Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Polis terima 4 laporan penampakan harimau belang di Hulu Selangor - pakdin.my

Polis terima 4 laporan penampakan harimau belang di Hulu Selangor - pakdin.my

Polis mengesahkan menerima laporan berhubung penampakan seekor harimau belang yang berkeliaran di sekitar kawasan Batang Kali, Goh Tong Jaya, Kuala Kubu Bharu dan Serendah.

Timbalan Ketua Polis Hulu Selangor Deputi Superintendan Mohd Asri Mohd Yunus berkata, pihaknya sudah memaklumkan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) mengenai perkara itu supaya mereka dapat mengambil tindakan awal untuk memastikan keselamatan masyarakat setempat terjamin.

BACA juga: PERHILITAN siasat kehadiran Harimau di Kampung Orang Asli Serendah

“Perhilitan sedang menjalankan siasatan berhubung kejadian seekor harimau yang dikatakan berkeliaran, dengan memasang beberapa kamera untuk mengenal pasti kedudukan haiwan itu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu ketika dihubungi Bernama, Mohd Asri berkata, beberapa orang awam mendakwa ada melihat sendiri dan mendengar haiwan itu mengaum di kawasan sekitar chalet milik seorang pempengaruh media sosial terkenal di Batang Kali, semalam.

BACA juga: [VIDEO] Kelibat harimau dilihat di Taman Bernam Baru, Tanjung Malim

“Polis meminta agar orang ramai berwaspada dan sentiasa berhati-hati ketika menjalankan aktiviti berkebun, mendaki bukit, memasuki hutan dan sebagainya di sekitar kawasan berkenaan.

“Orang awam yang mempunyai sebarang maklumat mengenai haiwan itu boleh menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Hulu Selangor dengan menelefon 03-60641132 bagi membantu pihak berkuasa,” katanya.

Berkaitan

Mesti baca