[VIDEO] Pemilihan UMNO perlu dibuat sebelum 19 Mei ini – Ahmad Maslan - pakdin.my

Datuk Seri Ahmad Maslan mengesahkan UMNO perlu membuat pemilihan di semua peringkat jawatan tertinggi sebelum 19 Mei depan.

Jelas Setiausaha Agung UMNO itu, ia ekoran permohonan parti itu untuk menangguhkan pemilihan selama enam bulan selepas Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU15) baru-baru ini.

“Pemilihan parti UMNO di semua peringkat iaitu cawangan dan bahagian serta Majlis Kerja Tertinggi termasuk Exco Wanita, Pemuda dan Puteri hendaklah diadakan sebelum 19 Mei.

“Ini kerana pada 9 November tahun lalu, PRU15 diadakan, tempoh dalam enam bulan itu adalah apabila tarikh PRU15.

“Jadi campur enam bulan bermakna sebelum 19 Mei depan,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan Laman Media sempena Perhimpunan Agung UMNO (PAU2022) hari ini.

Janngan lupa subscribe

Jelas Ahmad lagi, PAU2022 kali juga tidak akan memuktamadkan tarikh bagi pemilihan kerana UMNO mempunyai tempoh beberapa minggu lagi untuk memuktamadkan tarikh tersebut.

“Segala pemilihan hendaklah diselesaikan sebelum 19 Mei 2023. Pengumuman mengenai tarikh itu tidak dibuat semasa PAU2022 kali ini,” katanya lagi.

Pada Disember lalu, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, keputusan untuk mengadakan pemilihan parti akan diserahkan kepada perwakilan parti.

Ahmad Zahid turut menegaskan, pemilihan parti biasanya tidak diadakan semasa PAU2022 tetapi dilakukan seiring dengan persidangan bahagian parti.

UTAMAPOLITIK Pemilihan UMNO perlu dibuat sebelum 19 Mei ini – Ahmad Maslan

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium