Kertas siasatan gangguan seksual Adun Sedili lengkap - pakdin.my

JOHOR BAHRU – Kertas siasatan berhubung kes gangguan seksual membabitkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sedili, Rasman Ithnain sudah lengkap dan dirujuk ke Bahagian Perundangan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, pihaknya masih menunggu arahan selanjutnya daripada badan perundangan itu.

“Kertas siasatan sudah lengkap, kita telah majukan kepada bahagian perundangan untuk mereka teliti (hasil siasatan).

“Kita masih menunggu keputusan,”katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di sini hari ini.

Hadir sama, Timbalan Ketua Polis Johor, Datuk Khaw Kok Chin. Rasman IthnainKamarul Zaman berkata, sehingga kini seramai 11 individu telah dipanggil termasuk Rasman serta Ahli Jawatankuasa Srikandi Bersatu, Bahagian Kota Tinggi.

Terdahulu, Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Hussin Zamora berkata, mengesahkan menerima laporan polis dibuat wanita berusia 26 tahun itu di Balai Polis Kota Tinggi, 17 Januari lalu.

Menerusi laporan tular itu, mangsa mendakwa telah diganggu secara seksual ketika hadir ke program dihadiri ADUN berkenaan bermula dengan kejadian pertama pada 2 Januari lalu namun bertindak mendiamkan diri kerana takut berlaku perkara yang tidak diingini.

Kejadian kedua dan ketiga pula berlaku pada 3 dan 12 Januari namun mangsa mendakwa tidak berani untuk menceritakan perkara itu kerana memikirkan status selain bimbang dinafikan perkara itu.

Mangsa akhirnya nekad untuk membuat laporan polis selepas diraba di bahagian sulit pada kejadian terakhir berlaku, 13 Januari lalu.

BACA juga:

UTAMABERITAKertas siasatan gangguan seksual Adun Sedili lengkap

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium