Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]
UtamaNAJIB RAZAKKesesakan LRT: PH melalak...

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya - pakdin.my

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah siap. Ini fakta betapa cerdiknya kepimpinan PH semasa berkuasa.

1. Projek rel bandar di koridor barat Lembah Klang, Transit Aliran Ringan 3 (LRT3) keseluruhan full spec RM9 billion diumumkan ketika dilancarkan oleh PM, DS Najib Razak ketika itu. Tapi PH lantik Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan. Nak ‘jimat’ punya fasal dia kata boleh jimatkan dengan harga low spec berjumlah RM16 billion.

2. Nak tanya, ada tak laluan atau stesen LRT 3 berhampiran rumah korang? Masa PH menggelupur berkuasa, mereka sembang ekonomi negara kita macam dah nazak teruk. Tunggu masa nak bankrupt jer. Nak jimat punya fasal, PH kurangkan beberapa stesen LRT 3.

3. PH punya brilliant idea, nak jimat punya fasal lagi, PH batalkan laluan bawah tanah. Yela kan, takut kena ‘tanam’ awal (dah jadi kenyataan dah 22 bulan 😄).

4. Plan asalnya 1 set tren tu ada 6 gerabak. Nak jimat punya fasal, PH kontotkan set tren tu jadi 3 gerabak jer. Bersardinlah nanti bila naik time peak hours.

5. Kenapa LRT 3 ini nak dibina sehingga ke Klang? Sebab kawasan² laluan ni mempunyai high density. Setiap hari dan masa jem tak ketentuan. Kebanyakan warga Klang juga bekerja di sekitar Lembah Klang terutamanya Kuala Lumpur. Ini plan asal kerajaan BN fikirkan untuk permudahkan rakyat.

6.  LRT3 boleh membawa lebih penumpang berbanding pengangkutan awam lain di kawasan barat Lembah Klang dengan kadar 36,720 orang penumpang setiap arah dan setiap jam.

7. Maka banyakkanlah berterima kasih kepada PH. Mereka punya level otak, tahap ceramah tepi jalan jer. Duduk dalam pentadbiran kerajaan, hari² wirid Malaysia nak bankrupt disebabkan Najib dan UMNO.

Bila dah tiada kuasa, PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam. Kononnya mereka lagi bijaksana, excellent, well done, arif jadahnya. Kemudian claim sebagai penjimatan yang berjaya, hanat betul. Yang teraniaya, bukan pengundi PH tapi 1 Malaysia teraniaya.

Dari Facebook Najib Razak:
https://web.facebook.com/najibrazak/posts/593721028785506

LRT 1: Ampang.

– Kerajaan BN dahulu tambah bilangan tren dan gantikan tren 4 gerabak dengan tren 6 gerabak pada tahun 2015.

– Kesesakan berlaku ketika ini.

LRT 2: Kelana Jaya

– Kerajaan BN dahulu tambah bilangan tren dan perkenalkan tren generasi baharu 4 gerabak pada tahun 2016

– Kesesakan berlaku ketika ini.

LRT3 Klang-Bandar Utama

– Kerajaan PH kurangkan jumlah tren dari 42 tren 6 gerabak dirancang kerajaan BN kepada 22 tren 3 gerabak.

– saiz stesen dan kepangjangan platform stesen turut dipendekkan supaya hanya mampu muat tren 3 gerabak.

Adakah kesesakan teruk akan berlaku bila projek LRT3 mula beroperasi pada tahun 2024 (yang ditangguh dari tarikh asal tahun 2020) sekiranya ianya tidak dipulihkan dengan segera?

Facebook Comments

Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Berkaitan

Baca Juga

[VIDEO] Rumput Stadium Bukit Jalil laku keras disimpan buat kenangan

Pengambilan ini terhad kepada empat petak rumput padang bagi setiap orang dalam ukuran 1 x 1 kaki dan orang awam diminta membawa bekas sendiri yang bersesuaian. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/163040

PKBM terima laporan gangguan seksual atlet berbasikal wanita

Kali terakhir kem berbasikal negara terpalit dengan isu gangguan seksual ialah pada tahun 1989 dan selepas itu kita sentiasa mengingatkan jurulatih dan pelumba basikal, supaya menjaga batasan masing-masing. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/163030

[VIDEO] Kesilapan peguam punca Najib meringkuk dalam penjara, kata Hakim Besar Sabah dan Sarawak

Adalah tidak adil bagi bekas perdana menteri itu terpaksa menanggung akibat daripada kesilapan dilakukan peguamnya dalam prosiding rayuan kes membabitkan dana SRC International Sdn Bhd. - Datuk Abdul Rahman Sebli, Hakim Besar Sabah dan Sarawak BACA seterusnya di: https://pakdin.my/163020

[VIDEO] Kangar dilanda ribut, rumah dan gerai bazar Ramadan rosak

Tinjauan mendapati, banyak premis jualan makanan dan minuman serta premis menjual pakaian bagi menyambut Aidilfitri rosak selepas bumbung dan gerai mereka diterbangkan angin ribut. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/163010

Mahkamah jenayah Kuwait jatuhkan hukuman penjara 10 Tahun ke atas Jho Low

Pihak Pendakwa Raya juga mendakwa mereka sebagai “kumpulan penjenayah terancang" telah melakukan pengubahan wang haram dalam mata wang China, iaitu sebanyak 343 juta Renminbi (RM4.95 bilion), dan mengetahui bahawa dana itu adalah hasil daripada jenayah, kecurian wang dan pelaburan dana sovereign fund Malaysia. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162999

[VIDEO] Malaysia benam Hong Kong 2-0, tutup siri aksi persahabatan dengan bergaya

Ia kemenangan kedua skuad Harimau Malaya bimbingan Kim Pan Gon, dalam jendela perlawanan antarabangsa FIFA dari 20-28 Mac selepas mengatasi Turkmenistan 1-0 di venue sama, Khamis lepas. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162987

[VIDEO] MINDEF terima 50 ambulans, perkasa tahap perkhidmatan Kor Kesihatan ATM

Penerimaan aset-aset berkenaan adalah amat penting untuk mutu perkhidmatan Kor Kesihatan ATM dapat dipertingkatkan agar hal ehwal anggota akan terus menjadi keutamaan. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162976

Isteri maut, suami kritikal keracunan makan ikan buntal

“Siasatan dibuat mendapati, ikan yang dipesan mereka datang daripada seorang nelayan di Endau, Mersing dan diproses oleh pengedar di Batu Pahat. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162963

[VIDEO] Pelukis pelan didakwa hantar komunikasi jelik

Muhammad Firdaus Embong, 39, selaku orang kena saman (OKS) didakwa menggunakan aplikasi Facebook 'Firdaus Embong' untuk membuat dan memulakan penghantaran komunikasi berbentuk gambar dan teks yang jelik sifatnya dengan niat untuk menyakiti hati orang lain BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162952

[VIDEO] Detik-detik kubah Masjid Tifatul runtuh ketika Salat Tarawih, 14 Jemaah cedera

Akibatnya, sekurang-kurangnya 14 mangsa dcedera dan 5 daripadanya dikejarkan ke hospital berhampiran, akibat kecederaan parah. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162939

[VIDEO] Mahkamah Rayuan benar permohonan Ahmad Zahid dapatkan pasport secara kekal

Menerusi afidavit sokongan, Ahmad Zahid berkata hakim Mahkamah Tinggi terkhilaf dan salah dalam menggunakan budi bicara ketika menolak permohonannya untuk mendapatkan dokumen itu secara kekal. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162928

[VIDEO] Pemilihan UMNO Bawa Gelombang Baharu, Bersama Rapatkan Saf Demi Pengukuhan – Zahid

Saya harus bersama-sama dengan mereka untuk membina kekuatan baharu dan merapatkan saf barisan kepimpinan di setiap peringkat,” katanya. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162918