Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Wanita pertama di dunia menerima vaksin kanser payudara berkata ia ‘luar biasa’ - pakdin.my

Wanita pertama di dunia menerima vaksin kanser payudara berkata ia ‘luar biasa’ - pakdin.my

Seorang wanita yang menerima vaksin kanser payudara pertama di dunia telah mengakui dia berasa “luar biasa” – kerana pakar percaya suntikan itu akan tersedia kepada orang ramai “dalam tempoh lima tahun akan datang.”

Ibu kepada tiga anak Jennifer Davis, dari Ohio, AS, didiagnosis pada 2018 dengan kanser payudara tiga kali ganda negatif dan menjalani beberapa pusingan kemoterapi, radiasi dan mastektomi berganda.

Jururawat berusia 46 tahun itu adalah pesakit pertama di dunia yang menerima vaksin kanser payudara tiga kali ganda negatif pada Oktober 2021 di Klinik Cleveland, yang telah dibangunkan selama hampir dua puluh tahun.

Dia adalah sebahagian daripada percubaan yang direka untuk meningkatkan rawatan untuk kanser triple-negatif, yang tidak mempunyai ciri biologi yang biasanya bertindak balas terhadap terapi hormon atau sasaran.

Walaupun hanya mewakili sekitar 12-15% daripada semua kanser payudara, kanser payudara tiga kali ganda menyumbang kepada peratusan kematian kanser payudara yang tidak seimbang dan mempunyai kadar berulang yang lebih tinggi.

Klinik Cleveland dan Anixa Biosciences mengeluarkan data awal pada April 2023 yang menunjukkan bahawa semua peserta dalam percubaan membina tindak balas imun.

Vaksin ini bertujuan untuk mencegah kanser payudara tiga kali ganda negatif, yang merupakan bentuk penyakit yang paling agresif dan maut.

BACA juga:

Berkaitan

Mesti baca