Tuesday, March 5, 2024

11 pendaki Gunung Marapi terkorban, 12 belum ditemui- pakdin.my

Setelah melakukan pencarian, Badan SAR Nasional (Basarnas) akhirnya berjaya menemukan pendaki Gunung Marapi yang berada di kawasan gunung tersebut ketika letusan terjadi pada Ahad (4/12/23) petang.

Kepala Kantor SAR Padang, Abdul Malik, yang dipetik dari Isnin (4/12/2023) mengatakan, akhirnya ada 75 orang yang terdaftar dalam data tamu yang sedang mendaki Gunung Marapi pada saat kejadian.

Daripada jumlah ini, 49 pendaki telah berjaya dipindahkan dan ada yang terus dibawa ke Hospital Padang Panjang dan Hospital Bukittinggi dan ada yang sudah pulang ke rumah.

Setakat 07.10 WIB pagi tadi, 3 pendaki ditemui dalam keadaan selamat, manakala 11 pendaki dalam keadaan telah meninggal dunia. “Jumlah penemuan hari ini adalah sekitar 14 orang,” kata Abdul Malik.

Ketika ini kesemua mangsa dalam proses pemindahan dari puncak ke kaki Gunung Marapi.

Tambah Abdul Malik, semua pasukan gabungan masih perlu mencari baki 12 pendaki.

Seperti diketahui, pada Ahad (3/12/2023) pukul 14.54 WIB, Gunung Marapi Sumatera Barat meletus dengan abu vulkanik mencapai ketinggian 3.000 meter.

Letusan ini menyebabkan beberapa kawasan terjejas akibat hujan abu gunung berapi. Warna abu diperhatikan hitam dan tebal.“Letusan itu direkodkan oleh seismograf dengan amplitud maksimum 30 mm dan tempoh 68 saat,” kata PVMBG dalam laporannya yang dikemukakan Pemantau Gunung Berapi Marapi Ahmad Rifandi. – SETERUSNYA

Video berkaitan:

UtamaDUNIA11 pendaki Gunung Marapi terkorban, 12 belum ditemui

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR