Monday, February 26, 2024

Sabah dijangka capai sasaran vaksinasi lebih 60 peratus akhir September – Bung- pakdin.my

Sabah dijangka mencapai lebih daripada sasaran 60 peratus rakyat divaksin pada penghujung bulan ini, kata Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin.

Jelas beliau, keyakinan itu adalah berdasarkan kesungguhan kerajaan Persekutuan yang memberikan tumpuan khusus membantu Sabah mengekang penularan pandemik COVID-19 selain memberikan bantuan untuk menambahkan kemudahan kesihatan di beberapa buah hospital.

Bung yang merupakan Menteri Kerja Raya berkata demikian ketika menyampaikan sumbangan kit ujian pantas antigen COVID-19 kepada jabatan dan agensi di bawah kementerian tersebut.

Katanya sumbangan tersebut bertujuan untuk memberikan kemudahan kepada kakitangan jabatan tersebut untuk membuat ujian saringan sendiri sebelum mereka memulakan tugas di pejabat.

“Sumbangan ini untuk memberikan kemudahan kepada kakitangan membuat ujian saringan sendiri sekurang-kurangnya seminggu sekali bagi memastikan mereka sihat dan bebas dari jangkitan virus COVID-19.

“Jika sebelum ini kita menggalakkan kakitangan dalam 30 peratus hadir ke pejabat berkerja secara bergilir-gilir, mungkin selepas melakukan ujian sediri, jumlah kehadiran kakitangan dapat kita tingkatkan bagi menggalakan produktiviti tugas-tugas seharian di pejabat,” katanya ketika ditemui selepas majlis penyampaian sumbang tersebut di pejabat beliau kemarin.

Terdahulu pada Rabu, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin ketika sesi lawatannya ke Sabah mengumumkan penghantaran 2.8 juta dos vaksin pada bulan ini.

Khairy turut memaklumkan penghantaran peralatan perubatan tambahan ke Sabah antaranya adalah 480 unit silinder oksigen, 24 buah kotak oxygen regulator, lima buah kotak ubat-ubatan COVID-19 dan penghantaran peralatan perubatan tambahan ini yang dijangka tiba pada 7 September ini.

Sementara itu, Bung juga turut bersetuju agar kaedah pemberian vaksin secara Program Mobile Outreach COVID-19 perlu diperbanyakkan berdasarkan faktor geografi khususnya di luar bandar. – UMNO Online

UtamaBERITASabah dijangka capai sasaran vaksinasi lebih 60 peratus akhir September – Bung

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR