Bonus penjawat awam Sarawak hanya pada hujung tahun – Abang Jo - pakdin.my

Kerajaan Sarawak hanya akan memberikan bantuan kewangan atau bonus kepada penjawat awam negeri itu pada hujung tahun, kata Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Katanya bantuan kewangan itu tidak diberikan mengikut perayaan tertentu termasuk semasa Aidilfitri yang akan tiba.

“Sarawak merupakan negeri yang meraikan banyak perayaan seperti Tahun Baru Cina, Gawai dan Aidilfitri, jadi kita perlu adil kepada semua perayaan.

“Oleh itu, pada hujung tahun nanti baru kita beri (bantuan kewangan atau bonus) supaya dapat bantu ibu bapa berbelanja bagi keperluan pembukaan sekolah anak-anak mereka. Sekolah lebih penting, sebab itu saya beri bonus pada hujung tahun,” katanya.

VIDEO berkaitan:

Jangan lupa subscribe

Beliau berkata demikian selepas menghadiri majlis penyampaian cek pampasan bagi projek ‘Masterplan For Mini Isthmus Gedong’ di sini hari ini.

Pada 1 Dis lepas, ketika menggulung perbahasan Bajet 2023 Sarawak pada Persidangan Dewan Undangan Negeri itu, Abang Johari mengumumkan bayaran insentif khas satu setengah bulan gaji pokok atau minimum RM2,000 kepada penjawat awam negeri itu.

Beliau turut mengumumkan bayaran insentif khas sebanyak RM500 untuk kira-kira 137,000 penjawat awam Persekutuan yang berkhidmat di Sarawak dan kesemua bayaran berkenaan telah dibuat sebelum penghujung tahun lepas.

UTAMABERITAAMBonus penjawat awam Sarawak hanya pada hujung tahun - Abang Jo

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium