Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

[VIDEO] Banjir Sepanyol: Dua maut, tiga hilang selepas hujan lebat - pakdin.my

[VIDEO] Banjir Sepanyol: Dua maut, tiga hilang selepas hujan lebat - pakdin.my

MADRID  – Sekurang-kurangnya dua orang maut dan tiga hilang kerana hujan lebat menyebabkan banjir besar di tengah Sepanyol, menutup jalan raya, laluan kereta api bawah tanah dan sambungan kereta api berkelajuan tinggi, kata pihak berkuasa pada Isnin.

Helikopter dihantar untuk menyelamatkan orang yang telah mencari perlindungan di atas bumbung rumah mereka di kawasan Toledo kira-kira 50 km (31 batu) barat daya Madrid, kata perkhidmatan kecemasan.

Hujan lebat secara tiba-tiba pada hari Ahad dan ke awal Isnin mengubah jalan menjadi sungai lumpur yang menghanyutkan kereta dan tong sampah di wilayah Madrid, Castile-La Mancha, Catalonia dan Valencia. Hujan batu juga turun di banyak kawasan.

Dua orang maut di kawasan luar bandar sekitar pusat bandar Toledo, di mana perkhidmatan cuaca AEMET mencatatkan rekod hujan 90 liter setiap meter persegi pada Ahad.

“Ia hanya terus hujan dan kami sedikit takut, tetapi kami berada di dalam rumah supaya kami selamat,” kata Isabella Stewart, seorang misionaris AS yang tinggal di Toledo ketika dia menaiki bas.

Seorang lagi penduduk Toledo, Ruben Gonzalez, berkata: “Saya tinggal empat blok jauhnya dan ia sangat kuat. Semuanya banjir. Ini gila.”

Di wilayah Madrid, perkhidmatan kecemasan menangani hampir 1,200 insiden semalaman dan anggota bomba dan polis sedang mencari seorang lelaki di kawasan luar bandar Aldea del Fresno, barat daya Madrid, kata perkhidmatan kecemasan.

Lelaki itu hilang bersama anaknya apabila kereta mereka diseret ke dalam Sungai Alberche selepas runtuhan yang berlaku secara tiba-tiba.

“Seorang anak di bawah umur idiselamatkan selepas dia memanjat pokok,” kata perkhidmatan kecemasan Madrid.

Pasukan penyelamat juga sedang mencari seorang wanita yang hilang dalam keadaan yang sama berhampiran Toledo dan seorang lelaki berusia 84 tahun yang diseret oleh aliran air dan lumpur di Villamanta, barat Madrid.

Hujan, walaupun masih lebat di beberapa tempat, dijangka berkurangan lewat pada Isnin. Agensi Cuaca Kebangsaan pada Isnin menurunkan paras amaran kepada kuning daripada oren dan merah pada hari Ahad.

Beberapa laluan kereta api bawah tanah ditutup di tengah Madrid pada awal Isnin, walaupun perkhidmatan itu diteruskan semula di kebanyakan bandar pada waktu pagi dan hanya beberapa stesen berhampiran Sungai Manzanares masih ditutup sekitar tengah hari, kata pengendali kereta api bawah tanah Metro de Madrid dalam satu kenyataan.

Beberapa sambungan keretapi berkelajuan tinggi antara Madrid dan wilayah selatan Andalusia telah disambung semula, tetapi kereta api beroperasi pada kelajuan yang lebih rendah daripada biasa.

BACA juga:

Berkaitan

Mesti baca