Saturday, July 13, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

Muhyiddin, menatu dan projek sakit Jabatan Imigresen - pakdin.my

Beberapa info latar belakang menarik mengenai projek imigresen yang Midin dan menantunya sedang disiasat SPRM.

Pada Ogos 2017, kerajaan Barisan Nasional (BN) menganugerahkan projek bernilai RM3.5 bilion kepada Prestariang berdasarkan PPI terhadap Prestariang untuk menggantikan sistem sedia ada yang digunakan oleh Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) sejak lebih 20 tahun lau. Projek itu dinamakan Sistem Kawalan Imigresen Nasional (SKIN).

Tetapi selepas Midin menjadi menteri Kementerian Dalam Negeri (KDN), beliau membatalkan projek ini dan mahu ia digantikan dengan projek lain yang dinamakan Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (National Integrated Immigration System – NIISe) bernilai RM1.16 bilion – yang beliau dakwa boleh membantu menyelamatkan duit kerajaan sebanyak RM1 bilion berbanding dengan SKIN

Sekarang anda mungkin berfikir bahawa RM1.16b jauh lebih murah daripada projek SKIN RM3.5 bilion tetapi terdapat kunci perbezaan utama.

SKIN adalah berdasarkan model konsesi di mana pembiayaan awal dan risiko pelaksanaan kepada kerajaan adalah sifar sehingga ia dibangunkan sepenuhnya.

Hanya apabila SKIN beroperasi sepenuhnya selepas 3 tahun pembangunan yang dipersetujui, kerajaan kemudiannya akan membayar kos konsesi sebanyak RM290 juta setahun untuk menggunakannya sementara vendor terus mengendalikan dan menyelenggara sistem sehingga tamat konsesi 15 tahun.

Jika sistem SKIN tidak berfungsi maka kerajaan tidak perlu membayar apa-apa.

Ini berbeza dengan projek NIISe Midin yang berasaskan turn-key – bermakna kerajaan membayar pendahuluan untuk keseluruhan kos pembangunan selama Lima Puluh Empat (54) bulan bermula dari 1 Mac 2021 hingga 31 Ogos 2025.

Ini bermakna kerajaan mengambil semua risiko sekiranya projek itu gagal.

Di bawah model ini, kerajaan juga akan terus menanggung kos penyelenggaraan dan operasi tahunan tambahan yang tidak ditentukan sekiranya sistem itu berjaya dibangunkan.

Menurut laporan SPRM baru-baru ini, projek itu kini diklasifikasikan sebagai projek ‘sakit’ di mana hanya sedikit kemajuan dilaksanakan.

Lebih teruk lagi ialah vendor asal SKIN kini menuntut ganti rugi RM922 juta untuk penamatan pramatang kontraknya selepas mereka telah menyelesaikan 22% kerja. Kes masih di mahkamah.

PSKIN saman kerajaan RM732 juta

https://www.utusan.com.my/nasional/2019/04/pskin-saman-kerajaan-rm732-juta/

Ini bermakna keputusan Midin telah menyebabkan kerugian berbilion-bilion kepada kerajaan – baik daripada projek baru yang gagal, model perniagaan yang lebih inferior yang memindahkan risiko kepada kerajaan serta tuntutan undang-undang daripada vendor asal.

Dakwaan rasuah berhubung projek ini bermula pada 2019 apabila SPRM menerima maklumat bahawa pertukaran mendadak jawatan Ketua Pengarah Jabatan Imigresen boleh dikaitkan dengan percubaan untuk memberikan kontrak untuk sistem imigresen jabatan itu.

SPRM siasat jika pertukaran KP Imigresen ada kaitan projek RM3.5b

https://www.malaysiakini.com/news/460217

Ketika itu, Midin menafikan ada unsur rasuah.

Muhyiddin nafi pertukaran KP imigresen ada kaitan kontrak RM3.5b

https://www.malaysiakini.com/news/460689

Kemudian mula muncul artikel pada Dis 2020 bahawa syarikat S5 Systems Sdn Bhd di mana menantunya adalah pemegang saham merupakan pemain utama yang terlibat dalam projek ini.

Menantu Muhyiddin dapat projek?

https://www.bnnewsonline.com/menantu-muhyiddin-dapat-projek-puad-zarkashi/

Midin kemudian mengisytiharkan darurat 8 bulan yang pada 12 Januari 2021.

Bagaimanapun, hanya dua minggu selepas darurat diisytiharkan, pada 29 Jan 2021, kerajaan Midin kemudian menganugerahkan projek itu kepada IRIS Information Technology Systems Sdn Bhd yang telah bekerjasama dengan sistem S5.

Ketua Pegawai Eksekutif S5 mengesahkan ini pada Mac 2021.

“Syed Hafiz berkata S5 tidak membuat tawaran untuk kontrak itu sendiri tetapi melalui kerjasama dengan IRIS untuk tender NIIS dan penyertaan mereka memberikan nlai “penting”.

March 2021: S5 Systems clears the air on ‘political links

https://www.theedgemarkets.com/article/s5-systems-clears-air-political-links

Ini bermakna jika IRIS berjaya memperolehi tender tersebut maka S5 (dan juga menantu Midin) berjaya juga.

Bagaimanapun, perkongsian ini terungkai sebaik sahaja Midin tidak lagi menjadi PM.

Pada 27 Dis 2021, S5 Systems kemudiannya memfailkan injunksi undang-undang terhadap IRIS untuk menghalang IRIS daripada melibatkan pihak ketiga/subkontraktor untuk skop tertentu dan bagi mana-mana pihak ketiga/subkontraktor yang telah dilantik oleh IITS ditamatkan/dihentikan untuk skop tertentu.

https://www.bursamalaysia.com/market_information/announcements/company_announcement/announcement_details?ann_id=3224253&fbclid=IwAR2BwOq6fOskEeEQ6enWPkIQys1SJa0n9e9NTaSccFR36QLWZhg7e7eqviY

Ini menunjukkan bahawa menantu Midin yang memiliki S5 sememangnya mempunyai bahagian penting dalam projek imigresen yang dianugerahkan kepada IRIS.

Semalam, sesuatu yang lebih pelik berlaku. IRIS mengumumkan bahawa kini menjual 80% syarikat yang dianugerahkan projek RM1.16 bilion dengan hanya RM70 juta.

Iris Corp jual 80 peratus saham dalam pemaju projek NIISe

https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2023/02/1062564/iris-corp-jual-80-peratus-saham-dalam-pemaju-projek-niise

Itu sahaja buat masa ini.

Mari kita lihat apa yang boleh dibuat oleh SPRM selepas mereka menemu bual Midin dan menantunya.

VIDEO berkaitan:

Sumber: LSS
https://web.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02Fk71ZyhPiuD8GCXWM43qLopBh1diNsxb5Wrd1hWZyFiwB4hZb9CTY8xeEHgHaVAnl&id=100088296976751

[VIDEO] 18 rumah musnah terbakar di Kuala Abai, Kota Belud

KOTA BELUD: Lebih 200 penduduk membabitkan 42 keluarga tinggal sehelai sepinggang selepas 18 rumah di Kampung Kuala Abai, di sini, terbakar.

[VIDEO] Sindiket pelacuran warga asing tumpas, 75 individu ditahan di lapan lokasi

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) telah berjaya menumpaskan satu sindiket pelacuran warga asing dalam satu Operasi Khas pada 4 Julai 2024 di lapan lokasi berasingan

[VIDEO] Banjir di Penampang: Mayat wanita ditemui dipercayai lemas

Seorang wanita berusia 37 tahun ditemukan maut dipercayai lemas dalam kejadian banjir di Penampang pagi ini, setelah hilang dihanyutkan arus deras malam tadi 30 Jun 2024.

[VIDEO] Pemandu Lamborghini maut terbakar

Hajat seorang lelaki bersarapan di Bentong bertukar tragedi selepas ditemukan rentung apabila kereta mewah Lamborghini Huracan yang dipandunya terbakar setelah terbabas di Kilometer (KM) 57 Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak

[VIDEO] MH199 berpatah balik ke Hyderabad susulan masalah enjin

Syarikat Malaysia Airlines Berhad (MAB) mengesahkan penerbangan MH199 dari Hyderabad ke Kuala Lumpur hari ini terpaksa berpatah balik ke Hyderabad.

[VIDEO] ICQS Rantau Panjang sesak, rakyat Thailand, Malaysia pulang sempena Aidiladha

Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Rantau Panjang mengalami kesesakan sejak 14 Jun 2024, berikutan orang ramai dari Thailand dan Malaysia mula pulang ke kampung bagi menyambut Hari Raya Aidiladha pada Isnin.

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

[VIDEO] 18 rumah musnah terbakar di Kuala Abai, Kota Belud

KOTA BELUD: Lebih 200 penduduk membabitkan 42 keluarga tinggal sehelai sepinggang selepas 18 rumah di Kampung Kuala Abai, di sini, terbakar.

[VIDEO] Lombong emas haram di Sulawesi: Belasan maut akibat tanah runtuh

Sekurang-kurangnya 11 orang dilaporkan meninggal dunia dan 18 lagi dilaporkan hilang dalam kejadian tanah runtuh di sebuah lombong emas haram di Pulau Sulawesi, susulan hujan lebat pada 7 Julai.

[VIDEO] Sindiket pelacuran warga asing tumpas, 75 individu ditahan di lapan lokasi

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) telah berjaya menumpaskan satu sindiket pelacuran warga asing dalam satu Operasi Khas pada 4 Julai 2024 di lapan lokasi berasingan

[VIDEO] Kebakaran besar di Chinatown

Kebakaran yang melanda komuniti yang sesak di Yaowarat, Chinatown Bangkok, berjaya dikawal lewat malam Sabtu. Tiada kematian tetapi 30 orang mengalami kecederaan memerlukan rawatan perubatan.

Starmer menjadi perdana menteri UK yang baharu selepas Parti Buruh memenangi majoriti besar

“Kuasa hari ini akan bertukar tangan dengan cara yang aman dan teratur, dengan muhibah di semua pihak," kata Sunak. "Terdapat banyak yang perlu dipelajari dan direnungkan dan saya bertanggungjawab atas kekalahan ramai calon Konservatif yang bekerja keras... saya minta maaf."

FDA Thailand memberi amaran bahaya suplemen mati pucuk

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA)Thailand telah memberi amaran kepada pengguna bahawa suplemen pemakanan yang mendakwa membantu lelaki yang mengalami masalah ereksi mengandungi dadah yang memerlukan preskripsi doktor untuk mendaptkannya yang boleh memberi kesan sampingan yang serius.

Kemboja kini mempunyai versi WhatsApp sendiri, pengkritik bimbang digunakan untuk pengawasan

Pemimpin utama Kemboja, Hun Sen memberikan keutamaan terhadap aplikasi pemesejan tempatan yang baharu, yang menurut pengkritik adalah cara untuk kerajaan memantau dan menjejaskan perbincangan politik di negara itu.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: