkin boleh menjejaskan permintaan global terhadap sarung tangan,” katanya.

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...

Benarkah Muhyiddin sedang di rawat ketika dikatakan menerima wang dari UKSB?

"Saya sedang rawat kanser. Tak mungkin terima sogokan" Katanya, ini kerana antara Jun hingga Ogos 2018 beliau menjalani pembedahan kanser dan kemudian mengambil cuti selama...

[Video] Tragedi 15 rumah terbakar di Petagas

PUTATAN: Lebih 10 rumah musnah dalam kebakaran di Kampung Contoh, Petagas, di sini, malam tadi. Ketua Polis Daerah Penampang, Deputi Superintendan Mohd Haris Ibrahim, berkata...

[Video] DUA pelajar pondok di temui terapung dalam keadaan berpelukan

KOTA BHARU: Dua pelajar sebuah pondok di Pasir Tumboh di sini, yang hilang di Sungai Machang, Limbat, petang semalam ditemukan lemas, jam 8.40 pagi...