Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Peronda keselamatan diserang di Pattani, 3 maut, 5 cedera - pakdin.my

Peronda keselamatan diserang di Pattani, 3 maut, 5 cedera - pakdin.my

PATTANI: Seorang anggota polis dan dua sukarelawan pertahanan terbunuh dan lima polis cedera apabila mereka diserang hendap di daerah Yarang pada malam Isnin.

Serangan hendap yang dopercayai dilakukan oleh kumpulan pemisah berlaku di hadapan pejabat perbandaran tambon Yarang di Jalan Yarang-Mayo di tambon Yarang kira-kira jam 10.50 malam 28 Ogos 2023. Peronda itu terdiri daripada sebuah pikap polis empat pintu, seorang penunggang motosikal polis dan sebuah motosikal bersama dua sukarelawan pertahanan.

Pegawai keselamatan berkata penyerang menggunakan rifel dan bom tangan, Lebih daripada 100 katrij peluru rifel yang telah digunakan ditemui di tempat kejadian, bersama serpihan bom tangan. Dinding pejabat perbandaran dua tingkat dibiarkan penuh dengan lubang.

Mereka yang terbunuh ialah Pol Sen Sgt Mej Tuwaelo Loma, 48, dan sukarelawan pertahanan Charnwit Dorloh, 45, dan Narong Rakaew, 47.

Anggota polis yang cedera ialah Kpl Pol Boonnee Duereh, 25, Kpl Pol Isma-an Jitlang, 32, Kpl Pol Sarawut Susan, 29, Pol L/C Thanathat Chokmak, 22, dan Pol L/C Thawat Senrit, 25.

Penyerang juga mengebom lima tiang elektrik di tiga lokasi berhampiran, bagi menghadang jalan dan menghalang mereka dari dikejar.

Pada pagi Selasa (29 Ogos 2023) pihak berkuasa keselamatan melakukan pusat pemeriksaan di kawasan itu dalam usaha berterusan memburu penyerang.

BACA juga:

Berkaitan

Mesti baca