Mengapa Najib buat laporan SPRM terhadap bekas ahli perbankan Goldman Sachs – Begini ceritanya - pakdin.my

Goldman Sachs dilantik oleh syarikat TIA lama sebelum Najib menjadi PM dan sebelum TIA dipindahkan ke kerajaan persekutuan dan kemudiannya dinamakan 1MDB.

Boss Goldman Sachs Tim Leissner mengaku bersalah merasuah pelbagai pegawai 1MDB dan kerajaan selama ini.

Oleh itu Goldman Sachs membayar AS$3.9b (RM16b) sebagai penalti dan pampasan kepada kerajaan Malaysia.

Tetapi kerajaan Malaysia di bawah PH dan PN nampaknya tidak kisah yang mana 1MDB dan pegawai kerajaan yang disogok oleh Tim Leissner.

Itulah sebabnya Najib pergi ke SPRM untuk membuat laporan supaya kerajaan boleh bertanya kepada Leissner siapakah orang yang dia rasuah sehingga syarikatnya terpaksa membayar denda dan penalti RM16 bilion.

Najib buat laporan terhadap bekas ahli perbankan Goldman Sachs
https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/10/880569/najib-buat-laporan-terhadap-bekas-ahli-perbankan-goldman-sachs
===================

Tak habis-habis cerita Najib bersekongkol dengan Jho Low dan Goldman Sachs untuk mencuri wang 1MDB.

Oleh itu Goldman Sachs dan pegawai mereka mengaku bersalah di Amerika Syarikat dan juga membayar AS$3.9 bilion di Malaysia bahawa mereka telah merasuah pegawai 1MDB dan pegawai Kerajaan Malaysia.

Bagaimanapun, kini nampaknya orang yang disogok oleh Goldman Sachs tidak termasuk Najib tetapi lebih berkemungkinan pegawai 1MDB dan pegawai kerajaan tertentu yang boleh menjadi saksi pendakwaan terhadap Najib di Malaysia

Oleh itu, peguam Najib memfailkan di mahkamah Amerika Syarikat dan mendapat hak untuk mengakses maklumat ini – khususnya siapa yang disogok Goldman Sachs.

Tetapi pada hari sebelum maklumat itu sepatutnya didedahkan kepada peguam Najib untuk pembelaannya, kerajaan Amerika Syarikat menghentikannya dengan memfailkan penangguhan!

Oleh itu, peguam AS di Brahman and Associates (sebuah firma undang-undang terkenal di sana. (Juga merupakan peguam Michael Jackson!) sangat marah dengan kerajaan AS kerana menyekatnya dan menulis surat kepada hakim AS yang membenarkan penangguhan itu dengan mengatakan bahawa mereka mempunyai “bukti pengecualian. “(bukti ekskulpatori bermaksud bukti bahawa daripada membersihkan seseorang daripada bersalah) tetapi dihalang daripada mendedahkannya kepada peguam Najib untuk membersihkan namanya).

Peguam AS berkata ini tidak betul kerana mereka “wajib dari segi etika” untuk mengeluarkan bukti sedemikian jika maklumat sedemikian dapat membersihkan seseorang daripada disabitkan secara salah.

Jadi Hakim kini telah memberikan Kerajaan Amerika Syarikat sehingga 22 Mac (1 minggu kemudian) untuk menjawab mengapa bukti siapa yang disogok tidak boleh diberikan kepada Najib untuk pembelaannya.

In fact, our local judge for the 1MDB case here in Malaysia also understands how important this evidence is and said last month that he sympathises with Najib but cannot postpone the trial while waiting for the evidence.

Malah, hakim tempatan kita bagi kes 1MDB di sini di Malaysia juga memahami betapa pentingnya bukti ini dan berkata bulan lalu beliau bersimpati dengan Najib tetapi tidak boleh menangguhkan perbicaraan sementara menunggu bukti.

“I do sympathise with your situation but we have to proceed (with the 1MDB corruption trial),” the judge said.
https://www.malaysiakini.com/news/563137

Kisah ini telah pun diambil oleh media tempatan dan mempunyai kepentingan antarabangsa kerana gergasi Goldman Sachs terlibat.

US govt trying to prevent Najib from getting 1MDB evidence, say lawyers
https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/03/16/us-govt-trying-to-prevent-najib-from-getting-1mdb-evidence-say-lawyers

Soalan BONUS kepada penyokong PH: Mengapa Goldman Sachs perlu membayar RM16 bilion penyelesaian dan Ambank perlu membayar RM2.8 bilion jika Najib yang menjadi dalang yang mencuri wang daripada 1MDB?

BACA sini:
https://pakdin.my/lagi-pendedahan-yang-rembat-duit-1mdb-tetapi-di-lindungi-oleh-ph-pn/

Rujukan:
https://pakdin.my/tag/goldman-sachs

UTAMANAJIB RAZAKMengapa Najib buat laporan SPRM terhadap bekas ahli perbankan Goldman Sachs ...

Kongsi Berita

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium