Tuesday, March 5, 2024

‘Hadi elok jadi ahli zoologi’, sindir Zahid selepas Umno digelar ‘itik patah kaki’- pakdin.my

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi menyindir Abdul Hadi Awang supaya menukar profesion daripada ahli politik kepada ahli zoologi.

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi menyindir Abdul Hadi Awang dengan mengesyorkan Presiden PAS itu menukar kerjaya daripada ahli politik kepada ahli zoologi.

Ia susulan gelaran “itik patah kaki” kepada Umno sebagaimana kenyataan dikeluarkan Hadi baru-baru ini.

“Saya mengikuti banyak wawancara dan banyak ucapan pemimpin itu. Banyak kiasan yang berkaitan dengan haiwan (digunakan).

“Saya fikir eloklah dia tukar profesion daripada ahli politik kepada ahli zoologi,” kata Zahid dengan sinis seperti dilaporkan Malaysiakini.

Zahid berkata demikian semasa berucap di majlis pelancaran jentera Barisan Nasional di Stadium Tertutup Kompleks Sukan EduCity, Iskandar Puteri , Johor malam tadi.

Ia turut disiarkan secara langsung melalui platform media sosial.

Hadir sama Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan.

Pada 28 Jan lalu, Hadi menyatakan rasa tidak senangnya terhadap Umno yang digambarkan sebagai itik patah kaki selepas kalah dalam pilihan raya umum (PRU) lalu.

Selepas PAS membantu mereka, kata Hadi, Umno bertindak meninggalkan PAS dan beliau menganggap tindakan itu sebagai tidak bermoral.

Duta Khas Perdana Menteri itu juga mempersoalkan tindakan Umno-BN menggerakkan langkah secara sendirian bagi mengadakan PRN Johor.

Dalam pada itu, Zahid berkata, beliau juga “bimbang” apabila tuduhan dibuat PAS ke atas Umno sebaliknya memakan tuan.

“Saya tahu itu ilmu mantik, tapi saya khuatir jika satu jari dituduh kepada orang (lain) empat jari akan kena pada pada dia,” katanya.

Justeru, kata Ahli Parlimen Bagan Datuk itu lagi, untuk Umno tidak disindir dan dicaci-maki, penyokong parti berkenaan perlu berusaha memenangi PRN Johor yang akan diadakan tidak lama lagi.

“Kita pastikan orang yang menghina kita, yang menyindir kita akan malu sendiri,” katanya.

UtamaPILIHAN RAYA‘Hadi elok jadi ahli zoologi’, sindir Zahid selepas Umno digelar ‘itik patah...

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR