Digital Nasional, Ericsson bekerjasama pacu pelaksanaan rangkaian 5G

KUALA LUMPUR — Digital Nasional Bhd (DNB) menjalin kerjasama dengan Ericsson (Malaysia) Sdn Bhd dalam usaha mempercepat pelaksanaan rangkaian dan ekosistem teknologi generasi kelima (5G). 

Ini sekali gus memuktamadkan langkah tender ketat yang bermula pada Mac 2021, demikian menurut DNB dalam satu kenyataan hari ini.

DNB yang juga syarikat tujuan khas (SPV), dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan bagi membangunkan, memiliki serta menjalankan operasi prasarana 5G Malaysia.

“Reka bentuk dan pembangunan rangkaian 5G negara itu akan dilaksanakan oleh Ericsson dengan kos bernilai RM11 bilion, termasuk sewaan menara serta pajakan gentian.

“Lebih 60 peratus daripada jumlah itu dijangka dapat dimanfaatkan oleh kontraktor Bumiputera serta warga Malaysia lain bagi tempoh 10 tahun akan datang,” katanya.

Selain itu, DNB akan turut menumpukan pensekuritian aliran tunai masa depan daripada perniagaan borongnya menerusi program sukuk untuk membiayai semua perbelanjaan pengoperasian rangkaian lain serta membayar balik semua pengaturan pembiayaan vendor.

“Ericsson akan melakukan aspek reka bentuk serta pembangunan rangkaian menyeluruh 5G yang meliputi teras, rangkaian akses radio (RAN), operasi dan sistem bantuan perniagaan (OSS/BSS) dan perkhidmatan pengurusan.

“Penyedia perkhidmatan telekomunikasi itu akan turut melaksanakan program-program pembangunan kapasiti dan inovasi bagi menyokong pembangunan serta penyertaan vendor tempatan selain memacu penerimagunaan 5G dalam kalangan orang ramai,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi DNB Datuk Asri Hamidon berkata syarikat itu kekal berada pada kedudukan tepat dalam usaha mengetengahkan teknologi dan penyelesaian pada harga kompetitif bagi memacu penerimagunaan 5G di seluruh negara.

“Model kerjasama ini akan turut mempercepat pelaksanaannya ke Sabah dan Sarawak, sekali gus memacu pergerakan Malaysia ke arah menyediakan perkhidmatan dan kesalinghubungan 5G secara inklusif dan dipertingkat di bawah Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia,” katanya.

Asri menjelaskan matlamat terbabit adalah untuk membawa kesejahteraan inklusif untuk rakyat menerusi kesalinghubungan 5G menerusi dua matlamat.

“Pertamanya adalah menerusi impak segera terhadap ekosistem vendor tempatan.

“Ini diperkukuh menerusi komitmen Ericcson menerusi aktiviti penciptaan nilai dalam ekonomi pengetahuan Malaysia melalui pelbagai inisiatif seperti pembangunan pengetahuan dan pemindahan teknologi berkaitan 5G yang dianggarkan bernilai RM4 bilion bagi tempoh sepanjang kontrak itu,” katanya.

Matlamat kedua adalah untuk mencapai liputan secara meluas dan signifikan dengan menyediakan perkhidmatan 5G di kawasan sasaran — Kuala Lumpur, Putrajaya dan Cyberjaya menjelang akhir 2021, kata beliau.

“Ini membolehkan matlamat liputan penduduk sebanyak 80 peratus dapat dicapai menjelang 2024,” katanya.

DNB menyasarkan untuk melaksanakan rangkaian 5G ke lima bandar dan daerah utama di Selangor, Pulau Pinang, Johor, Sabah dan Sarawak pada 2022.

Ini disusuli dengan sasaran sebanyak 17 bandar serta kawasan pedalaman pada 2023 dan tempoh seterusnya.

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Padah benarkan pelajar perempuan ambil gambar tanpa baju

Guru seni wanita, 41, dipecat selepas membiarkan pelajar berusia 15 tahun bergambar TANPA BAJU dan murid lain membuat simulasi melancap dan memegang botol alkohol...

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...