[Video] Houthi menyerang tangki minyak Saudi Aramco menjelang perlumbaan Formula 1 - pakdin.my

Militan kumpulan bersenjata Yaman, Houthi, mengaku bertanggungjawab atas serangan peluru berpandu ke atas tangki simpanan minyak milik syarikat Arab Saudi, Aramco. Tiada korban jiwa akibat serangan peluru berpandu tersebut.

Bagaimanapun, terdapat keraguan tentang keselamatan di Jeddah. Lebih-lebih lagi menjelang perlumbaan Formula 1 yang akan diadakan pada hujung minggu ini tidak jauh dari lokasi serangan tangki minyak Aramco.

Menurut Bloomberg, tangki minyak yang diserang Houthi dibina untuk memenuhi stok minyak dalam negeri. Bagaimanapun, selepas serangan peluru berpandu dron itu, harga minyak dunia meningkat kepada 100 dolar AS setong.

Arab Saudi juga telah memberi amaran bahawa bekalan minyak minggu ini berisiko berkurangan. Mereka meminta Amerika Syarikat supaya menghentikan serangan Houthi.

“Peningkatan serangan yang menyasarkan kemudahan penyimpanan minyak bertujuan menjejaskan keselamatan tenaga dan ekonomi global,” kata jurucakap Kementerian Pertahanan Saudi, Turki al-Maliki.

Arab Saudi juga mengecam serangan oleh militia Houthi sebagai satu bentuk sabotaj. Mereka juga tidak akan mahu bertanggungjawab sekiranya bekalan minyak dunia terganggu akibat serangan itu.

Sementara itu, jurucakap militan Houthi, Yahya Sarea, mengakui pihaknya menyerang beberapa kemudahan penting di Arab Saudi seperti kemudahan penyimpanan minyak di Jeddah, Ras Tanura dan kemudahan penapisan minyak. Mereka juga menyasarkan kemudahan penting lain di ibu kota Riyadh.

Peningkatan serangan oleh militan Houthi berlaku ketika utusan khas PBB cuba mencapai perjanjian gencatan senjata antara pihak yang bertelagah menjelang bulan suci Ramadan.

Sementara itu, menurut maklumat daripada media kerajaan Saudi, negara-negara gabungan itu berjaya menghalang beberapa serangan dron dan roket Houthi. Tentera Saudi juga dikatakan berjaya memusnahkan peluru berpandu balistik yang disasarkan ke Jizan City. Akibatnya, kerosakan pada loji kuasa dapat diminimumkan.

 

UTAMADUNIA Houthi menyerang tangki minyak Saudi Aramco menjelang perlumbaan Formula 1

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium